Tarım Politikası Yok

Tarım Politikası Yok

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ekim 2021 22:28
Tarım Politikası Yok

CHP’li Halıcı: “Yanlış tarım uygulamaları, üretimi olumsuz etkiledi”

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, “Elma üreticilerimiz Türkiye’deki birçok çiftçi ve üretici gibi maliyetlerden yakınıyorlar. Yani geçen sene 180- 200 liralarda olan gübrenin fiyatı 400 liraları aşmış vaziyette. Ortada bir tarım politikası yok” dedi

Yüksek maliyetlerden dolayı, üreticinin üretimi bırakma noktasına geldiğini belirten Başkan Yalım Halıcı, “Maalesef elma üreticisi bu sene de hak ettiğini alamayacak gibi gözüküyor. Yaklaşık 2 liraları bulan kiloda maliyet var. Fakat aldığımız izlenimler 2 TL 1.60 1.70 daha şimdiden rakamların düştüğü yönünden. Tabi elma üreticilerimiz Türkiye’deki birçok çiftçi ve üretici gibi maliyetlerden yakınıyorlar. Yani geçen sene 180 200 liralarda olan gübrenin fiyatı 400 liraları aşmış vaziyette. Bu inanılmaz bir maliyet artışı. Elmanızı aynı fiyata bile satamıyorsunuz” dedi.

Isparta elma üretimde yaklaşık 700-800 bin ton elma üretiyor fakat birçoğunu meyve suyuna vermek zorunda kalıyor diyen Başkan Halıcı, “Türkiye’de Elma üreticisi birinci olarak maliyetlerden gübrenin, ilacın, mazotun maliyetinden çok şikâyetçi. Şuanda Isparta yöresinde elma sezonunun bitmiş olması gerekiyordu. Fakat yeterli işçi bulamadığı için bu üretici dostlarımız elmaların bir kısmı dökülmeye başlamış. Bu da ciddi bir problem. Üçüncüsü de hak ettiği değere bu elmayı satamamak. Bu kadar yüksek maliyetlerde üretim yaptınız fakat siz bunlara hak ettiği değeri veremiyorsunuz” dedi.

GÜL ÜRETİMİNDE CİDDİ BİR PLANSIZLIK VAR

Gülbirlik Isparta’da gül fiyatlarının 7 lira 80 kuruş olduğunu açıklayan Başkan Halıcı, “Orada da ciddi bir plansızlık var. 2017 yılında 9 lira 80 kuruşa alım yapan Gül birlik şuanda 7 lira 80 kuruştan gül çiçeğinin kilosunu alıyor. Geçen sene 7 35 kuruştu. Tabi biz çok büyük bir mücadele verdik” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.