Son Kurtuluştu

Son Kurtuluştu

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Mart 2015 10:57
Son Kurtuluştu

Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak, arıtma maliyeti ve devlete olan borçların geri ödemesi konusunda yaşanan sıkıntının Karma OSB dönüşümü ile ortadan kalkacağını umduklarını söyledi.

Deri OSB'de Karma OSB'ye dönüşüm sevinci yaşanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak, bu kararın çıkmaması durumunda Deri OSB'yi çok zor günlerin beklediğini söyledi. AK Parti Isparta Milletvekiil Süreyya Sadi Bilgiç'e teşekkür eden Bıtrak, yaşanan süreci şöyle anlattı:

DERİCİLİK YÜZDE 50 KAYIP YAŞADI
Deri organize sanayi kuruluş aşamasından bugüne kadar belli bir süreç geçti. Deri esnafıyla ilgili beklentimiz istediğimiz gibi olmadı. Biz bu organize sanayiyi iki etap olarak düşündük. Birinci etapta 62 parselimiz var. Bu 62 parselin tamamını Demirköprüdeki derici esnafın tamamnın buraya intikal edeceğini planlayarak organize ettik. Ama ekonomik şartlar olsun, zamanlama olsun buraya katılımcılarımız 31 ille sınırlı kaldı. %50 bir kaybımız oldu. Derici esnafımız gelir diye bekledik. Bu süreç içerisinde Yalvaç’taki dericilerle iletişime geçtik, 'gelin burdan size yer verelim orada ürettiğiniz ürünler için burada yatırım yapalım' dedik. Ama pek sıcak bakmadılar.

KARMA OSB DÖNÜŞÜM KARARI 3 YIL ÖNCE ALINDI
Geçen süre içerisinde arıtmamızı tamamladık ihaleye çıktık. Bunu tamamlamamızla birlikte maliyetlerimiz de arttı. 31 esnafımızın başa çıkması oldukça zor. Her iki etaba yetecek kapasiteyle yaptık ama %50’sini faaliyete geçirdik. Biz 3 yıl öncesinde bir karar alarak DOSB'yi Karma OSB yapmak için müracatımızı yaptık. Ama burası kredilendirilebilen en son organize sanayilerden bir tanesi ve ihtisas organize sanayi olduğu için zorluk çektik. Bunu karmaya dönüştürmek oldukça zordu. Mevzuat olarak sıkıntılar vardı. Bakanlıklardaki genel müdürlerimizle uzun toplantılar sonucunda belli yere geldik ama bazı mevzuatları aşmamızda sıkıntılar oluştu ve tıkandık. Bu sürede borçlarımız ve geri ödemelerimiz devreye girdi. Ciddi bir bir borca girdik, arıtma borcu da buna eklendi. Bu borçları ancak 4 dönem öteleyebiliyorduk 3’ünü kullandık şu anda 4. dönem içerisindeyiz. Ankara’ya temaslarımız fazlalaştı. Biz onlara dedik ki 'biz borçlarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz eğer karma bir organize sanayi olursa borçlarımızı daha rahat ödeyebileceğiz.' Aynı zamanda buraya gelebilecek yatırımcılar Isparta ekonomisi için de ciddi bir katkı sağlayacak. Şu anda etrafımıza baktığımızda Isparta'nın orta ölçekli bir sanayiye ihtiyacı var. Süleyman Demirel Sanayi Bölgesi yatırımcı için büyük kapasiteli.

3000-1000 M2 ARASI ARSA TAHSİS EDİLECEK
50.000 metre 60.000 metre arazi tahsis ediliyor. Ama burası karma olduktan sonra 3000 ile 10000 arası sınırlandırılıyor. Burası bir basamak teşkil ediyor. Dolayısıyla bu süreç içerisinde belli bir noktaya geldik tıkandık. Bu zaman içerisinde bize destek veren başta Milletvekillerimiz Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, sayın Valimiz Vahdettin Özkan, Şükrü Başdeğirmen ve yönetimi, il özel idaresi bize ciddi bir şekilde destek verdi. Sayın vekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç bizimle çok güzel ilgilendi. Bizim önümüzü açtı ona çok teşekkür ediyoruz. Bu Ispartaya ne kazandıracak? Bu bize ödeme rahatlığı sağlayacak.

TEŞVİKLİ OSB YÜZDE 50'Sİ HİBE
Bu arada çok güzel bir gelişme daha oldu. Organize Sanayi teşviğinden mevcut yatırımcıların da yararlanması sağlandı. Bütün esnafımız bundan yararlandı ve gelen bütün yatırımcılar da bundan yararlanacaklar. Arıtmaya mesela ne kadar borç görünüyor? 100 otomatikmen 50’ye düşüyor. Buraya yapılacak bir yatırım Isparta açısından çok büyük katkı sağlayacak. Biz taleplere göre kendimize yön verdik. Bize gelen müracatlar ciddi metrekareler içeriyor. Birinci etabı önümüzdeki günlerde dolduruyoruz.

MOBİLYA, MAKİNE VE MERMER YATIRIMCILARI İLGİ GÖSTERİYOR
Mevzuat gereği gıda sektörü hariç tüm sektörlere yer verme imkanımız mevcut. Mobilya, mermer ve makine imalatçılarımız var. Bizden yer talep ediyorlar. Eski parsellerimiz 2000 metre kare. Karma olunca biz bunu revize ettik 3000 metre kare yaptık. Bunun yanında şöyle bir güzellik oldu aralarda kalan yerlerimiz vardı. 2000 metre karelik. 5 parselimiz var hemen kullanabileceğimiz. Kısa vadede hemen 15 yeni fabrika kurulabilecek durumdayız.

DERİCİ AZALDI AMA ÜRETİM ARTTI
Yıllar içerisinde sadece Isparta değil Türkiye genelinde dericilik kan kaybetti. Bunun da nedenini elbette şu anda inceleme yapılıyor. Çünkü Anadolu topraklarının en eski mesleklerinden bir tanesi. Dışarıdan gelen 3. Dünya ülkelerinden gelen daha ekonomik ürünler iç piyasadaki ürünleri bozdu. Bundan 10 yıl önce bir deri fabrikasının kapasitesi 3-4 e katlandı. Şu anda bilimsel olarak baktığımızda üretici azaldı ama üretim aynı hatta arttı."

Deri OSB esnafının geri ödemesi
Altyapı ve arıtma için devlete olan borç 14 milyon
mevcut tesislere sağlanan teşvik imkanı sonrasında
Borç: 7 milyon TL
Taksit: Yılda 1 milyon TL.

Minasın Deri OSB
1.etap 140 bin m2
Tesis: 31
Aktif: 24
İstihdam: 250
Yüzde 50'si boş
2.etap: 127 bin m2
Sosyal tesis, cami,
3500 m3 kapasiteli biyolojik ve fiziksel arıtma

Minasın Karma OSB'de
yatırımcıya yüzde 50 teşvik
Arsa M2 fiyatı: 190 TL
yüzde 50 oranında teşvik uygulaması ile
95 TL(arıtma ve altyapı giderleri dahil)
Yüzde 30'u nakit, gerisi 5 yıl taksitle

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.