ŞOK: Kentsel Dönüşüme Yargı Freni

Isparta'nın ilk toplu yaşam alanı kentsel dönüşüm projesinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından başlatılan süreç İdare Mahkemesi kararıyla durduruldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2014 10:11
ŞOK: Kentsel Dönüşüme Yargı Freni

Toplu yaşam alanı anlamında Isparta'da ilk defa Gülistan Mahallesi'nde başlayan kentsel dönüşüm sürecine yargı şoku yaşanıyor.

Metro Mühendislik Şirketinin kentsel dönüşüm projesini ilk başlattığı ORMA evlerinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kontrolünde sürdürülen dönüşüm süreci İdare Mahkemesi'nin kararıyla durduruldu. Mahkemenin verdiği karar nedeniyle evlerin dönüşümü ve yenilenmesi 1 yıl gecikecek.

Edinilen bilgilere göre, Metro Mühendislik şirketi, ORMA evlerinde kentsel dönüşüm sürecini başlatmadan önce 48 mülk sahibinin 47'sinden imza aldı. Kanunun 3'te 2 çoğunluğun evet demesi yeterli' maddesi uyarınca akrediteli müşavir firmalar aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı.

Karot testleri ve diğer test sonuçları ışığında ORMA evleriyle ilgili yıkım kararı verildi. Karar doğrultusunda da 48 daireli ORMA evlerinin yıkımı kısa süre içerisinde gerçekleştirildi.

Hak sahipleri ise devletin 18 aylık kira yardımı desteğinden faydalanarak başka evlere taşındılar. Herşey buraya kadar normal giderken kentsel dönüşüm sürecine daha fazla pay istediği için imza atmayan 1 mülk sahibi, Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemede Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürütülen kentsel dönüşüm sürecini durdurdu.

Mahkeme kararı nedeniyle ORMA evleri alanında yapılacak proje için inşaat ruhsatı alınamadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanlarının mahkemeye savunma verdiği, esas kararın önümüzdeki günlerde verileceği öğrenildi.

Metro Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Mustafa Özaydın, ORMA evlerinde yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

"ORMA evlerindeki 48 mülk sahibinin 47'si ile anlaştık. Diğer mülk sahibi vefat etmiş. Eşi ve çocukları var. Eşi bize imza attı ama diğer varisler atmadı, daha fazla pay istediler. Konuy diğer varisler tarafından mahkemeye taşındı. Yasa çok açık. 'Anlaşamazsanız kamulaştırılır ya da bir kişi oradaki hakkı satın alır' deniyor. Avukatlar geçici yürütmeyi durdurma aldırdılar. 47 insanın 18 ay sonunda kiraları kesilecek. Benim işi ruhsatı aldıktan sonra 24 ayda bitirmem gerekiyor. 47 aile mağdur olacak. Yarın onlar tazminat hakkı doğar. Bana da tazminat hakkı doğacaktır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.