Sorumlusu Biz Değiliz

Isparta’yı felç eden su baskınlarında hedef tahtasında olan kurumlardan birisi de Karayollarıydı… Karayolları Bölge Müdürü Karademir, dün sessizliğini bozdu ve “Sorumlusu biz değiliz” dedi.

Yayınlanma:
Sorumlusu Biz Değiliz

3 gün boyunca görülen şiddetli yağış sonucu meydana gelen su baskınlarının sorumlusu olmadıklarını bildiren Karayolları 13. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, dün Valilik Gül Toplantı Solanında basın mensuplarıyla durum değerlendirmesi yaptı.

Karayolları yatırımlarına ve şehir içi çalışmalarına değinen Karademir şehir içi çalışmalarında bilgi kirliliği olduğunu dile getirdi. Karademir, “Isparta’da 2013 yılında 23 adet projemiz var bunların maliyeti 360 Milyon TL’dir. 128 Milyonluk harcama yapılmıştır. Şehir geçişinde ki yoların toplam bedeli 43 milyona takamül ediyor. İhale bu çalışma sezonu sonucunda tamamlanacaktır. Şehir geçişi olduğu için bu çalışmalar maddi manevi etkilenir. Biz bu etkilenmeyi en asgari düzeye indirmeye çalışıyoruz.

Şehrimizdeki bazı kurum ve kuruşlar bu çalışmaların yanlış yapıldığını topluma zarar verdiğini ileri sürmüştür. Ben yanlış bilgileri düzelmek istiyorum. Birkaç gün önce şiddetli yağmurdan dolayı meydana gelen olumsuzluklar bizim yaptığımız yolardan kaynaklı bir şebekeye dayanmıyor. Yüzeysel su drenajı yola kenarından gelen yağmur suları karayollarının görevidir ancak yol dışındaki sokaklar caddeler ve diğer alanlardan gelen suların yola gelmesiyle yolda sorun yaşanmıştır.

Her türlü hesaplamalar yapılmıştır
Bir yer meskene açılıyorsa yağmur su deşarjları tamamen ilgili kuruma aittir. Bunlar yapılmayınca yol gövdesine gelen suların bizim belirlediğimiz kesitlerden fazla ise sorumluluk bizim değildir. Bu yanlış bilgidir. Yol çalışmalarında her türlü hesaplamalar yapılmıştır. 65 yıllık teşkilatız. Tek uzmanda biziz. Su alma ağızları yol ağızlarıyla aynı kotaya gelince taşıyıcılarla deşarjları yapılır.

Yol kodları bu kavram yanlıştır. Meskun mahallerde oradaki yapılara uygun şekilde karayolları kriterlerinde yol ve kodları belirlenir. Kod belirlenirken masa başında yapılmıyor. O yolun geçtiği bütün kodlar esas alınarak o yolun kodu belirlenir. Kodlarımızda yanlışlık yoktur” diye konuştu.

Karademir Isparta Çevre Yolunun çalışmalarının tamamlanmış olduğunu belirterek; “Çevre Yolun Sav – Süleyman Demirel Üniversitesi arasın Bitümlü Sıcak Karışım yol yapım işi bünyesinde; toprak işleri, sanat yapısı işleri be Bitümlü Sıcak Karışım üstyapı imalatları yapılmaktadır. Güzergah üzerindeki mevcut tüm dere yataklarına uygun menfezler projelendirilmiş ve imalatları tamamlanmıştır. Ayrıca yol platformu üzerine düşen yağmur suyu için drenaj yapıları oluşturularak yüzey suyu tahliyeleri çözümlenmiştir” dedi

Belediye tarafından yapılmalıdır
Şehir içi yağmur sularının drenaj şebekesi ile uzaklaştırılmalıdır diyen Karademir; “Karayolları teşkilatı olarak yolumuzu kesen dere yataklarına uygun menfezlerin yapılması ve yol platformumuza düşen yağmur sularının drenajı temel sorumluluğumuzdur. Belediye imar planı içerisinde, imar yolarından gelen yüzey sularının Belediye tarafından şehir içi yağmur suyu drenaj şebekesi vasıtasıyla uzaklaştırılması gerekmektedir.”

Karayollarınca deplase edilmiştir
Belediye tarafından yapılması gereken çalışmaları karayollarının yaptığını ifade eden Karademir; “Bölge Müdürlüğümüz ve Isparta Belediye Başkanlığı arasında ‘İçme Suyu, Kanalizasyon hattının deplase ( yer değiştirme) edilmesini ve yağmur sularının deşarjının yapılması ile ilgili 2011 yılından itibaren karşılıklı yazışmalar yapılmıştır.

Belediye tarafından deplase edilmesi gerekirken, deplasesi yapılmayan ve devam eden yol yapım çalışmalarının kesintiye uğramamsı için Sav Kavşağı – Dost Petrol Kavşağı arasında 3200 m uzunluğundaki kanalizasyon hattı Bölge Müdürlüğümüzce deplase edilmiştir.

Isparta Belediyesinin 142. caddeden gelen yağmur sularının deşarjı ile ilgili talebi; Doğal gaz hattı, kanalizasyon hattı, içme suyu hattı ve evsel bağlantılar sebebiyle yapılamayacağı, Bölge müdürlüğümüz 03.01.2013 tarihinde Isparta Belediye Başkanlılığı tarafından yapılması gerektiği bildirilmiştir” açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum