Soğuk ve Kar Etkisini Artıracak

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, soğuk hava ve kar yağışının ülke genelinde etkisini artıracağını belirterek, sıcaklıkların 8-10 derece azalacağını bildirdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mart 2011 10:13
Soğuk ve Kar Etkisini Artıracak

Yağacak yağmayacak derken iki gündür beklenen kar sonunda geldi. İstanbul genelinde gece boyunca aralıklarla yağan kar, sabaha karşı yoğunlaştı.

Soğuk hava ve kar yağışı İstanbul'da etkili oluyor. Kar yağışı ve poyraz nedeniyle İDO'nun bazı dış hat seferleri de iptal oldu.

Avrupa yakasında özellikle yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sabah saatlerinde Taksim, Bakırköy, Büyükçekmece ve Bağcılar'ı beyaza bürüdü.

Kar yağışı Anadolu yakasında ise Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Kartal ve Çekmeköy'de yoğunlaştı. Şiddetli rüzgarla birlikte kar tipi şeklinde etkisini gösteriyor. Sabah işlerine giden vatandaşlar kar fırtınası nedeniyle yürümekte güçlük çekti. Etkisini artıran kar yağışı nedeniyle evlerin çatıları, araçlar ve yollar beyaza büründü.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Balkanlar ve Orta Akdeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın sıcaklığı yer yer 8 ile 10 derece azaltacağını bildirdi. Yağışların İstanbul ve çevresinde kuvvetli kar yağışı şeklinde olacağı uyarısı üzerine harekete geçen Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) önlemlerini artırdı.

İDO'DAN SEFER İPTALİ
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) bazı dış hat seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

İDO'dan alınan bilgiye göre, saat 06.35'deki Bostancı-Kartal/Yalova deniz otobüs ile 07.00'deki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot seferi iptal edilirken, 07.30'daki Yalova-Yenikapı, Bandırma/Yenikapı-Bostancı, 07.45'deki Yalova/Kartal ve 08.00'deki Armutlu-Armutluk/Yenikapı-Bostancı deniz otobüs seferleri de poyraz nedeniyle yapılmayacak.

Bu arada, İDO'nun iç hat seferlerinde iptal olmadığı öğrenildi.

CUMA GÜNÜNE KADAR ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yaptığı açıklamada, yağışlı havanın cuma gününe kadar artarak etkisini sürdüreceğini belirtti.

Ülke genelinde yağış beklendiğini ifade eden Çağlar, yağışların Marmara'da İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Bilecik, Ege'de Afyon, Uşak, Kütahya, İç Anadolu'da Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Kırşehir ve Konya'nın kuzey ilçeleri, Batı ve Orta Karadeniz ile Isparta, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari, Van ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli kar şeklinde olmasının beklendiğini dile getirdi.

Çağlar, Adana, Osmaniye, Mersin, Hatay ve Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli sağanak öngördüklerini belirterek, ''Rüzgarın kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden fırtına şeklinde eseceği, iç ve batı bölgelerde hava sıcaklığının 8 ila 10 derece azalacağı tahmin ediliyor. Kuzey, iç ve doğu bölgelerde sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor'' dedi.

Mehmet Çağlar, cuma gününe kadar beklenen hava durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: ''Bugünden itibaren iç ve batı bölgeler başta olmak üzere hava sıcaklığı 8-10 derece azalacak. Çarşamba günü; Marmara'nın doğusu, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Amasya, Tokat, Yozgat, Sivas, Kayseri, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak çevrelerinde kuvvetli kar, Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz'de kuvvetli sağanak bekleniyor. Rüzgarın kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden fırtına şeklinde eseceği, güney bölgelerde hava sıcaklığının 8 ila 10 derece azalacağı tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Ege ve Akdeniz kıyılarında hafif, kuzey, iç ve doğu bölgelerde orta kuvvette ve kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Perşembe günü; ülkemizin büyük bir bölümünde devam edecek yağışların, İstanbul'un Anadolu Yakası, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Yalova, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde eseceği, güney bölgelerde hava sıcaklığının 6 ila 8 derece azalacağı tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Ege ve Akdeniz kıyılarında hafif, kuzey, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor'' dedi.

Çağlar, Cuma günü kuzey ve doğu kesimlerde aralıklarla devam edecek kar yağışının, Cumartesi günü batı kesimlerde etkisini kaybedeceğini, hava sıcaklığının batı bölgelerden başlayarak artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Mehmet Çağlar, vatandaşların, kuvvetli sağanak yağış, kuvvetli kar yağışı, poyraz fırtınası, buzlanma ve don olayı, doğu bölgelerde görülebilecek çığ tehlikesi ile ani sıcaklık düşüşü nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olmalarını istedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.