Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı

Şarkikaraağaç’ta Jandarma ekipleri tarafından 15 gün boyunca takip edilen şahsın evine yapılan baskında tarihi eserle birlikte yakalanan suçlu gözaltına alındı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2013 16:50
Tarihi Eser Kaçakçısı Yakalandı

Isparta İl Jandarma Komutanlığının aldığı istihbarat doğrultusunda yapılan takip sonucunda tarihi eser kaçakçısı yakalandı.

İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, “Şarkikaraağaç ilçesinde bir şahsın tarihi eser kaçakçılığı yapacağına dair aldığı duyum doğrultusunda, şahsı elinde bulundurduğu tarihi eser ile beraber suçüstü yakalayabilmek için takibe almıştır.

Yaklaşık (15) gün boyunca takip edilen faaliyet sonrasında mahkemeden alınan arama kararı ile şüpheli şahsın Şarkikaraağaç ilçesi Göksöğüt kasabasında ikamet ettiği evinde 23 Ocak 2013 tarihinde arama yapılarak şahıs evinde bulundurduğu tarihi eser ile beraber yakalanmıştır.

Bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Isparta ili, zengin tarihi geçmişi ile tarihi eserlerin yoğun olarak bulunduğu istisnai illerimizden birisidir. Bu bilinçle faaliyetini tarihi eser kaçakçılığına karşı yoğunlaştıran Isparta İl Jandarma Komutanlığı ekipleri suçluları, elindeki eserleri kaçıramadan ve ait olduğu yerden çıkaramadan yakalamaya devam etmektedir.

Daha öncede çeşitli dönemlere ait tarihi eserleri ele geçirerek suçluları adli makamlara teslim eden ve eserleri ait olduğu yere tekrar iadesini sağlayan Jandarma ekipleri Şarkikaraağaç ilçesi Göksöğüt Kasabasında ikamet eden bir şahsın bölgede bulunan sit alanından yaptığı kaçak kazı neticesinde elde ettiği eski dönemlere ait tarihi eseri satmak için müşteri aradığı bilgisine ulaşmıştır.

Adli makamlara durumun bildirilmesi ve talimatının alınması ile şahsın takibine başlanılmıştır. 23 Ocak 2013 tarihinde mahkemeden alınan arama kararı doğrultusunda şahsın evinde yapılan aramada, 54 cm uzunluğunda, 17 cm. genişliğinde her iki tarafında üst kısmında tavus kuşu motifi ve ortasında iki kanal arasında bir yiv bulunan 5’nci veya 6’ncı Yüzyıl Bizans Dönemine ait mermer sütünce tarihi eser yakalanmıştır.

Isparta Müze Müdürlüğü yetkililerince yapılan incelemede, eserin Bizans dönemine ait ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlığı kapsamında olduğu teyit edilmiştir. Yakalanan şüpheli şahıs gözaltına alınmış ve el konulan tarihi eser Isparta Müze Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Isparta İl Jandarma Komutanlığının tarihi eser kaçakçılığına karşı yürütmüş olduğu faaliyetler artarak devam edecektir” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.