Suç İşliyorlar

CHP İl Başkanı Vedat Şenol Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri kapsamında çelenk töreninde ve devamında yaşanan tartışmaları değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ekim 2012 14:39
Suç İşliyorlar

CHP İl Başkanı Vedat Şenol Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri kapsamında çelenk töreninde ve devamında yaşanan tartışmaları değerlendirerek “sanki Türkiye Cumhuriyetinin bir milli bayramı değil de yasa dışı bir gösteriye katılıyormuşuz gibi muamele gördük. Cumhuriyet kutlaması yasadışı bir eylem değildir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Vedat Şenol, Cumhuriyet kutlamalarında yaşanan olaylara tepki gösterdi. Partisinin il binasında basın toplantısı düzenleyen CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşanan olaylara açıklık getirdi.

Başkan Şenol, sanki Türkiye Cumhuriyetinin bir milli bayramı değil de yasa dışı bir gösteriye katılıyormuşuz gibi muamelesi gördüklerini söyledi. Şenol açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Büyük coşkuyla ve halk katılımıyla Cumhuriyet bayramı halkın katılımıyla kutlanmıştır. Geçmiş dönemlere nazaran halkın ilgisi yoğun katılımı, gerçekten halkımızın Cumhuriyete bağlılığını göstermiştir. Üzücü bir Cumhuriyet bayramı törenleri yaşadık. Çelenk koyma törenleri resmi bir protokolle halkın katılımıyla olan hiçbir kimsenin sorgulamadığı bir anlayışla yapılıyordu. Katılım azdı çoktu bu dahi sorgulanmıyordu.

Son yıllarda suni olarak yaratılan bir çelenk krizi halkın Cumhuriyete olan arzusunu daha da kamçılayarak katılımlara sebebiyet vermiştir. Isparta’da bile Cumhuriyet Bayramında çelenk koyma törenleri kurban bayramının 4. gününe rastlamasına rağmen büyük bir halk kitlesi Cumhuriyet Bayramı çelenk koyma törenine katılmıştır. Partimizin çelengini koymak için valiliğe bir dilekçe verdik. Ama beklediğimiz gibi reddedildi.

Bizde sağduyulu davranarak çelenk koymaya izin verilmediği için karanfil ve gül koyduk. Yürüyüşümüz de yaparak törene katıldık. Sanki Türkiye Cumhuriyetinin bir milli bayramı değil de yasa dışı bir gösteriye katılıyormuşuz gibi muamelesi gördük. Oraya katınla insanlar aklı başında yetişkin insanlar. İtilip kakılma, pankartlarının kaldırılması girişimleri. Tabi halkımız buna tepki gösterdi. Sahip çıktı. Yer yer protokol sorunları yaşandı. Bunları da önemsemedik.

Cumhuriyet bayramı milli bir bayram Cumhuriyet Bayramı, Atatürk ve cumhuriyetle ilgili marşların söylenmesiyle ilgili bir bayram Osmanlı döneminden kalma mehter marşları söylendi. Mehter Marşlarına karşı olduğumuzdan değil. İşin esprisi Cumhuriyetle ilgili söylemlerin söylenmesi gerekiyordu. Bunların yapılması için 10 Yıl marşının çalınması talebinde bulunduk. Söyleriz denildi ve söylenmedi. Biz bunu sitemimizi dile getirdik. Cumhuriyetin kazanımları ve Cumhuriyetin devrimleri hepsi bir bütündür. Cumhuriyet bir yaşam tarzını değiştirmiştir. Demokrasiyi de getirende cumhuriyettir. Dünyada medeni devletler arasında yerini aldıysa bu Cumhuriyet sayesinde olmuştur.

Cumhuriyet sıradan bir olay değildir. Bu değerleri korumamız gerekiyor. Yasa dışı bir eyleme gidilmiyor. Bu ülkenin en büyük bayramı Cumhuriyet Bayramıdır. İzin almaya falan gerek yok. Devlete düşen görev halkın katılımını sağlamaktır. Batıda bayrama kutlamak isteyenlere engeller çıkarılıyor. Yasakçı zihniyet olmasa bu bayrama bu kadar da katılım olmaz. İnanın serbest olsaydı yüz bin kişi bile katılmayacaktı. Yasakladıkça insanların yasağa karşı direnme azmi gelişir. Bu olay kara bir leke olarak düştü tarihe. Valiler pervasızca bunları uygulamakla suç işliyorlar. Valilere verilen emirlerle bunlar uygulamaya giriyor. Ama zannetmesinler ki kamu görevlisi yetkili kişilerde bunlardan sorumlulardır. İnsanlara şiddet uygulayamazsınız. İnsanların demokratik haklarını kullanmasına engel olamazsınız.

En güzeli Cumhuriyet bayramı dahi bütün bayramların devlet otoritesinden alınıp belediyelerin denetimine verilmeli. Sivil örgütlerin denetimine verilmeli. Çelenk krizi bilinçli provakatif olaylar için yapılıyor. Bu bir simge olduğu için yapılması gerekiyor”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.