Taksite Sınır, Gıdacılara Darbe Vurdu

Orta ölçekli gıda üreticisi hammadde bile temin edemez, bayiler perakendeciye dağıtım yapamaz hale geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Şubat 2014 15:00
Taksite Sınır, Gıdacılara Darbe Vurdu

Şubat ayı başında uygulamaya giren kredi kartına taksit sınırlamasından gıda pazarı da nasibini aldı. Tüketiciden toptancıya, perakendeciye kadar birçok kesim taksit sınırlamasından rahatsız.

Hürriyet’teki habere göre son yıllarda özellikle gıda toptancılarına ödemelerini kredi kartına taksitle yapan bayiler yeni uygulamadan etkilenirken, perakendeci kesime de dağıtım yapamaz hale geldiler. Aynı şekilde hammaddeyi bile kredi kartına taksitle alan orta ölçekli gıda üreticileri de taksit sınırlaması ile zor bir döneme girdi.

Öyle ki bankalar çıkarttıkları işletme kartlara esnafa 2 ay ertelemeli, 6 ya da 8 taksitle ürün alma imkanı tanıyorlardı. Bu uygulamanın kalkması ise hem esnafı hem de üreticiyi sıkıntıya soktu. Ancak uygulamadan en çok etkilenen kesim ise yine tüketici oldu. Her ne kadar zincir mağazalar gıda alışverişinde kredi kartına taksit yapmasalar da bankalar; tüketiciye, 4 veya 6 taksit hatta 12 taksit imkanı bile sunuyorlardı.

Bundan dolayı da son yıllarda tüketiciler bir paket yoğurdu. Bile 4 taksitle alabiliyorlardı ve bu durum da son dönemde ciddi tartışma konusu olmuştu.

ESNAF OLUMSUZ ETKİLENDİ
Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, taksit sınırlamasının olumsuz etkilerine değinerek, “Müşterimiz olan restoranlar, oteller, bakkallar, büyük oranda alımı kredi kartıyla yapıyor. Esnafın finansal fonlamasının büyük kısmı kredi kartıyla gerçekleşiyor. Kredi kartı adeta çekin yerini aldı. Dolayısıyla bu karar, esnafın da kredi kartını ilgilendiriyor ve onları da olumsuz etkiliyor. Kredilerin mutlaka başka bir şekilde ortaya çıkması, esnafın desteklenmesi gerekir” diye konuştu.

GIDA TOPTANCISI UYGULAMADAN MEMNUN
Gıda toptancıları ise yeni uygulamadan memnun. Sınırlamanın kendilerine olumsuz bir etkisi olmadığını belirten İstanbul Gıda Toptancı ve Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı, şunları söyledi: ‘’Satışlarımızda çok fazla kredi kullanılmazdı. En fazla 3 ay vadeli çek ile satışlar yapılırdı. Bu yüzden kredi kartı ile satış yapan bazı marketler tercih edilirdi. Esnaf yavaş yavaş gıda toptancılarına dönüyor. Marketler, KOBİ’lere 10 taksit ile ürün satıyordu. Üretici ile tüketici arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bu uygulama toptancıya ilaç oldu.’’

BANKALARDAN KAMPANYA ATAĞI
Kredi kartına getirilen taksit sınırlaması sonrası bir çok banka da çeşitli yöntemler geliştirmeye başladı. Bazı bankalar ‘tüketici kredisi yüklenmiş banka kartı’ çözümü getirmeye başladı. Tüketici kredilerin de kolaylık sağlayan bankalar bulunurken, bu tip krediler için dosya masrafı da alınmamaya başladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.