Söz Sırası Seçmende

Türkiye sandık başına gidiyor. Isparta’da 14 adayın Belediye Başkanlığı için yarışacağı seçimlerde bugüne kadar hep siyasiler konuştu. Şimdi söz sırası seçmende.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mart 2014 12:19
Söz Sırası Seçmende

155 bin 683’ü merkezde olmak üzere il genelinde 303 bin 69 seçmenin oy kullanacağı seçimde oy kullanma işlemi saat 08.00’da başlayıp 17.00’da sona erecek. Bu seçimlerde sandık başına gitme oranının yüksek olması bekleniyor. Seçim sonuçları ise seçim yasaklarının sona ermesinin ardından dakika dakika www.ajans32.com’da okuyucuyla buluşacak.


Artık nefesler tutuldu ve yarın yapılacak olan yerel seçimler için geri sayım başladı. Aylardır siyasi partiler yarın yapılacak yerel seçimler için seçmenleri ikna çabası içerisinde çalıştı.

ISPARTA’DA DUYARLILIK HAKİMDİ
Yerel seçim çalışmaları kapsamında siyasi parti ve adaylar siyasi seviyeyi olabildiğince korudu. Zaman zaman rakipler sert üsluplarla birbirlerine yüklenseler de Isparta ‘şu ana kadar’ huzurlu bir seçim süreci yaşadı.

Siyasi partilerin adayları projelerini kapı kapı gezerek, ev ziyaretleri, esnaf ziyaretleri, basın toplantıları, mahalle mitingleri ve broşürler dağıtarak anlattı.

Seçim süreci boyunca Isparta iki büyük mitinge ev sahipliği yaptı. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Isparta Cumhuriyet Meydanı’nda halka hitap etti. Isparta’da büyük miting düzenleyen bir diğer siyasi parti ise CHP oldu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’da aynı meydanda Ispartalılara seslendi.

Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal’da Isparta’ya gelen siyasi liderler arasında yer aldı. Uysal, esnaf ziyaretleri ile Isparta adayı için oy istedi.

Isparta’da oy kullanacak seçmen sayıları ise YSK tarafından şöyle açıklandı;

İŞTE MERKEZ VE İLÇELERİN SEÇMEN SAYILARI

                                             Seçmen Sayısı                         Sandık Sayısı
MERKEZ                                          155.683                                        516
AKSU                                                  4.030                                          24 ATABEY                                               4.226                                          21
EĞİRDİR                                           24.635                                           98
GELENDOST                                     12.903                                           48
GÖNEN                                               6.401                                           27 KEÇİBORLU                                      11.815                                           49
SENİRKENT                                         9.892                                           39 SÜTÇÜLER                                          9.180                                           48 ŞARKİKARAAĞAÇ                              20.142                                            79 ULUBORLU                                         5.732                                            24 YALVAÇ                                            36.354                                          134 YENİŞARBADEMLİ                               2.076                                              8
TOPLAM                                          303.069                                      1.115
OY KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!
Vatandaşların yerel seçimlerde kullanacakları oyların geçersiz sayılmaması için bazı hususlara dikkat etmeleri önem taşıyor.

1. Bu kapsamda, sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, arkasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigramı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine "evet" mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına "evet" mührü basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

2. Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.

3. Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde "evet" mührü dışında veya "evet" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz olacak.

4. Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.

5. Zarfın içinde el ilanı, broşür yada özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.

BUNLAR YOKSA OY DA YOK!
Oy kullanacak vatandaşların seçim günü yanlarında, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi getirmeleri zorunludur. Aksi halde bu belgeler olmadan vatandaşlar oy kullanamayacak.

ENGELLİ VATANDAŞLAR NASIL OY KULLANACAK
Engelli vatandaşların oy kullanmaları için yaptırılması planlanan Braille Alfabesi’nin 30 Mart yerel seçimlerine yetişmemesi nedeniyle, görme engelliler, felçliler, elleri kesik olanlar veya buna benzer engeli olan vatandaşlar oylarını, akrabaları yada herhangi bir seçmenin yardımı ile kullanabilecekler. Bu kapsamda sandık görevlileri hamile, hasta ve engelli vatandaşlara öncelik sağlayacak.

SEÇMENLER OYLARINI NASIL KULLANACAK
TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin TURUNCU renkli birleşik oy pusulası TURUNCU renkli zarfa atmaları gerekiyor.

MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile sandığa gidecek.

MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası MOR renkli zarfa konulacak.

SEÇİM SAATİ
Isparta’da seçim saati 08.00’da başlayacak, 17.00’da sona erecek. Oy kullanacak seçmenlerin bu saatler içerisinde oy kullanmaları gerekiyor.

SEÇİM YASAKLARINA DİKKAT!
Oy kullanacakların seçim günü yanlarında cep telefonu, fotoğraf, fotoğraf makinesi ve fil kaydedici gibi haberleşme araçlarını getirmemeleri veya getirmeleri halinde kapalı oy verme yerine girmeden sandık görevlilerine teslim etmeleri gerekiyor. Oy kullanma yerlerine getirilen haberleşme aletleri oy kullanımında toplanıp oy kullanma sonunda tekrar teslim edilecektir. Bu tür haberleşme aletlerini yanında getirip sandık görevlilerine teslim etmeyen ve tespit edilen vatandaşlara ağır ceza yaptırımları olacak. Ayrıca oy verme günü olan 30 Mart 2014 Pazar günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar, alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi de yasak kapsamında. Oy verme günü oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda ise sadece yemek verilebilecek. Oy kullanacak vatandaşların alkollü bir biçimde oy kullanma yerlerine gelmeleri halinde çeşitli ağır cezalar kaçınılmaz olacak. Siyasi parti ve adaylarının seçim propagandası, yarın saat 18.00’de sona erecek. Cumartesi günü saat 18.00’den sonra ilan ve reklam malzemelerinin, siyasi partilerin genel merkez, il, ilçe ve belde binaları haricinde asılması, yapıştırılması ve teşhiri yasak.

SEÇİMLERDE ÜST DÜZEY GÜVENLİK
1- 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak olan “Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin” ilimiz genelinde huzur ve güven ortamında geçmesi için Valiliğimizce gerekli tedbirler en üst seviyede planlanmıştır.

2- Seçimler yargı organlarının gözetim ve denetiminde yapılacaktır. Kolluk birimlerimiz vatandaşımızın özgür iradesinin sandığa yansıması için idarenin tarafsızlığı ilkesi çerçevesinde kesintisiz görev yapacaktır.

3- Valilik ve Kaymakamlıklar bünyesinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Seçim Koordinasyon Merkezi oluşturulmuş ve seçim günü kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için gerekli tedbirler alınmıştır.

4- Ispartalı hemşerilerimizin ve siyasi parti temsilcilerinin seçim takvimi süresince karşılıklı hoşgörü ve hukuk çerçevesinde seçim faaliyetlerini sürdürdükleri memnuniyetle müşahede edilmiştir. Hemşerilerimiz aynı demokratik olgunluğu oy verme gününde de devam ettirmede kararlıdır.

5- Milletimizin tercihlerinden rahatsız olan bazı odaklarca bir takım asılsız haber ve senaryolar üretilebilir. Kaos ortamı oluşturma amaçlı yalan haber ve senaryolara itibar edilmemelidir.

6- Biliyoruz ki Isparta’mızın vicdanı ve ortak aklı Milletimizin beklentileri yerine kendi hırslarını ikame eden çevrelerin tahriklerine hiçbir zaman prim vermemiştir/ vermeyecektir.

30 MART YEREL SEÇİMLERİ GÜNÜ ISPARTA’DA HAVA NASIL OLACAK 30 Mart Pazar günü Isparta’da hava az bulutlu olacak. Hava sıcaklığı ise 14 dereceyi bulacak. Yağmur beklenmiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum