Tabutlu eylem

Tabutlu eylem

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2019 09:15
Tabutlu eylem

Soma’da beş yıl önce yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisi için  Kaymakkapı Meydanı’nda toplanan CHP Gençlik Kolları siyah tabutlu protesto eylemi yaptı. Eylemde hayatını kaybeden işçiler anıldı. 

5 Yıl önce Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları Kaymakkapı Meydanı’nda siyah tabutlu eylem yaparak faciada hayatını kaybeden maden işçilerini andı. CHP İl Başkanı Ahmet Kürkçü ve Merkez İlçe Başkanı Kamil Cem Erdal’ın da katıldığı eylemde CHP’li gençler “İçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Kaza değil cinayet” sloganları attı. 

CHP Gençlik Kolları adına yapılan kitlesel basın açıklamasında “ 13 Mayıs 2014 tarihi Cumhuriyet tarihimizin en büyük kazası olarak tarihin dram sayfasına yazılmış, ihmal ve işçi cinayetlerinden birisidir. Toplam 5 bin maden işçisinin çalıştığı maden ocağında elektrik panosundan çıktığı öne sürülen yangın nedeniyle yerin 420 metre derinliğinde alınmayan güvenlik önlemleri ihmal ve kapitalizmin sömürü zihniyeti ile umarsız hale gelmiş emek ve emekçi hakları ile iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliği veya hiç olmaması sonucu 301 maden işçisi şehit olmuştur. 486 işçi yaralanmış, 162 işçi büyük kısmı şans eseri kendi imkanları ile kurtulabilmiş, 432 çocuğumuz yetim kalmıştır. Gerçek, iktidar tarafından ruhsatsız, kontrolsüz çalışan, göz yumulan yandaş yatırımlardır” denildi. 

Açıklamada, “Fakat, gerçek hiç de böyle değildir. Gerçek, İktidar tarafından ruhsatsız, kontrolsüz çalışan, göz yumulan, yandaş yatırımlarıdır. Fakir, fukaraya kömür yardımını, sosyal devletin yapması gerekenlerin haricinde plansız, programsız el altından yandaşa peşkeş çekme olarak gören zihniyetin, usulsüzce ve yüklü taleplerini karşılama telaşı ile hiç bir değeri olmayan maden işçisinin bitmek bilmeyen sömürüsü, önemsizliği ve hukuki güvencesizliğidir.

Soma Eynez bölgesindeki maden, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından Eylül 2009’da Ciner Grubu’ndan devir alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre Soma Kömür İşletmeleri AŞ, 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez, 2014 yılında ise 13, 14, 17 ve 18 Mart’ta iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden teftiş edilmiş, mevzuata aykırı bir durum olmadığı belirlenmişti. İşyerinde 25 Temmuz 2013’ten bu yana 9 iş güvenliği uzmanı ve 3 işyeri hekimi çalıştığı belirtilmiştir. Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, Temmuz 2013’te aynı işletmenin farklı bir ocağının açılışını yapmış, örnek bir işletme olduğunu belirtmişti. Kasım 2013’te Zonguldak’ta yüzlerce madenci, çalıştıkları madenin içine barikat kurarak çalışma koşullarını protesto etmişlerdi. Ekim 2013’te Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin hazırladığı ve Milliyetçi Hareket Partisi ile Barış ve Demokrasi Partisi milletvekilleri tarafından desteklenen, 60 vekilin imzaladığı Soma’daki maden ocaklarına meydana gelen iş kazalarını araştırma amacıyla bir meclis araştırma Komisyonu kurulmasını öneren soru önergesi, 29 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmiş ancak Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti. 

Günümüze kadar beş yıl geçti ve gelinen sonuçta;

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Soma katliamı sonrası açılan ve beş yıl süren dava sonucunda sorumlular hakkında verilen yetersiz cezaların maden işletmelerinde iş cinayetlerini meşrulaştıracağı endişesi taşıdıklarını açıkladı. Sendika, kömür madenciliğinde özellikle yeraltı işletmeciliğinde kamunun varlığının küçültülerek taşeron şirketlere iş verilmesinin yanlışlığına, literatürde görülmemiş kazalara sebebiyet vereceğine dikkat çektiklerini ve uyarılarda bulunduklarını hatırlattı.

Ülkemizin içerisinde bulunduğu hak - hukuk ve adalet sorununun geldiği nokta maalesef budur. Ancak, bu halkımızın kaderi değil ve olmayacaktır. Adalet arayışımız yerini buluncaya kadar inatla sürecek ve Türk Milletinin hak ettiği yaşam şekli mutlaka inşa edilecektir. 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden faciasının 5. Yılında şehit olan madencilerimize Allahtan rahmet diler yaralı ve tüm mağdur ailelere sağlıklı uzun ömürler dileriz” ifadeleri kullanıldı. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.