Skandal Zihniyette

SDÜ’nün 8 Milyon TL’lik bütçeyi kullanmadığı için Maliye Bakanlığı’na iade edildiği yönündeki haddini aşan eleştirilere SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, aynı tondan cevap verdi. Demokrat Gazetesi o haberi bakın nasıl verdi...

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Şubat 2017 13:30
Skandal Zihniyette

SDÜ’nün 8 Milyon TL’lik bütçeyi kullanmadığı için Maliye Bakanlığı’na iade edildiği yönündeki haddini aşan eleştirilere SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, aynı tondan cevap verdi. Prof. Dr. Çarıkçı, “Bu ve benzeri haberlerin ne maksatla yapıldığını çok iyi biliyoruz” dedi.

Bazı basın yayın organlarının “SDÜ’de Yatırım Skandalı” başlığıyla verdikleri haberin kendisi skandala dönüştü. İddiaya göre SDÜ 8 Milyon TL’lik kaynağı kullanmadığı için söz konusu kaynak Maliye Bakanlığı’na geri döndü. Oysa rakam iddia edildiği gibi 8 milyon TL değil 13,5 Milyon TL. Söz konusu bütçe akademik ödeneklerle ilgili ve o ödenekler başka bir kalemde harcanamıyor. Yani ödeneğin geri dönmesinin sebebi; 2016 yılında yoğun bir şekilde gerçekleştirilen FETÖ ile mücadele kapsamında; gerek açığa alma ve ihraç işlemleri, gerekse ihraç edilenlerin akademik ödeneklerinin verilmemiş olması ve uygulanan kadro kısıtlamaları nedeniyle yılsonu itibariyle 13,5 Milyon TL kullanılamayan personel ödeneği…

Ayrıca bu tür ödeneklerin Maliye Bakanlığı tarafından yedek ödeneğe çekilmesi de rutin bir uygulama.

Tüm bu maksadını aşan iddialara SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı cevap verdi.

İŞTE O AÇIKLAMA
20-21 Şubat 2017 tarihlerinde bazı mahalli görsel ve yazılı basın-yayın organlarında “SDÜ’de Yatırım Skandalı” başlığı ile yayımlanan haberleri üzüntü ile takip etmekteyiz.
Haberde yer verilen bilgiler gerçekleri yansıtmamaktadır. Kişilerin ve kurumumuzun yıpratılması amacıyla, kurumumuz bilgi kaynaklarından yararlanılmadan ve sorgulanmadan etik dışı bir davranışla haber yapıldığını müşahede ediyoruz.

Olayın aslı şudur:
(1) Öncelikle haberde ifade edilen 8 milyon TL rakamı doğru değildir. Gerçek rakam 13,5 milyon TL’dir.

(2) 2016 yılında yoğun bir şekilde gerçekleştirilen FETÖ ile mücadele kapsamında; gerek açığa alma ve ihraç işlemleri, gerekse ihraç edilenlerin akademik ödeneklerinin verilmemiş olması ve uygulanan kadro kısıtlamaları nedeniyle yılsonu itibariyle 13,5 Milyon TL kullanılamayan personel ödeneği oluşmuştur.

(3) Bu tür ödeneklerin, Maliye Bakanlığınca yedek ödeneğe çekilmesi veya kurumlar arası aktarmalarda kullanması rutin bir uygulamadır.

(4) Personelimizin maaş ve ücret ödemeleri için tahsis edilen personel ödeneklerinin kullanılmayan kısmının yatırım ve diğer cari giderlere aktarılması yasal olarak mümkün değildir.

(5) Bu uygulama sadece Üniversitemiz için söz konusu olmayıp personel ödenekleri fazlası gerçekleşen birçok üniversitenin de bu tür ödeneklerinde tahakkuk iptali yapılarak geri çekilmiştir.

(6) Personel giderlerinin, ilgili yıl için verilen ödeneğin altında gerçekleşmesi eksik ya da yanlış uygulamanın bir sonucu değil olağan bir durumdur.

(7) Haberde iddia edildiğinin tersine konunun yatırım bütçesi ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Bu ve benzer haberlerin ne maksatla yapıldığı tarafımızca çok iyi bilinmektedir. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli, mevzuata uygun bir şekilde kullanılması yönetimimizin temel prensibidir. Milletin alın teri ile oluşturulan kamu kaynaklarının etik dışı yol ve yöntemlerle başka kişi ve kuruluşlara aktarılmaması için göstermiş olduğumuz özen ve dikkati bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.



 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum