Tarım İşsizlik Oranını Aşağı Çekti

Tarımın yüzde 23,1’lik payla toplam istihdam içindeki ağırlıklı yerini hala koruduğunu, ocak ayında bu seviyeye inen oranın, tarımsal faaliyetin arttığı yaz aylarında en yüksek oranlara çıktığını bildiren Kutlu ...

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Nisan 2012 13:41
Tarım İşsizlik Oranını Aşağı Çekti

Tarımın yüzde 23,1’lik payla toplam istihdam içindeki ağırlıklı yerini hala koruduğunu, ocak ayında bu seviyeye inen oranın, tarımsal faaliyetin arttığı yaz aylarında en yüksek oranlara çıktığını bildiren Kutlu, şunları kaydetti: “Ocak ayı olmasına rağmen tarım, sanayiden 732 bin fazla istihdam yaratmıştır. Sanayinin istihdamdaki payı yüzde 20, yarattığı istihdam 4 milyon 684 bindir. İnşaatın istihdamdaki pay yüzde 6,1, yarattığı istihdam 1 milyon 435 bin düzeyindedir. İstihdam içinde en büyük ağırlığa sahip hizmetlerin yarattığı istihdam 11 milyon 940 bin, payı ise yüzde 50,9’u bulmaktadır. Tarımdaki istihdamın 2 milyon 410 bin kişisini kadın istihdamı, 3 milyon 7 bini erkek istihdamıdır” dedi.

TARIM, İŞSİZLİK ORANLARINI 2,2 PUAN AŞAĞI ÇEKTİ
Bayram Kutlu, tarım dışı işsizliğin yüzde 12,4’ü bulduğunu, tarım katıldığında bu oranın yüzde 10,2’ye indiğini bildirerek, “Tarım, işsizlik oranlarını 2,2 puan aşağı çekerek istihdama büyük katkı sağlamaktadır. Ocak ayında kentlerde yüzde 12 olan işsizlik oranının, kırsalda yüzde 6,5’lere kadar inmesi de dikkat çekicidir” dedi.

Tarımın istihdama katkısının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, ancak tarımdaki çalışan nüfusun, kırsalda tarım dışı iş imkanı yaratılarak, kentlere yığılma olmadan azaltılması gerektiğini de vurgulayan Kutlu, kırsal kalkınmaya çok önem verdiklerini, bu gerçekleştirilmeden ekonomik gelişmeye bağlı olarak tarımda gittikçe gerileyecek çalışan nüfusun ekonomiye dahil edilmesinin mümkün olamayacağına dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.