Sorun Pazarlama ve İlaçlama

SDÜ öğretim üyelerinden oluşturulan komisyon tarafından yapılan Isparta Meyveciliği (elma-kiraz) konulu çalışmanın sonuç raporu yayımladı.

Yayınlanma:
Sorun Pazarlama ve İlaçlama

Sonuç raporunda Isparta’daki elma ve kiraz üretimi ele alınarak elmacılıkta sorunun yurtdışına pazarlama kirazda ise ilaç kalıntısı olduğu belirtildi.

Isparta Meyveciliği (elma-kiraz) konulu çalışma yapan komisyon raporunda ise “Isparta ili elma ve kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir paya sahiptir, Türkiye’de üretilen elmanın %22.5’ğu, kirazın %5,7si Isparta’da üretilmektedir. Eğirdir gölünün muhteşem nemli havası Dünya’nın en kırmızı elmalarının, en gösterişli kirazlarının bu bölgede yetişmesine neden olmaktadır” denilerek bölgedeki elma ve kiraz üretimi ve sorunları ele alındı.

SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın, Prof. Dr. Hüseyin Zengin, Doç. Dr. Mevlüt Gül, Doç. Dr. Bekir Şan, Doç. Dr. Fatma Yıldırım, Doç. Dr. Adnan Yıldırım, Doç. Dr. Hülya Özgönen’den oluşturulan komisyonun raporunda elmacılığın sorunları şu şekilde sıralandı.

“Sadece Isparta elmacılığının değil tüm Türkiye elmacılığının sorunu elmalarımızı yurt dışına satmakta zorlanmamızdır. Yaş elma ihracatımız 80bin ton civarındadır ki bu hiç satamıyoruz anlamına gelmektedir. Komşumuz Rusya Federasyonu her yıl 1,200 milyon ton elma ithal etmektedir. Bu ithalatı başta Polonya olmak üzere Moldova, Sırbistan ve Çin’den yapmaktadır. Bu ülkeleri tercih etmelerinin sebebi politik ilişkiler yanında ucuza satın alabilmeleridir. Çin haricinde, sayılan diğer ülkeler, yetiştiricilik sistemlerini modern yetiştirme tekniklerine göre kurmuşlar ve bizden çok daha ucuza maliyetlerle elma yetiştirebilmektedirler. Fakültemizin tüm ayrıntılarını anlatabileceği bu tekniklerle üretim maliyetini düşürerek elma yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Elmanın yurt dışına pazarlanmasında engel en önemli ikinci husus ilaç kalıntısıdır. Ispartalı üreticilerin elma iç kurdu ve karaleke hastalıklarına karşı meyve üretim döneminde 22 – 28 defa ilaç kullandıkları bir gerçektir.

Tüm Fransa’da elma iç kurduna karşı kullanılan ilaç sayısı 0 (sıfır)dır. Fransızlar iç kurduna karşı feremon ve tuzaklarla savaşmakta ve hiç kimyasal ilaç kullanmamaktadırlar. Bu konuda da fakültemiz en üst düzeyde donanıma sahiptir ve ilaç kullanmadan savaşmanın yollarını tekrar tekrar anlatmaktan hiç sıkılmayacaktır. Elma yetiştiriciliğinde diğer bir hususta çeşitliliktir. Artık demode olmuş çeşitler yerine piyasa değeri yüksek yeni çeşitlerin yetiştirilmesi gerekmektedir, bu konuda da fakültemiz gereken destekleri verebilecek durumdadır. Bir diğer konu elmanın daha uzun sürelerde kalitesinden ödün vermeden depolanabilmesidir. Bunun için kontrollü atmosferli ve dinamik kontrollü atmosferli depoların sayılarının artması gerekmektedir. Bu depoların planlanması ve yönetimi konusunda da fakültemiz üst düzey alt yapıya sahiptir.”

KİRAZDA FARKLI ÇEŞİTLERDE KULLANILMALI
Komisyon raporunda kirazdaki sorunlar ise iki madde de ele alınarak şunlara yer verildi. “Isparta kiraz yetiştiriciliğinin temel iki sorunu vardır. Birincisi ilaç kalıntısı ikincisi ağırlıklı kullanılan tek çeşit (0900 Ziraat çeşidi) nedeniyle hasadın belirli bir zamana sıkışması, arzın fazla olması nedeniyle fiyatların düşmesidir.

İlaç kalıntısı problemi için fakültemizden destek alınarak biyolojik mücadele yöntemleri uygulanmalıdır. Hasat dönemini genişleterek arzı daha uzun bir zaman periyoduna yayabilmek için 0900 Ziraat çeşidinden daha erken ve daha geç meyve veren en az onun kadar kaliteli diğer çeşitleri kullanmak gerekir, örneğin aynı bölgede 0900 Ziraat çeşidi yerine Regina & Kordia çeşitleri kullanarak 10 gün, Sweet Hart çeşidini kullanarak 20 günlük geççilik sağlanabilmektedir. Aynı zamanda farklı yüksekliklerde bahçeler kurarak bu periyodu daha da uzatmak mümkündür. Fakültemiz sadece bu iki tür değil diğer türlerde de üreticinin ihtiyacı olan desteği verecek alt yapıya sahiptir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum