Taramalar Hayat Kurtarıyor

Taramalar Hayat Kurtarıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2016 10:42
Taramalar Hayat Kurtarıyor

Isparta Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Elif Adanır meme kanserlerinde tarama programlarıyla erken tanı konulduğunda hayatta kalma oranının yüzde 100'ü bulabildiğini söyledi. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Yüksel de, gebelikte şeker yükleme testini kesinlikle önerdiklerini iletti.

Mustafa Kahraman'la Çizgi Ötesi programının bu haftaki konukları Isparta Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Elif Adanır ve Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Yiğit oldu. Programın ilk bölümünde Radyoloji Uzmanı Elif Adanır, kadınların korkulu rüyası meme kanseri hakkında bilgi verdi.

KADINLARDA MEME KANSERİ RİSKİ
Meme kanserinin sayı olarak arttığına dikkat çeken Adanır, meme tarama programları arttığı için daha fazla hastaya erken tanı konulabildiğini söyledi. 40 yaşından sonra daha çok meme kanseri riskinin olduğunu belirten Adanır, istatistiklere göre 80 yaşına kadar her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını açıkladı. Meme kanserinde kişi daha önce meme kanseri geçirdiyse diğer meme kanseri için de riskin arttığını kaydeden Adanır, " Kişinin kendisinde yumurtalık kanseri olması, kötü beslenme alışkanlığı, obezite, alkol, hareketsizlik meme kanserinde etkili. Isparta'da haftada iki üç kez meme kanseri teşhisi konuyor. Gelen hastalar daha çok tarama sonucu geliyor. Bu hastalar hazırlıksız yakalanıyor. Bir kısım hastalar da göğsündeki kitlenin sebebini öğrenmek için geliyor. Biz teşhisi yaptıktan sonra genel cerrahiye gönderiyoruz. Patoloji sonucuna göre kitle alınıyor. Gerekirse kemoterapi görebiliyor hasta. Biz kadınların ayda bir adet bittikten sonra göğüslerini kontrol etmelerini istiyoruz" dedi. Erkeklerde de meme kanseri görülebileceğini ileten Adanır, gerekli görüldüğünde erkeklerde de mamografi çekilebileceğini açıkladı. Adanır, erkeklerde meme kanseri saptandığında bunun genellikle ileri evre olduğunu iletti.

PARFÜM SIKARAK MAMOGRAFİ ÇEKİMİNE GELMEYİN
Mamografi çekimine gelirken hastaların mutlaka önceki raporlarını getirmeleri gerektiğini kaydeden Adanır, "Hastalar nezaketen doktora giderken parfüm deodorant kullanıyorlar. Parfümlerdeki kristaller meme kanserini saptamakta kullandığımız kümeleşmiş dediğimiz yapıyla karışabiliyor. Hastanın nezaketen sıktığı parfüm tanımızı karıştırabiliyor. Kokulu hiç bir şey kullanmasınlar" diye konuştu. Meme kanseri konusunda farkındalığın son yıllarda arttığını aktaran Adanır, gebelerde de meme kanseri konulabildiğini gebe bile olsa mamografi çekilebildiğini iletti. adanır, meme kanserlerinde tarama programlarıyla erken tanı konulduğunda hayatta kalma oranının yüzde 100'ü bulabildiğini dile getirdi.

 

ŞEKER YÜKLEMESİNİ MUTLAKA YAPTIRIN
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Yüksel ise Isparta da gebelik oranının diğer illerle ayın oranda olduğunu söyledi. İdrarla yapılan doğum testinin pozitif çıkması durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini ileten Yüksel, idrar testinde sonucun hatalı olabileceğini gebeliğin kan testiyle tespitinin daha doğru olduğunu aktardı. Şeker yükleme testini kesinlikle önerdiklerini kaydeden Yüksel, ikili tarama testiyle down sendromu vakasını yakalama oranının yüzde 82 olduğunu açıkladı. İkili ve üçlü tarama testinin kesin tarama testi olmadığını aktaran Yüksel, her zaman down sendromu ihtimalinin olabileceğini belirtti.

BESLENME ÖNEMLİ
Yapılan bu yılki doğumu oranlarında erkek doğumların biraz daha fazla olduğunu söyleyen Yüksel, erken doğumlarda beslenme yetersizliği, düşük sosyo-ekonomik düzey, sigara kullanımı gibi çok sayıda etken olduğunu açıkladı. Gebelik döneminde ortalama kilo alımını 8-13 kilo olduğunu söyleyen Yüksel, gebelikte beslenmenin özellikle sık ve düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti.

OLMASI GEREKEN NORMAL DOĞUM
Düşükten korunmak için ağızdan ilaç tedavisi başlanabildiğini belirten Yüksel, vajinal yoldan ilaç veya rahim ağzında dikiş atma yönetimle düşük ihtimalinin azaltmaya çalıştıklarını söyledi. En sağlıklı ikinci çocuk önerisi için en az iki yıl geçmesi gerektiğini aktaran Yüksel, "Olması gereken doğum normal doğum. Eğer hasta normal doğuramayacak durumdaysa Sezaryen yöntemine başvuruluyor. Ama Türkiye ortalaması olarak sezaryen oranı çok yüksek. Bunu düşürmeye çalışıyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.