Siyaset Kulisleri Isınıyor / İki Vali İki Parti

Isparta eski Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu'nun CHP'den, Merkez Valisi hemşehrimiz Nuri Okutan'ın da MHP'den aday gösterileceği iddia ediliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Kasım 2014 22:04
Siyaset Kulisleri Isınıyor / İki Vali İki Parti

Haziran-2015'de yapılacak milletvekilliği genel seçimlerine adım adım yaklaşılırken aday adayı ya da aday olacak kişiler de konuşulmaya başladı. Siyasi kulislerde partilerde öne çıkan isimler birinci gündem maddesi haline geldi.

Parti içi kongre sürecinin işletildiği AK Parti'de milletvekilli aday adayı sayısının 30'u geçmesi bekleniyor. Mevcut milletvekillerinin yanı sıra, eski milletvekilleri ile daha önce şansını deneyen bir çok kişinin adaylık vizesini almak için siyasi arenaya çıkacağı kesin. AK Parti'de İl Başkanı Osman Zabun'un izleyeceği tutum da çok önemli. Zabun, milletvekili adayı olmayı düşünüyorsa il başkanlığına veda etmek durumunda kalacak.

Milliyetçi Hareket Partisi'nde ise parti tabanı ve milletvekili aday adayı olacak partililer ön seçim için bastırıyor. Ön seçim olması ve delegelerin iradesi ile çıkan sonucun Genel Merkez tarafından uygulanması isteniyor. MHP'de Yusuf Ziya Günaydın'ın aday olup olmayacağı da merak konusu. Günaydın'ın bu yöndeki sorulara 'Genel Başkanımız ne derse o olur' şeklinde cevap verdiği öğrenildi. İl Başkanı İsa Yalçın'ın da ismi milletvekili adayı olacak kişiler arasında geçiyor.

Ancak MHP'de sürpriz isimler de konuşulmaya başlandı. Ülkücü kökene sahip Merkez Valisi Nuri Okutan'ın MHP'den Isparta Milletvekili adayı olacağı siyasi kulislerin en önemli gündem maddesi. Siirt, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa valisi olarak görev yapan Merkez Valisi hemşehrimiz Nuri Okutan'ın ismi önümüzdeki süreçte daha çok konuşulacağa benziyor.

Bir milletvekiline sahip Cumhuriyet Halk Partisi'nde ise güçlü bir isim gündeme geldi. 9 yıl boyunca Isparta Valiliği yapan, Demirel ailesine yakınlığı ile bilinen Merkez Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu'nun CHP'den Isparta Milletvekili adayı gösterileceği iddia edildi. Gazetemiz muhabiri Hilmi Özdemir'in telefon aracılığıyla görüştüğü Merkez Valisi ve TED Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Vekili Ertuğrul Dokuzoğlu, "ne adayım, ne de aday değilim" diyerek açık kapı bıraktı. CHP'de İl Başkanı Vedat Şenol'un ön seçim olması durumunda milletvekili aday adayı olacağı bildirildi. CHP'de milletvekili aday adayı olarak ilk ortaya çıkan isim işadamı Sedat Kocaer oldu. Partililer ve parti yönetimi kevcut Milletvekili Ali Haydar Öner'in ise aday gösterilmeyeceğine kesin gözüyle bakıyor.

M. Ertuğrul Dokuzoğlu kimdir?
M. Ertuğrul Dokuzoğlu 1955 yılında Gölcük Değirmendere’de doğdu. 1973 yılında TED Ankara Kolejinden, 1979 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu.

İçişleri Bakanlığı’nda Kızılcahamam, Eynesil, Gazipaşa, Başkale Kaymakamlıkları görevlerinde bulunduktan sonra, Mülkiye Baş Müfettişliği sonrasında Isparta ve Antalya Valisi olarak görev yaptı. Halen Merkez Valisi olan Dokuzoğlu, evli ve bir çocuk babası.

Nuri Okutan kimdir?
Eski adı Gönen Köy Enstitüsü olan şimdiki adıyla Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi' ni bitirdi. Ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde, Yönetim-Organizasyon alanında Yüksek Lisans yaptı. Taşova Kaymakam Vekilliği, Harmancık, Bahçesaray, Narman, Kelkit Kaymakamlıkları, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Siirt, Sakarya Valilikleri yaptı. 7 Mart 2007 tarihinde Trabzon Valiliğine atandı. İçişleri Bakanlığının 10 Haziran 2009 tarihli 10030 numaralı yazısı ve Bakanlar Kurulunun 11 Haziran 2009 tarihli kararıyla Şanlıurfa Valiliği görevine atandı.

1989-1990 yıllarında bir yıl süre ile İngiltere`de Canterbury ve Margate kentlerinde mesleki konularda bilgi, görgü ve dil eğitimi aldı. 1986 yılında İçişleri Bakanlığınca açılan bir ay süreli planlama yönetimi kursuna katıldı. Yine 1986 yılında 6 ay süre ile planlama uzmanlığı yaptıktan sonra Bitlis Kaymakam adaylığı, Amasya-Taşova Kaymakam vekilliği, Bursa-Harmancık, Van-Bahçesaray, Erzurum-Narman, Gümüşhane-Kelkit ilçelerinde Kaymakamlık görevlerinde bulundu. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde 1996 yılında Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak görev yaptı. 1997 tarihinden 17.08.1999 tarihine kadar Personel Genel Müdürlüğü Daire başkanı olarak görev yaptı. 1999 tarihinden 11.08.2000 tarihine kadar Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığı görevini yaptı.

Son olarak Şanlıurfa'da vallilik görevinde bulunan Okutan 17 Ağustos 2011 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla merkez valiliğine atandı.

Sakarya ilinde eğitime yaptığı katkılar nedeniyle 2006 yılında Vehbi Koç Ödülü'ne layık görüldü. Evli ve 3 çocuk babası.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum