Sular ve Kuşlar Çekildi Cennet İneklere Kaldı!

Eğirdir ilçesinde bulunan ve çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Boyalı Kuş Cenneti, ilgisizlik hatalı kullanım yüzünden inek cennetine döndü. Bir yıl öncesine kadar yaz aylarında bile sularla kaplı olan alanda bugün inekler otluyor.

Yayınlanma:
Sular ve Kuşlar Çekildi Cennet İneklere Kaldı!

Yusuf Yavuz'un haberi

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan ve çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Boyalı Kuş Cenneti, ilgisizlik hatalı kullanım yüzünden inek cennetine döndü. Bir yıl öncesine kadar yaz aylarında bile sularla kaplı olan alanda bugün inekler otluyor.

Eğirdir Gölü’nün can damarlarından biri olan Boyalı Sulak Alanı’yla ilgili yıllardır uyarılarda bulunduklarını dile getiren Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, “Alanda bulunan işlevini yitirmiş kamışlıkların kontrollü biçimde temizlenmesi gerekiyor. Dengesiz çoğalan kamışlar bir nevi kurutma kâğıdı işlevi görüyor. Bu yüzden su seviyesinde büyük düşüş var. Boyalı, Eğirdir Gölü kıyısında karasallaşan alanların başında geliyor. Acilen önlem alınmazsa bu alanı sonsuza kadar kaybedeceğiz” uyarısında bulundu.

SULAR ÇEKİLİNCE BOYALI KUŞ CENNETİ İNEK CENNETİ OLDU!
Türkiye son yılların en kurak yazını yaşıyor. Barajlardaki su seviyeleri görülmemiş ölçüde düştü, nehirler ve göller kuruma belirtisi gösteriyor. Ancak yaşamın sürekliliği açısından oldukça önemli olan sulak alanların durumu daha da içler acısı. Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Boyalı Kuş Cenneti de yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan sulak alanlardan biri. Geçtiğimiz yıla kadar onlarca kuş türünün yaşam alanı olan Boyalı’da bugünlerde inekler otluyor.

YRD. DOÇ. DR. KESİCİ: ‘İLGİSİZLİK YOKOLUŞA ZEMİN HAZIRLIYOR’ Alandaki sular giderek çekilince Boyalı’yı terk eden kuşlar yerlerini ineklere bırakmış. Bölge sakinlerinin piknik alanı olarak da kullandığı Boyalı’daki yoğun kirlilik, etrafa ağır bir kokunun yayılmasına neden oluyor. Sulak Alan olarak koruma altında bulunan Boyalı’daki denetimsizliğin ve ilgisizliğin alanın yok oluşuna zemin hazırladığını dile getiren Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fak. Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, korumanın yalnızca tabela dikmekle olmadığını belirterek, “Bölgede bulunan su ürünleri araştırma enstitülerinin görevleri yalnızca göllerdeki kaçak balık avcılığıyla ilgilenmek olmamalı. Olmayan balıklarla ilgili çalışmalar yapmak yerine göl için yaşamsal önemde olan sulak alanlardaki değişimleri yakından izlemeliler” görüşünü savundu.

‘ALAN HIZLA KARASALLAŞIYOR, KONTROLLÜ TEMİZLİK YAPILMALI’ Boyalı Kuş Cenneti’nin giderek karasallaştığı yolundaki uyarılarını yıllardır yinelediğinin altını çizen Kesici, “Boyalı, Eğirdir Gölü kıyılarında hızla karasallaşan alanların başında geliyor. Bunun nedeni ise alandaki kamışların işlevini yitirdikten sonra temizliğinin yapılmaması. Kamışlar sulak alanlar için çok önemli bir yaşama ortamı sağlıyor ancak denge bozulduğunda kurutma kâğıdı işlevi gören kamışlar alanı hızla karasallaştırıyor. Bu nedenle gölün hem Gelendost tarafında hem de Boyalı tarafındaki işlevini yitiren kamışların acilen kontrollü biçimde temizlenmesi gerekiyor. Aksi durumda karasal bitkiler hızla alanı istila edecek, kuş türleri bölgeyi terk edecek ve Boyalı Kuş Cennetini sonsuza kadar kaybedeceğiz” diye konuştu.

‘İNSANLAR STRESLERİYLE BİRLİKTE PİSLİKLERİNİ DE ATIYORLAR’
Boyalı Kuş Cennetinin ineklerin otladığı bir meraya dönüşmesindeki diğer nedenlerinin de kuraklık ve hatalı su ve saha kullanımı olduğuna işaret eden Kesici, “Ancak buradaki sorun sadece mevsimsel olarak bu aylarda ortaya çıkan bir kuraklık değildir. Rekreasyon alanı olarak da kullanılan Boyalı Kuş Cenneti, insanların stresiyle birlikte pisliklerini de attığı bir yere dönüştü. Bu tür alanların nasıl kullanılacağı yasalarda, özel hükümlerle belirlenmiştir. Burası piknik alanı değildir. Alana otomobil girişine izin verilmemeli. Kıyı ve sucul biyolojik çeşitlilik açısından Eğirdir Gölü’nün en değerli alanı olan bu bölgede acilen koruyucu önlemler alınması gerekiyor” dedi.








HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum