Tarihi Üzüm Pazarı’na ‘Yürütmeyi Durdurma’ Kararı

Isparta Sulh Hukuk Mahkemesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, içerisinde 120 esnafın faaliyet gösterdiği eski Üzüm Pazarının üzerindeki plastik kapatmanın kaldırılması kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Kasım 2012 12:25
Tarihi Üzüm Pazarı’na ‘Yürütmeyi Durdurma’ Kararı

Isparta’nın en eski alışveriş merkezi konumundaki Tarihi Üzüm Pazarının Belediye eski Başkanı Hasan Balaman döneminde yapılan üst örtüsü için geçtiğimiz Ağustos ayında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ‘kaldırılacak’ kararı vermişti.

Üzüm Pazarındaki 120 esnaf bu karara itiraz ederek konuyu mahkemeye götürdü. Mahkeme kararını verdi ve yürütmeyi durdurdu.

ESNAFLAR; “KAPATMA İÇİN YENİ BİR PROJE YAPILMALI”

Tarihi Üzüm Pazarında 120 esnafın bulunduğunu ve bunu oradaki dükkanlarda çalışanlar ve aileleri ili birlikte düşünülmesi halinde buradan yaklaşık 3 bin kişinin ekmek yediğini ifade eden esnaflar; “Söz konusu kapatma uygulaması belki tarihi görünüme uygun olmaya bilir. Ancak, bu uygulamanın tamamen kaldırılması demek değildir. O zaman Belediye, burası için tarihin dokusuna zarar vermeyecek şekilde ve söz konusu kurulun bir daha böyle karar almasını önleyecek şekilde yeni bir proje yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilir.

“BİZ VE HALKIMIZ ÜSTÜNÜN AÇILMASINI İSTEMİYORUZ”

Çünkü burası yüzyıllarca sürüp gelen Isparta halkıyla özdeşleşmiş bir pazardır. Diğer bir deyişle İstanbul’daki Tarihi Mısır Çarşısı ne ise Isparta’daki Tarihi Üzüm Çarşısı o demektir. Zaten bize gelen müşterilerimiz yani vatandaşlar da buraya yapılan üst kapatmanın kaldırılmasının son derece yanlış olduğunu belirtiyorlar.

“VATANDAŞLAR KIŞIN YAĞMURDAN, YAZIN SICAKTAN BURAYA SIĞINIYOR”

Zira, kış mevsiminde yağan yağmur ve kar durumunda. Yazın ise aşırı sıcaklarda vatandaşlarımız üzeri kapatılmış olan Tarihi Üzüm Pazarına sığınarak olumsuzluklardan kurtuluyorlar. Gerek Isparta halkı gerek şehir dışından gelen ve şehrimizi gezenler bu haliyle Pazarı beğeniyorlar. Zorunlu olarak kaldırılması halinde ise tarihi dokuya uygun yine bir kapatma yapılmasını istiyoruz” dediler.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.