Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı her yıl olduğu gibi alan darlığı tartışmaları ile açıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Kasım 2014 17:34
Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı her yıl olduğu gibi alan darlığı tartışmaları ile açıldı. Açılışta konuşan fuarın ev sahibi Isparta Ticaret Borsası Başkanı “Isparta Tarım Ticaretinin son 10 yıllık dönemine bakıldığında 2005 yılında 260 olan üye sayımız 2014 yılında 554’e; 2005 yılında 136 milyon TL olan yıllık işlem hacmi 2013 yılı sonunda 616 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2014 yılsonu hedefimiz 700 milyon TL’dir” diyerek fuarın Isparta tarımında sağladığı gelişmeye dikkat çekti.

ITB Başkanı Ahmet Adar Isparta Ticaret Borsası olarak “Fuarımızın amacı, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki tüm teknik ve teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin bu sektörü oluşturan en başta üreticimize, tüccarımıza ve tüm diğer paydaşlarımıza ulaşmasını sağlamaktır. Bu da İlimiz ve bölgemiz tarım ve hayvancılığının gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan sonra Isparta Ticaret Borsası olarak amacımız ulusal olarak tanınan tarım fuarımızı uluslararası düzeye taşımaktır. Bunun için gerekli fiziki alt yapının da yakın zamanda tamamlanmasını temenni ediyoruz. Yeni fuar alanı ile birlikte önümüzdeki 5 yıllık dönemde bugün 75 olan katılımcı firma sayısını 300’e, 20 bin düzeyinde olan ziyaretçi sayısını da 100 bine çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

ISPARTA MARKASI VE MARKALARINI OLUŞTURMALIYIZ
Ahmet Adar Isparta tarım ekonomisi ticari hacmi hızla büyüdüğünü söyleyerek “Isparta Ticaret Borsası olarak en büyük hedeflerimizden biri Isparta’nın ürettiği ürünlerin tanıtımını yapmak ve ürünlerimizin dünya çapında yeni pazarlara girmesini sağlamaktır. Tüm paydaşlarımızın da desteğiyle tarımda Isparta markası ve markalarını oluşturmalıyız. Kurulduğumuz 1996’dan bu yana Isparta’da tarım ekonomisini geliştirmek için çalışıyoruz.

Isparta Tarım Ticaretinin son 10 yıllık dönemine bakıldığında 2005 yılında 260 olan üye sayımız 2014 yılında 554’e; 2005 yılında 136 milyon TL olan yıllık işlem hacmi 2013 yılı sonunda 616 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2014 yılsonu hedefimiz 700 milyon TL’dir.

Isparta tarım ekonomisi ticari hacmi hızla 1 milyar TL’ye doğru büyümektedir. Yaşanan büyük gelişim yeni yatırım ve teşviklerin önünü açmaktadır. Son dönemlerde IPARD ve Tarım Bakanlığımızca bölgemize yönelik verilen desteklerle yeni yapılan soğuk hava depoları ve modem çiftlikler bunların göstergesidir. Bu gelişmeler hem bizim için büyük gurur kaynağı olmakta, hem de ülkemizin 2023 yılı hedefine katkı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu yolda bize destek veren ve açılış töreninde yanımızda olan sizlere teşekkür eder saygılar sunarız” dedi.

DÜNYADA TARIMDA İLK 5’TE OLAN BİR ÜLKEYİZ
Isparta Ticaret Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise konuşmasında “Bu fuarla son 10 yıldır belirli bir şekilde tarımımızda, hem modernleşme hem de gelişmede çok farklı şeyler oluştu. Çeşitlilik anlamında çok güzel gelişmeler oldu. 10 yıl öncesiyle bugün arasında hem ihracatta hem de üretimimizde hem de çeşitliliğimizde çok önemli miktarda değişiklikler oldu. Bugün katılım daha fazla ve bölgesel devamlı gelişmeler. Bu da Isparta’mızın yaptığı en önemli tek bir fuarımız.
Isparta olarak tarımda çok iyi yerdeyiz. Türkiye’de dünyada tarımda ilk 5’te olan bir ülke. Isparta’da da Türkiye’de ilk 5’in içerisinde. Elmada Türkiye, dünyada 4’üncü büyük bir ülke bizde elma üretiminde birinciyiz. Gülde de birinciyiz. Bunların yanında, ilk 5’te olduğumuz kayısı, şeftali, kiraz gibi ürünlerimiz var. Bunlar son 10 yılda son derece gelişmiş bir şekilde ilerliyor. Bu bizim için çok büyük bir şans. Türkiye’mizin 2023 hedefi var. Bunlar 3 ana hedef altında toplanıyor. Birincisi milli gelirimizin bugünkü 10 bin dolardan 20 bin dolarlara çıkması. İkinci hedefi bugün dünyada ekonomisinin ilk 10’lara girmesini sağlayabilmek. Üçüncüsü de bugünkü ihracat rakamlarımızı 152 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkarabilmek. Bu hedefin yanında Isparta’nın da hedefleri var. Bizim hedefimizde 234 milyon dolar olan ihracatımızı 500 milyon dolara çıkarabilmek. 2013 yılında 234 milyon doların yüzde 26’sı tarım ürünlerinden yapılmış. Ama komşu ülkelerdeki sıkıntılar bizim ihracatımızı etkiliyor. Buna rağmen 2014’ün ilk 10’da yurtdışındaki payımız yüzde 26’dan yüzde 29’a çıkmış durumda. Bu da bizim daha modern ve daha gelişmiş makinelerle çalışmalar yapmamızdan kaynaklanıyor. İnşallah ülkemiz tarımla dünyada daha ileriye gidecektir. Bu alanda Isparta’mız da önemli gelişmeler sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖKKUBBE FUAR ALANI
SENEYE TAMAMLANACAK
Belediye Başkanı Günaydın gökkubbe fuar alanın gelecek yıla tamamlanacağını belirterek “Tarım Fuarı artık Isparta’mızın ticari bakımdan katkıları olan önemli bir öğesi. Geçen yıl burada ‘önümüzdeki yıl güzel bir yerde fuarımızı açacağız’ demiştim. Onu maalesef bir kez daha burada tekrarlıyorum. İhalemizi yaptık her şeyimizi hazırladık. Paramız da hazır. Ama ihale yapmak kolay değil. Bir evrak eksik olduğu zaman ihaleyi iptal edebiliyorsunuz. Rekabete girmediyse iptal edebiliyorsunuz. Maalesef böyle bir olayı yaşadık. Hemen bir daha ihale edelim dediler. Yılbaşı geliyor, bu yatırımın tamamını 2 ayda harcayamayacağına göre şimdiki yılbaşında ihale edebilirsin. Bu canımı sıkan bir konu halde devam ediyor. Yılbaşından sonra tekrar ihalemizi yapacağız. İnşallah önümüzdeki yıl bu fuarımızı orada açalım” dedi.

TARIMIN TÜM GÜZELLİKLERİNİ
İNSANLARIMIZLA PAYLAŞIYORUZ
Isparta valisi Vahdetin Özkan açılış konuşmasında şunları söyledi. “Tarım insanlık, dünya ve ülkemiz ile Isparta’mız açısından çok önemli. Tarım ve hayvancılık insanın olmazsa olmazı. Isparta’nın bu noktada gıda sağlayan ve hayatın olmazsa olmazında önde olması bizim de gururumuz. Tarımın tüm güzelliklerini insanlarımızla paylaşıyoruz. Tarıma hizmet eden tüm araç, gereç, aktörler, girdiler, tarımın altyapısının iyileştirilmesine kadar tecrübeleri paylaşıyoruz. Bu güzel fuara vesile Ticaret Borsa Meclisimizi ve Ticaret Borsasını tebrik ediyor, hayır ve bereketlere vesile olmasını diliyorum.” Özkan’ın konuşmasının ardından kurdele kesilerek fuara katılan firmaların stantları gezildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.