Siz Olsanız Nereye Yatırım Yapardınız?

Isparta’yı 2. Bölgede bırakan yeni teşvik paketinin ayrıntılar belli oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Nisan 2012 11:43
Siz Olsanız Nereye Yatırım Yapardınız?

Isparta’yı 2. Bölgede bırakan yeni teşvik paketinin ayrıntılar belli oldu. Eğer 5 milyon TL’lik yatırımı Isparta’ya yaparsanız 1.7 milyon TL’lik destek alacaksınız. Aynı yatırımı 45 kilometre ötede Burdur’a yaparsanız 2.5 milyon TL’lik destek alacaksınız. 50 kilometre ötede Dinar’da yaparsanız alacağınız destek 3 milyon TL.

YATIRIM BEKLEMEK ARTIK HAYAL
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın birbirine yakın iller arasındaki farklılığı azaltma açısından da cesur bir tasarıma sahip olarak nitelendirdiği yeni teşvik paketinin ayrıntıları belli oldu. Isparta’yı, Kayseri, Denizli, Konya gibi illerle aynı kefede görüp, Gaziantep gibi ekonomik gücünü kanıtlamış bir ili ve komşumuz Burdur’u üçüncü bölgeye yerleştiren, 10 dolarla kaybettiğimiz teşvik sisteminde yer alan Afyonkarahisar’ı 4. Bölgede gösteren yeni paketle Isparta’ya yatırım beklemek hayal ötesi.

ARADA SADECE 45 KM VAR
Bölgesel teşvik uygulamasında 31 Aralık 2013 tarihine kadar olan yatırımlar için Isparta yüzde 20, Burdur yüzde 25 katkı teşviki alacak. Vergi indirimi Isparta için yüzde 55, Burdur için yüzde 60. Faiz desteği Burdur’a var. Bize yok. Sigorta prim desteğinde Burdur daha avantajlı.

Yeni sistem genel teşvikler, bölgesel teşvikler, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımlar adı altında 4 ana başlıkta toplandı. Yeni sistemle, yatırım yapacak olanlara, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (asgari ücret üzerinden), Faiz Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Gelir Vergisi Stopajı Desteği ve KDV İadesi Desteği sağlanacak. Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik uygulamaları kapsamında yer almayan ve belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartını sağlayan yatırımların, KDV İstisnası ve Gümrük Muafiyeti destekleri ile desteklenmesine devam edilecek.

BURDUR VE AFYON DAHA AVANTAJLI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan pakete göre ikinci bölgede yer alan Isparta bölgesel teşvik uygulamasında 31 Aralık 2013 tarihine kadar olan yatırımlar için yüzde 20, üçüncü bölgede yer alan Burdur yüzde 25, dördüncü bölgede yer alan Afyonkarahisar yüzde 30 katkı oranı teşviki alacak. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapılacak yatırımlarda Isparta yüzde 15, Burdur yüzde 20, Afyonkarahisar yüzde 25 katkı alacak. Büyük ölçekli yatırımlarda katkı oranı üç il için 5 puan daha artırılacak. Vergi indirim oranı ise Isparta için yüzde 55, Burdur için yüzde 60, Afyonkarahisar için yüzde 70 olacak. Büyük ölçekli yatırımlar için de aynı oranlarda destek geliyor. Eğer yatırımlar OSB’lere yapılırsa vergi indirim oranı Isparta için yüzde 60; Burdur için yüzde 70 olacak .

FAİZ DESTEĞİ YOK PİRİM DESTEĞİ KISITLI
Sigorta pirim işveren desteğinde Isparta’da 31 Aralık 2013 tarihine kadar yapılan yatırımlar 3 yıl boyunca sürecek 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yapılan yatırımlarda bu destek yok sayıldı. Burdur aynı destekten 31 Aralık 2013 tarihine kadar 5 yıl faydalanacak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yatırım yapanlara üç yıl bu destek veriliyor. Isparta’nın bulunduğu ikinci bölgede faiz desteği yok. Burdur’da yatırımı yapan ise 500 bin TL’ye kadar bu destekten yararlanabilecek. Isparta ve Burdur gelir vergisi stopaj ve sigorta prim desteğinden yararlanamayacak.

SİZ NEREYE YATIRIM YAPARDINIZ?
Örnek verilecek olursa 5 milyon TL’lik yatırım yapacak bir yatırımcı bu yatırımını Isparta’ya yaparsa 1.7 milyon TL, Burdur’a yaparsa 2.6 milyon TL, Afyokarahisar’a yaparsa 3 milyon TL teşvik alacak.

STRATEJİK YATIRIMLARDA AYRIM YOK
Yeni pakette Stratejik Yatırımlar desteklenecek. Bu çerçevede, hangi ilde yapılırsa yapılsın Stratejik Yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek. Stratejik yatırımlara, Yatırım malı üretimi için gümrük vergisi indirimi, Makine ve tezçhizat için KDV indirimi, Bu ürünler için sigorta indirimi, Yatırım yeri tesisi, KDV iadesi desteği sağlanacak. Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da desteklenecek. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5'inci bölge desteklerinden yararlanacak. Demiryolu ve denizyolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik yatırımları, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları da aynı şekilde, nerede olursa olsun, 5'inci bölge desteklerinden yararlanabilecek.

BAKAN: İLLER ARASINDAKİ FARKLILIĞI AZALTIYOR
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, farklı gelişmişlik seviyelerindeki illerin oluşturduğu alt bölgelere, aynı yoğunlukta destek verilmesinin adil olmadığı; bu uygulamanın, yatırımların bölge içindeki en gelişmiş ilde yoğunlaşmasına ve daha az gelişmiş illerin yatırım çekememesine sebep olduğu şeklinde eleştiriler geldiğine dikkat çekti. Çağlayan, ““Antalya-Isparta-Burdur”, “Kayseri-Sivas-Yozgat”, “Kocaeli-Sakarya-Düzce-Bolu-Yalova”, “Gaziantep-Adıyaman-Kilis” ve “Konya-Karaman” gibi bölgelerde eleştiriler bu eleştiriler yoğunlaşıyordu. Bu sorunun yeni teşvik sisteminde ortadan kaldırılması için, Kalkınma Bakanlığımız ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyine ilişkin 61 değişken kullanarak 2011 yılında, “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” çalışmasını tamamen yeniledi. Birlikte yaptığımız çalışma ile illerimizi 6 bölgeye ayırdık. Yeni bölgesel ayrım, mevcut sistemdeki “il grupları”nı ve onların sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerini dikkate almak yerine; bizzat illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerini esas almak suretiyle oluşturuldu” dedi. Yeni teşvik sisteminin, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya konulacağını kaydeden Bakan, yeni sistemin yakın iller arasındaki farklılığı azaltma açısından da cesur bir tasarıma sahip olduğunu iletti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum