Sulama Krizini Çözecek Müjde

Sulama Krizini Çözecek Müjde

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Mayıs 2016 00:35
Sulama Krizini Çözecek Müjde

Isparta’da iki yıl önce başlayan ve geçen yıl da yaşanan ‘Sulama Krizi’ konusu, sulama sezonunun yaklaştığı şu günlerde çiftçileri derin derin düşündürürken, bu sorunu çözecek müjde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten geldi. Bakan Çelik, tarımsal desteklemelere ‘Enerji Gideri’nin de ekleneceğini açıkladı.

BAKAN ÇELİK’TEN MİLYONLARCA ÇİFTÇİYE MÜJDELİ HABER
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal desteklemelere enerji giderinin de ekleneceği müjdesini verdi.

TARIMSAL DESTEKLEMEYE ENERJİ GİDERİ DE EKLENİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal destekleme kalemine enerji giderini de koyacaklarını söyleyen Bakan Çelik, “Desteklemelerin üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklemelerden enerji payı diye kesilmesi ve bu şekilde yeni itilafların da oluşmaması ve var olan itilafların da ortadan kaldırılması açısından yerinde olacağı düşüncesiyle böyle bir karar da aldık ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal destekleme kalemimize enerji giderimizi de koyacağımızı üreticilerimizle paylaşmış olduk” şeklinde konuştu.

“SORUNLARI KARŞILIKLI GÖRÜŞMEYLE ÇÖZECEĞİZ”
Çiftçinin helal lokmanın peşinde olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Koşullar biraz zordur. İklim koşulları 50 dereceye varan bir sıcaklık ortamından bahsediyoruz. 400 – 500 metre derinlikten elektrikle su çekerek ürün yetiştiren bir çiftçi, bu zorluklarını da anlıyoruz ve bu çerçevede karşılıklı bir uzlaşma içerisinde sorunlarımızı geçmiş dönemde çözdüğümüz gibi bu gün de bakan arkadaşlarımızın desteği ve gayretiyle var olan ve burada oluşturulan olumsuz bir atmosferi kararlılık içerisinde, çiftçilerimizle görüşlerimizi paylaştık ve karşılıklı memnuniyet içerisinde ayrıldık” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİMİZ SULAMADA ENERJİ SORUNU YAŞAMAYACAK”
Çiftçilerin, tarım arazilerini sulamaya başlayacakları yani sulama sezonunun açılmasına sayılı günler kala, olası bir sulama krizi için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da konuya olumlu yaklaşarak, “Diğer iki bakanımızla birlikte bugün çok önemli bir görüşme yaptık ve üç tarafın da kaybettiği bir senaryoda, hem çiftçimiz kaybediyor, hem firma kaybediyor, hem de kamu olarak bizim kaybettiğimiz bir senaryoda inşallah önümüzdeki bu birkaç yıllık planlamayla, tarımsal sulama noktasında, toprakların daha verimli kullanılması noktasında ve en önemlisi de enerjiyi tasarruflu kullanma noktasında çok kritik kararlar aldık. Her tarafın memnun olduğu bir süreç oldu. Kazan, kazan noktasında bir süreç oldu. Sayaç takılması, bunsan sonraki süreçte topraklarımızın daha verimli, daha tasarruflu, tüm bu çerçevede daha iyi bir tarım politikasının ortaya konulması ve burada da inşallah önümüzde çok önemli büyük başarılara imza atmış olan bir bakanımız var. Biliyorsunuz Veysel beye de önemli bir görev düşüyor. Birkaç yıl içerisinde bu ara kanalların da tesisiyle birlikte Güneydoğu bölgesi için hem istihdam anlamında, hem ekonomi anlamında çok güzel bir sürecin de başlangıcı olacağını düşünüyorum” dedi.

EROĞLU’DA ÇİFTÇİLERE YÖNELİK UYGULAMAYI DESTEKLİYOR
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, DSİ Genel Müdürü ve Daire Başkanıyla birlikte Şanlıurfa için ne yapabilecekleri konusunda gecenin geç saatlerine kadar bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şanlıurfa ve Mardin için ne yapabiliriz diye gece geç saatlere kadar çalıştık ve sabahleyin de buradaydık. Ben bütün Şanlıurfalılar’a, Mardinliler’e gönülden teşekkür ediyorum. Tabi bizim vazifemiz sulama. Kuyulardan su çekilmek vaziyetiyle sulama yapılan yerlerde enerji maliyeti vardır. Bizim hedefimiz bu enerji maliyetini azaltacak olan cazibeli sulamaları hemen devreye sokmak olacaktır. Bu konuda da Başbakanımızla toplantıya ara verdiğimizde bir görüşme yaptık. Kendisine ve bakan arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum çünkü sulama konusunda çok büyük destek vereceklerini söylediler” diye konuştu.

ISPARTA’DA HEMEN HEMEN HER SEZON SULAMA KRİZİ YAŞANIYOR
Bilindiği gibi, 2014 yılı Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı başında ortaya çıkan Isparta’daki tarım arazilerinin sulanmasındaki sorunların bu yılda yaşanma durumunun olması çiftçileri endişeye sevk etti. Bu konuda son olarak yaşanan olay ise, geçtiğimiz yıl Aralık ayında fesih kararı alan Senirkent ve Hoyran Sulama birliklerinin fesih kararına DSİ ret cevabı vermiş, bunun üzerine birlik çalışanları iki yıllığına iş sözleşmesi imzalamıştı.

KONU ÖZELLİKLE ELMA’NIN MERKEZİ
GELENDOST İLE SENİRKENT OVASINI İLGİLENDİRİYOR
Bilindiği gibi, En kaliteli elmanın yetiştiği Gelendost Ovasında iki yıl önce başlayan sulama krizinde AKEDAŞ, elektrik vermek için birliklerden 400 bin lira talep etmişti. AKEDAŞ’ın, borcu olsun ya da olmasın sulama birliklerinden teminat istemesi ile ortaya çıkan sulama krizi her yıl kısmen çözümlense de sorun tamamen ortadan kalkmış değil. Zira, aksi taktirde yüzlerce dekar araziyi sulayan sisteme elektrik verilemediği için önce Sulama birlikleri, buna bağlantılı olarak da çiftçiler mağdur oluyor. Çiftçiler, sadece ilçelerde değil, Isparta merkezinde de böyle bir sıkıntının yaşanabileceğine dikkat çekerek; “Bilindiği gibi, sulama sezonuna sayılı günler kaldı. Şubat ve Mart aylarında ektiğimiz ve diktiğimiz ürünler yer yüzüne çıktı ve artık onları sulama zamanı geliyor. Sulama sezonu Mayıs ayı ilk haftasında açılır ve arazi sulamaları başlar. Ancak, bu konuda endişeliyiz. Çünkü, sulama sistemlerinin birlik ve kooperatiflerin elektrik borcu veya kullanımı için istenilen teminatlar yüzünden su verilmemesiyle karşı karşıya kalabiliriz” dediler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal desteklemelere enerji giderinin de ekleneceğini açıklaması çiftçileri mutlu ederken, bu yılki sulama sezonunda elektrik borcu yüzünden sulama yapamayan çiftçi kalmaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.