Sular Altında Kalacak Darıbükü Köylüleri Endişeli

Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) inşaatı için hazırlıklar devam ederken, barajın suları altında kalması beklenen Darıbükü köyünde endişeli bekleyiş sürerken havzanın değerlerine dikkat çekmek amacıyla bir platform kuruldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Kasım 2011 12:41
Sular Altında Kalacak Darıbükü Köylüleri Endişeli

Sütçüler ilçesindeki Yukarı Köprüçay Havzası’nda özel bir şirket tarafından projelendirilen Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) inşaatı için hazırlıklar devam ederken, barajın suları altında kalması beklenen Darıbükü köyünde endişeli bekleyiş sürerken havzanın değerlerine dikkat çekmek amacıyla bir platform kuruldu.

Baraj projesinin yörenin biyolojik zenginliği ve kültürel dokusunu olumsuz yönde etkileyeceği görüşünü savunan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu Sözcüsü Mahmut Leventoğlu, projenin hayata geçmesiyle bölgede yaşayan insanların da yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalacağını dile getirdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki HES projelerinin büyük çoğunluğunun, vadilerde yaşayan insanların tepkilerine rağmen inşa edildiğini kaydeden Leventoğlu, ülkenin su kaynaklarının ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşmaları’ kapsamında özel sektörün denetimine geçtiğini belirterek, “zaten giderek azalan su kaynakları üzerinde inşa edilen HES’ler temel insan hakkı olan suyun adil bölüşümünü engelliyor” diye konuştu.

'BÖLGE İNSANSIZLAŞACAK'
Yukarı Köprüçay Havzası’daki köylerin büyük çoğunluğunun dokumacılık ve keçi yetiştiriciliğinin tükenmesinin ardından büyük kentlere göç ettiğini anımsatan Leventoğlu, “bölgenin en önemli geçim kaynağı olan küçükbaş hayvancılığın ve orman altı üretimin sona ermesiyle uzun süredir can çekişen bölge insanı, baraj projesiyle birlikte istimlâk bedeli karşılığında yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalacak. Bölge insansızlaşacak. Bir yandan yörenin yoksulluğunun ortadan kaldırılması için havzanın ekolojik zenginliğinden yararlanacak projeler geliştiriliyor, diğer yandan da bu zenginliği tehdit eden adımlar atılıyor” görüşünü dile getirdi.

'EKONOMİK ÖMRÜ KISA'
HES’lerin Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için inşa edildiği görüşünün gerçeği yansıtmadığını öne süren Leventoğlu, ekonomik ömürleri kısa süreli olan bu tür yatırımların yarattığı sosyo-ekonomik maliyetin, ürettiği enerjiden çok daha fazla olduğunun uzman raporlarıyla da ortaya konulduğunu savundu. ABD’nin son beş yılda ekonomik ömrünü dolduran yaklaşık 250 barajı yıktığını anımsatan Leventoğlu, “nehirlerin büyük maliyetlerle yeniden rehabilite edilmeye çalışıldığı bir dönemde Türkiye’nin su kaynaklarını telafisi olanaksız biçimde tahrip etmesi anlaşılır bir durum değildir” diye konuştu.

KÖYÜ TERK ETMEK İSTEMİYORUZ
Darıbükü Muhtarı Mehmet Avcu ise köylülerin su altında kalması beklenen evleriyle ilgili endişeleri olduğunu belirterek, “Buradaki yaşlı insanlar başka yere gitmek istemiyorlar. Su altında kalan evlerimizin yerine köyün yakınlarındaki düzlük araziye yenilerinin yapılmasını istiyoruz. İnsanlar kendi topraklarında huzur içinde ölmek istiyorlar” dedi.

2014'DE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR
90 metre gövde yüksekliğinde, 74 KW kurulu güce sahip olacağı belirtilen Kasımlar Barajı’nın Darıbükü köyünün büyük kısmını su altında bırakacağı belirtilirken, Büyük çoğunluğu yaşlılardan oluşan köylülerin bir kısmı barajın yapılmasını desteklerken bir kısmı da evlerini terk etmek istemediklerini söylüyor. Şantiye kurma çalışmalarına başlandığı öğrenilen barajın, 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.


Yusuf Yavuz

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum