Tarihi Tren Köprüsü Bayraklarla Donatıldı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Eğirdir'e gelişinin 83. yıldönümü 6 Mart günü törenlerle kutlandı.

Yayınlanma:
Tarihi Tren Köprüsü Bayraklarla Donatıldı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Eğirdir'e gelişinin 83. yıldönümü 6 Mart günü törenlerle kutlandı. Çelenk merasiminin ardından Eğirdir Belediyesi Kervansaray Düğün ve Toplantı Salonu’nda Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırladığı coşkulu program icra edildi.

Programa Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutan Tümgeneral Ethem Büyükışık, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, askeri ve sivil erkân, daire amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, okullardan öğretmenler ve öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Günün mânâ ve önemini belirten konuşmayı Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özemeral yaptı. Başkan Özmeral, Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü çeşitli yönleriyle açıklarken, Eğirdir’e gelişini ve Canada tapusu ile ilgili konuları anlattı. Başkan Özmeral, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçemizi teşriflerinin 83. yıldönümü münâsebetiyle bugün burada bulunuyoruz. Hepiniz hoşgeldiniz. Yıl 1930, günlerden 6 Mart. Türkiye Cumhuriyetimizin ilk Reis-i Cumhuru, büyük asker, büyük devlet adamı, kararlı, yüksek irade sahibi ve Cumhuriyeti bizlere emanet eden Atatürk’ümüz İzmir’den beyaz trenle Isparta, Burdur, Antalya seyahatlerini yapmak üzere yola çıkar.

Eğirdir program dahilinde değildir. Atatürk’ün Dinar Sütlaç istasyonundan geçerken hafif bir nefes darlığı rahatsızlığını gören beraberindeki hekimler tarafından göl havası ve temiz havanın iyi geleceği söylenir ve Atatürk ikna olur. Kuleönü İstasyonu’na geldikten sonra Beyaz Tren’in istikameti, gölün ve temiz havanın reçete olarak kabul edildiği Eğirdir olur. Saat 02.45 – 03.00 civarlarında Eğirdir Tren İstasyonu’na ulaşan ve Beyaz Treni’nde istirahat eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü görmek isteyenler, sabahın erken saatlerinden itibaren Isparta’dan ve Eğirdir’den akın akın İstasyona gelirler.

Büyük Asker ve Devlet Adamı Atatürk, Trenden kalabalığı selamlayarak o gün için Eğirdir’imize unutulmaz büyük bir hatıra bırakmıştır. Saat 10.00’da istasyondan dönüşünde göl manzaralı bir asırlık tarihî tren köprüsünde Beyaz Tren durdurulur. Atatürk, güzelliğine doyamadığı ve hayran kaldığı göle uzun uzun bakarak ve oksijeni bol temiz havasını teneffüs ederek “Ne Muhteşem Manzara” demiştir. Atatürk’ümüzün Eğirdir’i teşrifleri, hepimize çok güzel bir armağandır. Bu vesile ile her yıl 6 Mart günü bu mutluluğu hep birlikte yaşıyoruz.” dedi.

Başkan Özmeral konuşmasının sonunda, Atatürk ve Aziz Şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek minnet ve şükranla andı.

Başkan Özmeral’in yaptığı konuşmanın ardından Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından Atatürk’ün Eğirdir’e gelişinin 83. yıldönümü programı içerisinde şiirler okundu ve sevdiği şarkılar söylendi. Programa katılanlar, Anadolu İmam Hatip Lisesi idareci, öğretmen ve öğrencilerini tebrik ettiler.

Kutlama programının ardından protokol ve programa katılanlar, Atatürk’ün Eğirdir’e geldiğinde Beyaz Trenini durdurarak , “Ne Muhteşem Manzara” dediği Tarihî Tren Köprüsü’ne çıktılar. Eğirdir Belediyesi burada da top atışları gerçekleştirdi. Program sonunda Eğirdir Belediyesi tarafından programa katılanlara yemek ikramında bulunuldu. Daha sonra günün hatırasına Eğirdir Belediyesi tarafından yetiştirilen tüplü orman fidanları dağıtıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.