Tarihi Davada İkinci Gün

Mahkemenin 2'nci gününde savunmalar alınmaya devam edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ağustos 2016 17:50
Tarihi Davada İkinci Gün

Isparta’da 130 sanıklı FETÖ/PDY davasının bugün ikinci duruşması gerçekleştirildi.

Tutuksuz sanıklardan eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde 2011 seçimlerinde sosyal medyaya servis edilen MHP eski milletvekillerine ait kasetlerin montajlanmasıyla suçlanan tutuklu sanıklardan SDÜ eski Bilgi İşlem Müdürü Halil Karakoç ifade verdi.

İfade esnasında mahkeme başkanı Karakoç’a sert uyarılarda bulundu. İşte duruşmada yaşanan ayrıntılar. Isparta’da geçen mart ayında başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 130 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.

Adliye’nin Konferans Salonunda yapılan duruşmanın öğleden önceki bölümünde “FETÖ’nün siber beyni” olarak iddia edilen Süleyman Demirel Üniversitesi eski Bilgi İşlem Müdürü Halil Karakoç, dün avukatı olmadığı için yapamadığı savunmasını bugün Baro tarafından avukat atanmasıyla yapabildi. Tutuklu sanıklardan Halil Karakoç, kaçırmak üzereyken ele geçirilen bilgisayar ve hard disklerinde 2011 seçimleri sırasında MHP’li vekillere ait ilişki görüntülerini montajlamak ve servis etmekle suçlanıyor. İddianamede üniversiteye ait olduğu belirtilen bilgi, belge ve harddisklerin savcılık incelemesi sonrası SDÜ’nün olmadığının tespit edildiğini belirten Karakoç, materyalleri de kurum dışına kaçırmadığını savundu.

Üzerine atılan suçlarla 130 kişinin zan altında bırakılmak istendiğine dikkat çeken Halil Karakoç, delil dosyasının kendisine ulaştırılmasından sonra daha kapsamlı bir savunma yapacağını söyledi. Ardından mahkeme başkanı Karakoç’a ele geçirilen harddisklerde MHP’li eski vekillere ait olduğu belirlenen kasetlerle ilgili soru yöneltti.

MHP'li eski vekillere ait görüntüleri ben montajlamadım'

Görüntüleri kendisinin kaydetmediğini ve montajlamadığını söyleyen Karakoç, “Pislik 1, Pislik 2, Pislik 3 ve Pislik 4 isimli videoların farklı tarihlerde servis edildiği görülüyor. Ancak benim bilgisayarımda bulunduğu iddia edilen görüntülerin tarihleri farklı. Üzerime atılan suçlamaları kabul etmiyorum. Bana da böyle bir suç atılıyor anlamış değilim” dedi. Karakoç bu açıklamalarından sonra savunmasını sonlandırdı.

Örgütün Isparta'daki mütevelli heyetinde üst düzey yönetici olduğu gerekçesiyle yargılanan tutuklu sanık iş adamı Ali İhsan Altınok da FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimini kınadığını söyledi.

Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Altınok, "Benim yıllardır bu yapı karşısında olduğumu Isparta kamuoyu bilir. Ben evlerde toplantılara katılmadım. Esnaflığım boyunca hiç ilişkim olmadı. Mütevellinin ne olduğunu da iddianameden öğrendim. Ben üç katlı yurt yaptırdım. 8 yıl önce bu yurdu hafız yetiştiren Mekke Eğitim Vakfına verdim. Bu yapının içinde olsam onlara verirdim” diye konuştu.

Altınok, yaşlılık ve sağlık sorunlarını nedeniyle tahliyesini istedi.

Sağlık sorunları nedeniyle oturarak savunma yapan tutuklu sanık iş adamı Bedri Ayhan ise sözlerine "İlk olarak darbeyi düşünen, yapan, düğmeye basan her kimse Allah onun belasını versin. Paralel devlet yapısı kurmak isteyen her kimse, kim terör örgütü kurduysa Allah onun belasını versin. Darbelerden en çok etkilenen kişi burada benim" şeklinde başladı.

Kendisine atfedilen mütevelli heyetinde üst düzey yöneticiliği kabul etmediğini belirten Ayhan, FETÖ'ye bağlı olduğu gerekçesiyle kapanan Altınbaşak Eğitim Kurumları'nın hisselerini 2000 yılında devrettiğini, söz konusu kurumun yöneticiliğini hiç yapmadığını öne sürdü.

Ayhan, "SDÜ’ye kendisinin onayı olmadan personel alınmadığı yönündeki" iddiaları ise kabul etmedi.

FETÖ elebaşısı Gülen ile görüşmediğini iddia eden Ayhan, sağlık sorunları ve yaşlılığı nedeniyle tutukluğuna son verilmesini talep etti.

İş adamı Muammer Görgeç de üst mütevelli üyeliğini reddederek, hayatı boyunca hiçbir terör örgütüne üye olmadığını söyledi.  "Kim devletine ihanet içindeyse Allah onun belasını versin" diyen Görgeç, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini söyledi.

Görgeç, iddianamede geçen 2 Amerika ziyaretlerinden birinin iş, diğerinin ise kızının yabancı dil eğitim için gerçekleştiğini ifade etti.  Mahkeme Başkanı Yazıcı'nın, yaptığı savunmanın emniyetteki ifadeleriyle çeliştiğini söylemesi üzerine Görgeç, "Emniyette ifademi gece yarısı aldılar. İfademi hatırlamıyorum"  dedi.

 "Toplantılara eski Vali Oğuz da katılıyordu"

İş adamı Mustafa Altıniş ise davadaki sanıklarla iş ortaklığı nedeniyle ilişkili olduğunu savundu.

Söz konusu İş adamlarıyla 2010 yılından itibaren zaman zaman Altınbaşak Eğitim Kurumlarındaki yemekli toplantılara  katıldığını belirten Altıniş, "Burada genelde Allah, din, peygamber üzerine konuşulurdu. Konuşmayı Osman Demirhan yapardı. Osman Demirhan'ı da oradan tanırım" dedi.

Altıniş, Mahkeme Başkanı Yazıcı'nın "Bu toplantılarda FETÖ elebaşısı Gülen'den bahsediliyor muydu?" sorusuna "zaman zaman" şeklinde cevap verdi.

Bu toplantılara eski Isparta Valisi Memduh Oğuz'un da katıldığını anlatan Altıniş, burada kendilerinden yoksul insanlara yardım için para toplandığını, 2013 yılında da talep edilen para miktarının artmasının ardından ise artık toplantılara gitmemeye başladığını iddia etti.

Sanık İş adamı Abdullah Nuri Yolcu da kendisinin mobilyacılık yaptığını, davada adı geçen sanıklarla genellikle bu nedenle irtibatlı olduğunu söyledi.

 Isparta Yükseköğrenim Sosyal Kalkındırma, Eğitim ve Kültür Derneği’nin faaliyetleri üzerinden FETÖ’ye finansman sağlandığı suçlamalarını kabul etmeyen Yolcu, derneği, 2012 yılında SDÜ'deki proje yarışmalarında proje üreten girişimcilere maddi destek sağlamak, tanınmış şarkıcıları SDÜ’ye çağırarak öğrencilerle buluşturmak gibi amaçla kurduklarını iddia etti.

Yolcu, derneğin neden kapatıldığına ilişkin soruya “Dernek yöneticilerinden Adem Demiralay’ın yöneticisi olduğu IYAŞ AVM’nin alçı tavanı çökmüş. Bir yerel internet haber sitesi de bu olayla ilgili yayınladığı haberlerden dolayı Demiralay ile ters düşmüştü. Daha sonra bu site dernekle ilgili bir makbuzu yayınlayıp yanlış işler yapılıyor gibi haber yapınca biz de ‘demek ki biz yanlış yapmışız. Isparta’da bu tür faaliyetlere gerek yok’ düşüncesiyle derneği kapattık” yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı Yazıcı'nın, eski SDÜ Rektörü İbicioğlu ile görüşüp görüşmediğine ilişkin sorusuna ise Yolcu, "Rektörlük seçimlerinin ardından Isparta Genç İşadamları Derneği olarak 'hayırlı olsun" ziyaretine gittik. Sadece bu şekilde görüşmemiz oldu. Dernek olarak rektörle konuşan genelde Adem Demiralay'dır" cevabını verdi.

Yolcu, Mahkeme Başkanı Yazıcı'nın  FETÖ'nün darbe girişiminin ardından tutuklanan eski Isparta Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Peyami Baykara ile telefonla görüşme sebebin nedir?" sorusuna ise "Baykara'nın makam odasındaki mobilyaların değiştirilmesi ve tefrişatıyla ilgiliydi" yanıtını verdi.

Mahkeme heyeti, sanık savunmaların alınmasının yarın devam edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum