Suriyeli çocukların kırmızı ışıkla imtihanı

Suriyeli çocukların kırmızı ışıkla imtihanı

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ekim 2016 13:11
Suriyeli çocukların kırmızı ışıkla imtihanı

DEMOKRAT GAZETESİ'NİN HABERİ

Eskiden büyük şehirlerde çocuklar kırmızı ışıkta bekleyen araç sürücülerine mendil satar, otomobillerin camlarını silerek para toplarlardı. Eskiden dediğimize bakmayın, çocuklar yine bıraktığımız yerdeler… Ancak bu kez figüranlar Suriyeli…

Onlar ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Türkiye’ye sığınan Suriyeliler… Kiminin adı Muhammed, kiminin Ayşa, kiminin Zeyneb, Ebnan…

İsimlerin bir önemi yok aslında hepsi çocuk… Okullarda, oyun parklarında ve en önemlisi kendi ülkelerinde huzur içerisinde yaşaması gereken çocuklar ülkelerinden kilometrelerce uzakta… Bomba seslerinden, silah gürültülerinden ve tehlikelerinden kaçarak dilini dahi bilmedikleri bir ülkede yaşıyorlar şimdi çocukluklarını.

Çocukluklarını diyoruz ama aslında yaşadıkları çocuklukları da değil. Eskiden büyük şehirlerde çocuklar kırmızı ışıkta bekleyen araç sürücülerine mendil satar, otomobillerin camlarını silerek para toplarlardı. Eskiden dediğimize bakmayın, çocuklar yine bıraktığımız yerdeler… Ancak bu kez figüranlar Suriyeli…

Isparta’da da çeşitli caddelerde özellikle mesai çıkışında kırmızı ışıklı kavşaklarda sıralanıyor Suriyeli çocuklar. Her kırmızı ışık yandığında kendilerini arabaların önüne atıyor ve yarım yamalak Türkçeyle “mendil alır mısınız?, yardım edin” gibi cümleler kuruyorlar.

İlk bakışta oldukça masum geliyor, vicdan yapıp üç beş kuruş veriyorsunuz. Ama o çocukların sorunlarının bu şekilde çözülmeyeceğini düşünmüyorsunuz hiç.

Uzmanlar, o çocuklardan mendil alan, ya da o çocuklara para verenleri uyarıyor “Bu davranışlar görünüşte çocuğa iyilik gibi görünse de aslında en büyük kötülüktür. Böyle davranarak o saatte okulda, oyun alanlarında, evde ders çalışmakta olması gereken çocukları sokakta çalışmaya mahkum ediyorsunuz” görüşünü savunuyor.

Kaldı ki, bu durum zaten yasal olarak da kanunlara aykırı. Konuyla ilgili şikayetlerini dile getiren vatandaşlar, zabıta ve polisin bu çocuklar üzerinde hassasiyetle çalışmasını istiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum