Tam Aziz Nesin'lik Hikaye

Başkan Ödeneksizlikten Fitre İstiyordu... 650 Bin TL'lik Bütçenin Kullanılmadığı Ortaya Çıktı...

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Temmuz 2015 10:57
Tam Aziz Nesin'lik Hikaye

2008 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla Süleyman Demirel Üniversitesi adına kazı çalışmalarını yürüten SDÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı'nın Ramazan Ayı içerisindeki 'fitrelerinizi kaçı çalışmalarınıza verin' çıkışı dikkatleri Yalvaç Antiocheia'ya yönlendirdi. Hristiyanlık alemi açısından büyük öneme sahip olan 67 hektarlık inanç merkezinde bugüne kadar sadece yüzde 5'lik kazı çalışmasının yapılabildiği Antiocheia'daki ödenek sıkıntısı yeniden tartışılmaya başlandı.

Yalvaç Antiocheia'da kazı çalışmalarının ödeneksizlik nedeniyle yapılamadığına ilişkin haber ve yorumlardan sonra Valilik makamı da çalışmalara başladı. Turizm konusunda duyarlı bir yönetim tarzı sergileyen Vali Vahdettin Özkan'ın bu alandaki çalışması trajikomik bir olayın ortaya çıkmasına neden oldu. Ödenek sıkıntısı nedeniyle kazı çalışmalarının durduğu, Kazı Başkanı'nın 'fitre-yardım' çağrısında bulunduğu Antiocehia'da aslında kazı çalışmaları için 650 bin TL'lik para olduğu ancak bu kaynağın 11 yıldır kullanılmadığı ortaya çıktı. Erkan Mumcu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde 2004 yılında Yalvaç Antiocheia'da kazı çalışmaları için gönderdiği 650 bin TL'lik bütçenin 11 yıldır İl Özel İdaresi hesaplarında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü adına bekletildiği, paranın sadece faizinin değerlendirildiği belirlendi.

Vali Vahdettin Özkan'ın titiz ve duyarlı çalışması sonucunda 11 yıldır kimsenin dikkatini çekmeyen bu para şimdi Yalvaç Antiocehia'nın kazı çalışmaları için kullanılacak. Vali Özkan'ın talimatıyla ilk etapta 260 bin TL'lik kaynak Yalvaç Kazı Başkanlığı'na gönderildi. İl Özel İdaresi'nden de kazı çalışmaları için ayrıca bir destekleme yapıldığı bildirildi.

Vali Vahdettin Özkan, söz konusu kaynağın teknik sebeplerden ötürü kullanılmamış olabileceğini söyledi. Yalvaç Antiocehia'nın önemli bir turizm merkezi olduğunu belirten Özkan, "bu paranın kazı çalışmalarında kullanılmasını sağlayacağız. İlk etapta 260 bin TL gönderdik. il Özel İdaresi olarak Antiocehia'daki kazı çalışmalarını sürekli destekleyeceğiz. Burada kazı çalışmalarının sürekli olarak devam edebilmesi için kaynak bulmada sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum. Antiocheia bizim için çok önemli bir merkez" dedi.

İşte o haber
Dikkatleri Yalvaç Antiocheia'ya çeken Kazı Başkaın Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, şu açıklamalarda bulunmuştu:

2008 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararıyla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) adına kazı çalışmalarını yürüten SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, 67 hektarlık Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde bugüne kadar sadece yüzde 5'lik alanın kazıldığını söyledi. Kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ve üniversitenin sağladığı kaynaklarla yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Özhanlı, "Üzülerek ifade etmek istiyorum ki böylesi önemli bir arkeolojik kente karşıIsparta ve yöre halkı oldukça duyarsız. Daha burayı bilmeyen insanlarımız var, hatta hiç gelmeyenler var. Halbuki Isparta maddi anlamda oldukça zengin bir kent ve Türkiye'nin yaşanabilir üçüncü kenti. Şayet buraya halktan yardım yapılsa bütün yıl kazı çalışmalarımız devam eder ve kent daha çabuk ayağa kalkar ya da kazılmış alanlarda konservasyon çalışmaları yapabiliriz. Kısıtlı ödeneklerle bunu yapmak imkansız" dedi.

YARDIM GELECEK NESİLLERE DÖNER
Türkiye genelinde Müslümanların fitrelerini arkeolojik kazılar için verebileceğini kaydeden Prof. Dr. Özhanlı, "Gönüllerinden koptuğu kadar fitrelerini bu kente verdikleri zaman ya da kazılara yardım ettiklerinde burası onların çocuklarına ve daha sonra gelecek nesillere tekrar ekonomik olarak geri dönecektir. Çünkü bu tür kentlerin açılması yerel turizmle birlikte turizmi canlandıracak ve başka bir ekonomi oluşturacaktır. Onun için buradaki çalışmalarda ilimizde yaşayan herkesin en küçük birimine kadar sağlayacakları katkılar, ülkemiz için, ülkemizin geleceği için tabi ki tarihi eserler için oldukça önemlidir. Bundan dolayı böyle bir teklifimiz var. Eğer yardım ederlerse biz onu iş olarak geri dönüştüreceğiz, ekonomik olarak tekrar Isparta'ya kazandıracağız" diye konuştu.

BU YILKİ ÖDENEK 100 BİN TL
Bakanlığın bu yılki kazılar için 100 bin lira ödenek ayırdığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kazı çalışmalarında 30'u arkeoloji bölümü öğrencisi olmak üzere 40 kişinin çalıştığını, bu ödeneğin ise işçi sigortalarıyla birlikte sadece 2 aylık bir süreye yettiğini aktardı.

HIRİSTİYANLIĞIN DOĞDUĞU
KENT OLARAK BİLİNİYOR
Roma ve Bizanslılara ev sahipliği yapan Pisidia Antiocheia Antik Kenti, Hz. İsa'nın havarilerinden Saint Paul'un Efes'ten gelerek ilk vaazını verdiği ve Hıristiyanlığı tebliğ ettiği kent olması dolayısıyla Hıristiyanlar için önem arz ediyor. Kentin MS 7'nci yüzyılda Arap akınları sonucu yakılarak talan edildiği biliniyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum