Sorun Küçük, Çözüm Basit, Kayıp Büyük...

Sorun Küçük, Çözüm Basit, Kayıp Büyük...

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Temmuz 2015 15:42
Sorun Küçük, Çözüm Basit, Kayıp Büyük...

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'nda trafik hareketliliği en çok dış hatlarda yaşanıyor. İran seferlerine açık limanlar arasındaki Isparta'da dış hatları kullanan yolcu, iç hatların iki katı. Uluslararası pastadan daha çok pay alabiliriz ama küçük bir sorun var.

Isparta Süleyman Demirel Havaliman, yurt içi ve yurt dışı yolcu trafiğinde aslında önemli bir yükü kaldırıyor. Her gün Isparta-İstanbul karşılıklı seferlerinin yapıldığı Süleyman Demirel Havalimanı'nda dış hatlar yolcu trafiği de küçümsenemeyecek kadar büyük. Verilere bakıldığında havaalanımızda gerçekleşeyen yabancı yolcu trafiği, iç hat yolcu trafiğinin iki katı. Aslında başka ülkelerden Isparta Havalanını kullanacak yolcu potansiyeli çok daha fazla ama çözümü basit küçük bir sorun nedeniyle bu pastadan faydalanamıyoruz. Başta gurbetçilerimiz olmak üzere yurt dışından Isparta'ya gelecek bir çok yolcu daimi gümrük hizmetleri olan limanları tercih ediyor. Yurt dışından Isparta'ya doğrudan bilet alan kişi, daimi gümrük hizmeti olmadığı için İstanbul'da bavul beklemek, gümrük işlemlerini yaptırmak zorunda kalıyor. Daimi gümrük hizmeti olan limanlarda ise yolcular yükünü almak ve gümrük işlemlerini beklemek zorunda kalmadan transit geçiş yapabiliyor.

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı Müdürlüğü, daimi gümrük hizmetlerinin verilmesi için terminal binasında Gümrük Müdürlüğü'ne tahsisle bir bölüm ayırmış durumda. Ancak Gümrük Müdürlüğü'nün daimi hizmet vermemesi nedeniyle bu alan kapalı tutuluyor. Yurt dışı uçaklarının Isparta'ya direk yaptığı seferlerde ise Gümrük Müdürlüğü hizmetleri yazılı davet üzerine gerçekleştiriliyor. Gümrük Müdürlüğü'nden görevlendirilen uzmanlar havaalanına gelerek gümrük işlemlerini yapıyor. Ancak bu hizmet sadece jarter hizmetlerinde yerine getirilebiliyor.

Daimi gümrük hizmetlerinin Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'nda olmaması uluslararası arenada eksiklik ve prestij kaybı olarak karşımıza çıkıyor. Sivil havacılık alanında geçerli olan uluslararası yayımda Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, 'gümrük olmayan terminaller' arasında yer alıyor. Isparta Havaalanı için tanımlanan 'gümrük yok' ibaresi yurt dışından İstanbul aktarmalı Isparta'ya gelecek olan yolcu pastasından kayıp yaşamamıza neden oluyor. Yurt dışından Isparta'ya bilet alan yolcu daimi gümrük olmaması nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda yükünü alıp, gümrük işlemlerini yaptırmak için vakit kaybetmesi gerekiyor. Bu işlemi yaptırmak da İstanbul'da oldukça vakit aldığı için pek tercih edilmiyor. Bu nedenle Isparta'ya gelecek olan yurt dışı yolcusu daimi gümrük hizmetlerinin yapıldığı en yakın havaalanına inişi tercih ediyor. Isparta Havalimanı'nda daimi gümrük olması durumunda yurt dışı yolcusu İstanbul'da eşyasını beklemeden, gümrük işlemlerini yaptırmadan Isparta'ya direk gelebilecek. Bu eksiklik Isparta Havalimanı'nın bu alandaki pastadan pay almasına engel oluyor.

S.D Havaalanı'nı en çok yabancılar kullanıyor

Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'nın yolcu trafiğini dış hat yolcuları artırıyor. 2014 ve 2015-Mayıs verilerine bakıldığında dış hatla gelen-giden yolcu iç hat yolcusunun iki katı.

Süleyman Demirel Havaalanı Başmüdürü İlhan Demir'in verdiği bilgiye göre, 2014 yılında havaalanını en çok dış hat yolcuları kullandı. İşte o veriler:

Dış Hat: 2014 yılında gelen yolcu 60 bin 592, giden yolcu 60 bin 626.

İç Hat: Gelen yolcu 31 bin 755, giden yolcu 32 bin 432.

Dış Hat: 2015-Mayıs ayı itibariyle gelen yolcu 30 bin 508, giden yolcu 26 bin 09.

İç Hat: Gelen yolcu 13 bin, giden yolcu 13 bin 300

Isparta Havalimanı'na dış hatlardan gelen ve giden yolcu trafiği İran'dan kaynaklanıyor. İran Hükümetinin iniş izni verdiği 12 havalimanı arasında yer alan Isparta'ya 15 Mart-10 Nisan ile Haziran-Ekim ayları arasında 12-13 uçak inip, kalkıyor. Haftada 6 gün iniş yapan İran turistleri tatilini geçirdikten sonra ülkesine dönüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum