Suyu Antalya’ya Yükü Isparta’ya

Suyu Antalya’ya Yükü Isparta’ya

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2015 15:09
Suyu Antalya’ya Yükü Isparta’ya

Antalya içme suyu rezervi olarak tahisis edilen Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri Özel Hüküm Planı kapsamında Isparta Belediyesi atık su arıtma tesisinde 50 milyon dolarlık yatırım istedi.

BAKANLIK YAPSIN ANTALYA YAPSIN
Belediye Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Akif Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Özel Hüküm Planı kapsamında Isparta Belediyesi’ne şart koşulan azot ve fosfor miktarını düzenleyen tesisin mevcut imkanlarla yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Başkan Yardımcısı Aslan, “Bu yatırımı ya Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ya da Antalya Belediyesi yapmalıdır” dedi.

Antalya’ya içme suyu rezervi olarak tahsis edilen ve irsale hattı döşeme çalışmalarına başlanan Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletlerinin Özel Hüküm Planı onay aşamasına geldi. Taslak halinde iken birçok maddesine itiraz edilen ve şehirde tartışma konusu yaratan Özel Hüküm Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayından sonra yürürlüğe girecek. Geçtiğimiz haftalarda Vali Vahdettin Özkan’ın başkanlığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili ekibinin de katılımıyla gerçekleştirilen kapanış toplantısında taslağın son hali konuşuldu. Isparta’nın itiraz ettiği birçok maddede iyileştirme ve düzeltme yapılırken, planda Isparta Belediyesi’ne büyük bir yük getirecek bir madde yer alıyor. Belediye yönetimi, söz konusu maddeye itiraz ediyor.

Vali Vahdettin Özkan’ın başkanlığında gerçekleştirilen kapanış toplantısında Isparta Belediyesi adına katılan Başkan Yardımcısı Akif Aslan, Özel Hüküm Planı’nda kendilerini ilgilendiren bir yükümlülüğe isyan eti. Plan kapsamında Belediye Atık Su Arıtma Tesisi’yle ilgili ilave yatırımların zorunluluk olarak sunulduğunu anlatan Aslan, “Isparta Belediyemizin işletmesindeki Yazısöğüt köyü altındaki Atık Su Arıtma Tesisimiz sürekli çalışıyor. Şehrin pis suyu burada arıtıldıktan sonra Sav Çayı aracılığıyla Karacaören Baraj Göletleri’ne kadar akıyor. Atık Su Arıtma Tesisi’nin çalıştırılması ve iyileştirilmesi konusunda Belediye Başkanımızın talimatları doğrultusunda sürekli çalışmalar yapılıyor. Çevreye duyarlı bir yönetimiz. Ancak Özel Hüküm Planı kapsamında arıtma tesisinde azot ve fosfor miktarını düzenleyen ilave tesis yapılması isteniyor. Bir araştırma yaptık ve bizden istenen tesisin maliyeti 50 milyon doların üzerinde. Belediyemizin bu tesisi yapması mümkün değil. Toplantıda bu tesisin maliyetini üstlenemeyeceğimizi söyledik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yer tahsisi yapalım Bakanlık yapsın dedik. Yine bu suyu kullanacak olan Antalya Belediyesi’dir. Belediye olarak bu yatırını yapabilirler. Bu konudaki itirazlarımızı ilgililere ve yetkililere ilettik. Belediyemiz bu yükün altından kalkamaz” diye konuştu.

YÖNETMELİK NE DİYOR
Isparta Belediyesi’ne şart koşulan azot ve fosfor giderici tesisle ilgili Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nde şöyle deniliyor: “Göl , gölet ve baraj rezervuarlarının en büyük sorunu olan ötrofikasyon olayının kontrolü için azot ve fosfor sınırlandırılması gerekmektedir. Azot ve fosfor girdisi gölün kullanım amacına uyan sınır değerlere yakın veya bunların üzerinde olan göllerde üretkenlik tespitlerine dayalı hazırlanan Havza Koruma Planı çerçevesinde bir koruma programı geliştirilir.

Arıtılmış evsel atık suların tam arıtma ilkelerine göre sağlamaları gereken deşarj standartları, bu Yönetmeliğin 32. maddesinde verilmiştir. Toplam koliform ve ötrofikasyona yol açan azot ve fosfor elementlerinin ayrıca alıcı göl ortamındaki tolare edilebilen sınırlara uyması esastır. Özellikle ötrofikasyon kontrolü açısından göllere verilecek evsel atık sular, bu Yönetmeliğin 32. maddesi uyarınca gerekli deşarj standartlarını sağlamak amacıyla yapılacak olan klasik biyolojik arıtma işlemlerinin ötesinde azot ve fosforu birlikte gideren bir ileri arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra göllere deşarj edilebilir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum