Son Gün 31 Temmuz

Son Gün 31 Temmuz

Yayınlanma:
Son Gün 31 Temmuz

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hüseyin Karagöz, 7143 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına dair Kanun ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; 

“Bilindiği gibi, devletimiz borçlu mükelleflerimizin borçlarını rahatlıkla ödeyebilmeleri için yapılandırma uygulaması ile bir takım kolaylıklar getirmiştir. Bu uygulamada; Peşin ödeyene % 90 faiz indirimi var. Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmayacak ve ayrıca Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecektir. Hesaplanan tutarların tamamının iki taksit ödeme şeklinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden yüzde 50 indirim yapılacaktır.

Hesaplanan tutarları taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımızın başvuru belgesinde bunu belirtmesi yeterli. Başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih eden sigortalılarımızın yapılandırmaları altı eşit taksit için (1,045), dokuz eşit taksit için (1,083), on iki eşit taksit için (1,105), on sekiz eşit taksit için (1,15) katsayısı ile hesaplanacak ve taksitler ikişer aylık dönemlerde ödenecektir. Yani, 18 taksitlendirme yapan sigortalılarımız ödemelerini iki ayda bir şeklinde yapacağından 36 ayda borcunu ödeyebilecektir.

“İLK İKİ TAKSİTİ 

ÖDEMEK ÖNEMLİ”

İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilecektir. Bu nedenle yapılandırmanın bozulmaması için vatandaşlarımızın ilk iki taksiti süresinde ödemesi gerekmektedir” dedi. 

İŞTE YAPILANDIRILACAK KONULAR 

Yapılandırma kapsamına giren borçları bir kez daha hatırlatan SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, “4/a sigortalılık statülerinden kaynaklanan; Sigorta Primi, İşsizlik Sigortası Primi, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP), İdari Para Cezası (İPC), Damga Vergisi, Eğitime Katkı Payı (EKP), Özel İşlem Vergisi (ÖİV), 31 Mart 2018 tarihinden önce bitirilmiş olan ihale ve inşaat işyerlerine ait eksik işçilikten kaynaklı sigorta prim borçları, 4/b (Bağ – Kur) sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta prim borçları, 4/c sigortalılık statülerinden kaynaklanan; Emeklilik Keseneği, Kurum Karşılığı borçları, İsteğe Bağlı sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları, Topluluk Sigortası sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları, Ek-5 adı verilen Tarım sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları, Ek-6 ismi verilen Taksi ve dolmuş şoförlerinin sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları, Fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen Gelir ve Aylıklara ilişkin borçlar, İşverenlerin ve üçüncü şahısların iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçlar yapılandırma kapsamındadır.

BAŞVURULAR NEREYE 

VE NASIL YAPILACAK?

İşverenler prim ve ilgili borçlar 31 Temmuz 2018 tarihine kadar e-bildirge kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla ilgili SGİM/SGM sigortalılık dosyalarının bulunduğu Müdürlüklerimize Kesenek Bilgi Sisteminden e-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu merkeze yapılabilecektir. 

İDARİ PARA CEZASININ 

YARISI SİLİNECEK

31 Mart 2018 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin kesinleşmiş idari para cezasının yarısı silinerek, kalan yarısı ile beraber idari para cezası gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacaktır. Yani, İdari Para Cezası asıllarının %50’si ile bu asıllar için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde  asıllarının kalan %50’si ile uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

SİGORTALILIĞI 

DURDURULANLAR

İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılardan 5510 Sayılı Kanun, 1479 Sayılı Kanun’un mülga hükümleri ile mülga 2926 Sayılı Kanun’a göre tescilleri yapılmış ancak prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlar, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar müracaat etmeleri şartıyla köy ve mahalle muhtarları ile Bağ – Kur sigortalılarının daha önceki kanunlara göre durdurulmuş sigortalılık süreleri ile ilgili prim borç asıllarının Yİ-ÜFE ile güncellenmiş halini 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ödeyebileceklerdir. Yani sigortalılarımız dondurulan hizmetlerini canlandırarak yapılandırma ile birlikte ödemesini yapabileceklerdir.

İcra takibi yapılmayacak. Borçlarını yapılandıran işverenlerin ‘Borcu yoktur yazısı’ alabilecek ve teşviklerden yararlanabileceklerdir. Aynı zamanda vatandaşlarımızın bu borçlarından dolayı haklarında icra takibi ve haciz işlemi yapılmayacak, bu sayede de borçlularımız yapılandırma yaparak kendileri için yeniden bir fırsat yaratmış olacaklardır.

7143 sayılı Kanun kapsamında peşin ya da ilk taksitin son ödeme süresi 31 Ağustos 2018 tarihidir. Yapılandırma yapmak ve ilk taksiti ödemek için oldukça geniş bir zaman dilimi var. Vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirmelidir. İster peşin isterlerse taksitle ödeme yapabilirler. Bu konuda bilgilendirmek yapmak için vatandaşlarımızı İl Müdürlüğümüze ve ilçelerimizdeki hizmet noktalarımız olan Yalvaç ve Eğirdir Sosyal Güvenlik Merkezlerimize bekliyoruz” dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.