Tarihi Eğirdir Garı Kaderine Terk Edildi

İngiltere'nin 1800'lü yıllarda orman ürünleri ve ipek el halısı götürmek için rayları döşetip istasyon binasını inşa ettirdiği tarihi Eğirdir Garı'nda tarih betonla kaplanıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ocak 2013 00:53
Tarihi Eğirdir Garı Kaderine Terk Edildi

Türkiye'nin en eski tren garları arasında yer alan ve "Tarihi Miras" niteliğindeki Eğirdir Tren Garı kaderine terk edildi. İngiltere'nin 1800'lü yıllarda Isparta'dan orman ürünleri ve ipek el halısı götürmek için tren raylarını döşetip istasyon yapılarını inşa ettirdiği tarihi garı Atatürk'ün de 1919 yılında yurt gezisi sırasında kullandığı ifade edildi. Göller bölgesinin kalbi konumundaki Isparta'nın Eğirdir ilçesi, 1919 yılında "Aydın hattı Köşk-Eğridir İşletme Müdürlüğü" adıyla işletmeye açılan demiryolu hattının son durağı olan tren istasyonuna da ev sahipliği yapıyor.

80 YIL HİZMET VERDİ
Ancak seksen yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi istasyon 2001 yılında seferlerin iptal edilmesiyle kaderine terk edilmiş durumda. Kurtuluş Savaşı'nda da önemli bir işleve sahip olan Eğirdir İstasyonu ve çevresindeki yapılar, 2009 yılında özelleştirme tahtasına konularak satışa çıkarılan 25 istasyonun arasında bulunuyor. Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz'ın Mine filmine de ev sahipliği yapan Eğirdir İstasyonu'nun bugünkü içler acısı hali görenler özellikle tarihi binaların pencere kısımlarının betonla doldurulmasını tarihe saygısızlık olarak nitelendiriyor.

YAPILAR VİRANE OLDU
Eğirdir Garı'nda demiryolu sistemi çürürken, yapılar, virane haline geldi. Alkoliklerin alem sefalarını tarihi mekanda yaptıkları iddia edildi. Garın bazı bölümlerin resmi kurumlar tarafından halen depo olarak kullanılması dikkat çekti.

ATATÜRK'Ü BÜYÜLEDİ
Atatürk'ün trenle yaptığı ziyaret sırasında tarihi demiryolu köprüsü üzerinde treni durdurarak Eğirdir'in güzelliğinden çok etkilendiğini ve "Ne muhteşem manzara" sözleriyle beğenisini dile getirdiğini vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum