Sosyal Yaşama Döndüren Tedavi

Sosyal Yaşama Döndüren Tedavi

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ekim 2015 16:31
Sosyal Yaşama Döndüren Tedavi

Sadece hasta hizmetleri ve eğitim faaliyetleri ile değil uluslararası düzeyde ses getirecek uygulamalara da imza atan Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, başarılı bir operasyonla sosyal hayatını normal bir şekilde devam ettiremeyen hastayı sağlığına kavuşturdu.

Sinüs kaynaklı çene kanseri nedeniyle başka bir merkezde sağ üst çenesi ve gözü alınan hastaya, üst çenede operasyondan geriye sağlam kalan sol bölgedeki dişlerden destek alan ve sağ taraftaki büyük boşluğu kapatan bir protez yapıldı. Böylece hastaya, çiğneme, yutkunma ve konuşma fonksiyonları iade edildi. Uygulamanın ikinci aşamasında ise sağ göz bölgesindeki kaybın telafisi için geliştirilen göz protezi ile hasta, sosyal hayatına döndürüldü.

Tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, "Hastamızın başka bir merkezde sağ üst çenesi ve gözü alınmış. Dolayısıyla bu tarz hastalarda ağız boşluğu ve burun boşluğu birleştiği için hastanın özellikle aldığı sıvı gıdalar burnundan gelebiliyor. Konuşmaları zaten mümkün olmuyor. Çünkü bir hava kaçması söz konusu. Ciddi anlamda telaffuzları zorlanıyor. Biz öncelikle hastamızın bu boşluğunu kapatma yoluna gittik ve özel bir protezle ağız boşluğunu üstteki sinüs ve burun boşluğundan ayırdık. Dolayısıyla hasta rahat yemek yiyebilir ve içebilir hale geldi.

Göz bölgesinin alınması nedeniyle hastanın sosyal fobisi gerçekleşiyor. Hasta insan içine çıkamaz hale geliyor. Bu bölgenin de protezle olan çözümünü bir göz proteziyle çözdük. Burada özel silikonlardan yararlanıyoruz. Cilt rengindeki silikonlarla ve özel göz bebeği protezleriyle hastanın göz çevresi kemik bölgesine implant yerleştirerek ve bu implantlardan tutuculuk sağlayan göz protezi uyguluyoruz. " dedi.

İki yıl öne bu protezleri uyguladıklarını söyleyen Baykul, "Bugün hastamızın sağlam kalan bölgedeki dişlerinde sıkıntılar gerçekleşti ve bu sıkıntıların tedavisi için hastamız tekrar bize başvurdu. Çok fazla gidip gelme olasılığının olmadığını anladık. Fakültemizde yataklı servis olması nedeniyle bu imkandan yararlanabilmek adına hastamızı bir gün süreyle fakültemizde misafir ettik. Genel anestezi altında hastamız uyutularak diğer bölgedeki tüm dişlerinin tedavisi, kanal tedavisi, dolguları, diş çekimleri yapıldı. Protezle ilgili bütün ihtiyaçları bir gün içerisinde çözüldü. Hastamız şuanda herşeyi rahatlıkla çiğneyebiliyor." ifadesini kullandı.
Diş Hekimliği Fakültesinin başarılarından bahseden Fakülte Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul da “Fakültemiz bünyesindeki yataklı servis ünitesinde genel anestezi gerektiren üst düzey çene ameliyatları, engelli olmaları nedeniyle diş hekimi uygulamalarının yapılamadığı hastalar, rutin işlemleri “dental fobi” veya işlem süresi uzun olması nedeniyle yaptıramayan çocuk ve yetişkin hastaların tedavileri yapılmaktadır. Bu hastaların yanı sıra, genel sağlık durumu nedeniyle hareket ve seyahat imkanı kısıtlı olan hastalarımız da yataklı servisimizde yatırılarak gereken tedavileri yapılabilmektedir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum