Tam 19 Yıl Geçti...

Yıl 1995.. Senirkent'te meydana gelen sel felaketinde 74vatandaşımızı kaybettik. Bugün ise o acı günün ardından tam 19 yıl geçti. Hiç UNUTMADIK! Unutmayacağız. Hayatını kaybedenleri Rahmetle ve Minnetle Anıyoruz.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2014 16:34
Tam 19 Yıl Geçti...

SENİRKENT İSMİ ACI BİR HABER İLE DUYULDU
13 Temmuz 1995 Perşembe günü saat 20:30'da Türkiye Senirkent ismini acı bir felaket ile duydu. İlçeye yakın olan Kapıdağı'ndan gelen sel kısa sürede 400.000 metre küp çamuru ilçeye doldurdu. Adeta çamur deryasına döndü.

İlçeye sel iki ayrı dereden geldi. Doğru dere ve Suyolu deresi. Suyolu deresinden gelen sel ölüme yol açmadı. Yalnız Doğru dere ilçeye girdiği noktada4 ayrı kola ayrılmasına rağmen çok büyük bir potansiyelle ilçeye girdi ve önünde ne varsa yıktı, geçti. Bu felaket sonucu 74 vatandaşımız hayatını kaybetti. 46 vatandaşımız yaralandı. 107 ev hafif, 18 ev orta, 195 ev tamamen yıkıldı.

İlçede enkaz kaldırma ve temizleme çalışmaları günlerce sürdü.

SENİRKENT FELAKETE NASIL YAKALANDI
Felaketin olduğu sıralarda ilçede çok hafif bir yağış vardı ve zaten o da 10 dakika sürmüştü. Can kaybının yüksek olmasının bir sebebi de halkın böyle bir felaketin olabileceğini akıllarından bile geçirmemeleriydi. Akşama kadar tarlasında bahçesinde çalışan Senirkentliler akşam yemeklerini yerlerken böyle bir felaketle karşı karşıya kaldılar.

Nasıl olmuştu da 10 dakikalık bir yağmur bu kadar büyük bir felaket doğurmuştu. Aslında olay farklıydı. Vatandaşların anlattıklarına göre olay sırasında Kapı Dağının en üst noktasına çok şiddetli bir şekilde dolu yağmıştı. Nitekim dolunun bir karış biriktiğini, daha sonra dolunun yağmura dönmesiyle biriken dolunun eriyip, potansiyel bir su kaynağı olarak önüne kattığı her şeyi şehre indirdiğini söylediler. Devlet tüm imkanları seferber ederek gerekli yatırımları süratle başlatması neticesinde felaketin açtığı zararlar giderildi. Ayrıca felaketten sonra ilçenin yeniden yapılandırılması ve yeni felaketlere tedbir alınması amacıyla Dünya bankasından 33 milyon ABD doları finansman sağlandı.

Şehrin yol, su, kanalizasyon, elektrik yapıları yeniden düzenlendi. Felakete sebep olan Doğru dere üzerine yaklaşık 90 adet büyük betonarme duvar yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum