Sokak Köpekleri Kısırlaştırılıyor

Isparta bölgesinde belediyeler dışında bir ilk olarak yapılacak olan sokak köpeklerini kısırlaştırma ve kuduz hastalığı aşılama çalışmaları, Şarkikaraağaç ilçesinde Süleyman Demirel Üniversitesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Metem Lisesi’nin ortaklaşa projesi

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Mart 2013 11:04
Sokak Köpekleri Kısırlaştırılıyor

Isparta bölgesinde belediyeler dışında bir ilk olarak yapılacak olan sokak köpeklerini kısırlaştırma ve kuduz hastalığı aşılama çalışmaları, Şarkikaraağaç ilçesinde Süleyman Demirel Üniversitesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Metem Lisesi’nin ortaklaşa projesi ile hayat geçiyor.

Özellikle çevreden ilçe merkezine getirilip köpeklerin bırakıldığını ve sokak köpeklerindeki artıştan dolayı vatandaşların huzurunu düşünen Şarkikaraağaç Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Şarkikaraağaç Meslek Yüksek Okulu ve Şarkikaraağaç Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklaşa proje yaparak harekete geçti.

Sokak köpekleri sayısında yaşanan artış nedeniyle vatandaşların huzurunu düşünen 3 kurumun yöneticileri (Şarkikaraağaç Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Şarkikaraağaç Meslek Yüksek Okulu ve Şarkikaraağaç Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) tarafından ortaklaşa başlatılan ve yürütülen "Sokak köpeklerini hayata kazandıralım projesi" kapsamında 1. Etap’ta 30 köpek kısırlaştıracak. 1. aşamanın başarıyla tamamlanması halinde, 2. aşamada 50 köpek, 3. aşamada 70, 4. aşamada 100 köpek kısırlaştırılacak.

Kısırlaştırma öncesinde bit, pire, kene gibi dış parazitler ile tenya, şerit gibi iç parazitler yönünden ilaçlama yapılacak. Tüm iç ve dış parazitlerinden arındırılan köpeklere gözetim süresi sonrasında kısırlaştırma operasyonu yapılıp kuduz aşısı uygulanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şarkikaraağaç İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından temin edilen kuduz aşısı uygulamasından sonra köpeklere kimlik tasması takılıp gözetim süresi sonrasında toplum içinde güvenle ve tehlikesizce yaşayabilmeleri için serbest bırakılacak. Sahiplendirilen köpeklere kimlik belgesi verilip, sahiplendirme kaydının belediye sahipli hayvan kayıt defterine işlenmesi, sahip ve aşı bilgilerinin Bakanlık veri tabanında güncellenmesi için gerekli bilgiler belediyeye de sunulacak.

Projenin topluma sağladığı doğrudan katkılarının yanında eğitime sağladığı olumlu etkileri de söz konusu. "Sokak Köpeklerini hayata kazandıralım" projesi Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Veterinerlik bölüm öğrencilerinin, ameliyat işlemi sırasında teorik ve uygulama olarak deneyim kazanmalarına yardımcı olacak. Şarkikaraağaç Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Metal Bölümü öğrencileri ise "Sokak Köpeklerini hayata kazandıralım" projesi sırasında köpeklerin tek tek barındırılacağı kafesler ile taşıma kafeslerini yaparak uygulamalı eğitim yapacaklar.

Ortaklaşa başlatılan ve yürütülen proje kapsamında konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Süleyman Demirel Üniversitesi Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokul Müdürü Veterinerlik Bölüm Başkanı Dr. Kağan Ayanoğlu “ Sokak Köpeklerini Hayata Kazandırma Projesi" kapsamında, tedavi gören köpeklerin toplum için parazit ve kuduz yönünden risk teşkil etmeyeceğini, ayrıca bu köpeklerin kısırlaştırma sonrası saldırganlık, grup oluşturma, gibi özelliklerinin de ortadan kalkacağını söyledi.

Ayanoğlu, Proje kapsamında tedavi gören ve insanlara karşı zararsız hale getirilen Sokak Köpeklerini, hayvan severler tarafından sahiplenilebileceğini söyledi. Konunun önemine dikkat çeken Ayanoğlu , Şarkikaraağaç Anadolu Teknik, Teknik Lise, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) Müdürlüğü ve Şarkikaraağaç GTH Bakanlığı İlçe Müdürlüğü olmadan bu tip bir çalışmanın yapılmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek kurum yönetici ve amirlerine beraberce yürüttükleri bu çalışma için teşekkür etti.

Haber-Foto: Fatih DEMİRTAŞ / ŞARKİKARAAĞAÇ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum