Sürdürülebilir Üretim İçin Sigorta Şart

Tarım İl Müdürlüğü tarafından Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ocak 2011 00:54
Sürdürülebilir Üretim İçin Sigorta Şart

Tarım İl Müdürlüğü tarafından Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Devlet destekli tarım sigortalarının kapsamı genişliyor. Meyve ağırlıklı tarımsal üretim yapan Isparta için son derece önemli olan tarımsal sigortalama konusunda, Tarım İl Müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çiftçi Eğitim Merkezinde yapılan toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Tarım Sigortaları Havuzu İşletici Şirket Genel Müdürü Bülent Bora, TİGEM Risk Yönetimi ve Projeler Daire Başkanlığından Şube Müdürü Bekir Engürülü, İl Tarım Müdürü Sıdık İpek, Tarsim Antalya Bölge Koordinatörü Yaşar Bişgin, ilçe tarım müdürleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Çiftçilerin zor durumlarda kalmamaları, üretimlerini devam ettirmeleri ve sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için mutlaka sigortalama yaptırmaları gerektiğini belirten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, “Her yıl 1 Ocak tarihi itibariyle yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla bitkisel ürünlerde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, ve deprem ile sel ve su baskını, açık alanlarda yetiştirilen tüm meyvelerde; don riski, süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, kümes hayvanlarında ölüm riski ve su ürünlerinde her türlü hastalık ve zehirlenmeler sigorta kapsamında bulunmaktaydı.

Bu kapsam içerisine bu sene itibariyle, 13 Ocakta yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla meyvelerde; çiçek döneminde yaşanabilecek don olayları ve ayrıca süt sığırlarına ilave olarak da erkek besi sığırları sigorta kapsamına dahil edilmiştir.

Bu kapsam genişlemesi özellikle meyvecilik konusunda önemli bir potansiyele sahip olan Isparta’yı ilgilendiren bir konuydu. Çünkü geçtiğimiz yıllarda Isparta’da bu konuda ciddi sıkıntılar yaşandı. 

Çiftçilerimiz sigortalama konusunda gereken duyarlılığı gösterirlerse, değişen iklim koşullarına karşın yaşanabilecek sıkıntıları hafifletmiş olurlar” dedi.

Çiftçilerin sigorta kapsamından yararlanabilmeleri için çiftçi kayıt bilgilerinin güncellenmesini gerektiğini belirten Müsteşar Yardımcısı Dr. Kadak, kapsamdaki riskler dolayısı ile zarar gören çitçilerin 2090 sayılı kanun kapsamında hiçbir yardımdan faydalanamayacaklarını söyledi.

Müsteşar Yardımcısı Dr. Ramazan Kadak’ın konuşmasından sonra toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.