Soluduğunuz hava temiz mi?

arta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yasan, kirli havanın gırtlak kanserini tetiklediğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Aralık 2011 15:36
Soluduğunuz hava temiz mi?

Gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında hava kirliliğinin geldiğini belirten SDÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yasan, diğer risk faktörlerinin ise sigara ve alkol tüketimi olduğunu söyledi.

Gırtlak kanseri risk faktörleri arasında gösterilen hava kirliliğinin tümörlü hücreyi etkilediğini kaydeden Doç. Dr. Yasan, "Havada ne kadar zehirli partiküler madde fazla ise o kadar da kanser riski bulunmakta. Kirli havadaki zehirli maddeler tıpkı bacanın tuttuğu kurumlar gibi devamlı vücudumuzda kalıyor" diye konuştu.

Gırtlak kanserinin 50 yaş ve üstü kişilerde daha fazla görüldüğünü kaydeden Yasan, hastalığın kendini ses kısıklığı, yutma zorluğu ve boyunda şişme olarak gösterdiğini ifade etti. Yasan, 3 hafta ses kısıklığı geçmeyen hastaların mutlaka bir uzmana görünmeleri gerektiğini de vurguladı. Gırtlak kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavisinin diğer kanser türlerine göre daha kolay olduğunu aktaran Doç. Dr. Yasan, Isparta'da gırtlak kanseri vakalarının ileri evrede olduğunu açıkladı.

Yasan, "Vatandaş hastalığını ihmal ediyor. Dolayısıyla hastalık ilerliyor ve çok ileri evrede olan hastaların gırtlağını almak zorunda kalıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.