Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açılıyor

Isparta Ticaret Borsası'nın 2004 yılında başta Isparta Valiliği olmak üzere Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın destekleriyle ilkini gerçekleştirdiği Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 10. yaşını kutluyor. Fuarda, yer taleplerin

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Kasım 2014 16:22
Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açılıyor

Isparta Ticaret Borsası'nın 2004 yılında başta Isparta Valiliği olmak üzere Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın destekleriyle ilkini gerçekleştirdiği Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 10. yaşını kutluyor. Fuarda, yer taleplerini karşılayamadıklarını belirten ITB Başkanı Ahmet Adar “2015’te yeni yerinde yapacağımız fuarda yer sıkıntımızı azaltacağız “ dedi

Adar “Göller Bölgesi'nde ilk ve tek olma özelliği taşıyan bu fuarın temellerini atarken bir amacımız vardı. Kuruluşundan bu yana tarımla sanayileşen Isparta misyonu ile hareket eden Borsamız, Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile ilimiz ve tarımsal üretimini geliştirme, farklılaştırma, tarımdaki gelişmeleri yakından takip ederek bölgemiz üreticilerinin adaptasyonunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesini hedef seçti. Aradan geçen 10 yıllık süreç içerisinde amacımıza ve hedefimize ulaştığımızı düşünüyoruz. Bugün Isparta, en iyi tarımsal üretim teknolojilerinin kullanıldığı, örnek tarımsal uygulamalar ve birlikteliklerin sağlandığı bir kent haline dönüşmüştür. Öyle ki ilimizdeki bu gelişmeleri yakından takip eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, destek ve teşvik uygulamalarında ilimize pozitif ayrımcılık yapmıştır.

Son sistem soğuk hava deposu ve benzeri tarımsal sanayi yatırımlarına sunulan destekler ve teşvikler bunun en somut örneğidir. Isparta tarımla sanayileşirken, tarımsal ekonomik hacmini yıldan yıla artırırken bölgenin ilk ve tek tarım fuarı da olan organizasyonumuzda gittikçe büyüdü. Talepler karşılanamaz hale geldi. Bugün 10.fuarımızı Süleyman Demirel Sergi ve Kongre Sarayı'nda açıyoruz. Bu salon artık işletmelerimizin taleplerini karşılamamaktadır. Bunu gören Belediye yönetimimiz Isparta'yı fuarcılığın merkezi yapacak bir projenin üzerinde çalışmaktadır.

Ticaret Borsamızın 10.kez düzenlediği Tarım ve Hayvancılık Fuarı, ilimize modern bir fuar alanı kazandıracaktır. Önümüzdeki yıl 11'nci tarım ve hayvancılık fuarımızda inşallah daha büyük bir alanda, daha modern bir alanda bu fuarımızı daha çok katılımla gerçekleştireceğiz.

13-16 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na Gübre, Fide ve Fidan üreticileri, Tarım aletleri, Traktör firmaları Damla sulama sistemleri, Tarım ilaçları, Danışmanlık & Sertifika firmaları, Toprak ve tarımsal analiz laboratuvarları, Meyvecilik, Ambalaj ve paketleme, Soğuk hava depoları, Hayvancılık, Süt sağma makineleri, Bankalar ve Tarımsal yayıncılık konusunda faaliyette bulunan 75'in üzerinde firma katılacaktır. Fuar ticari alış veriş için alternatifli bir buluşma noktası ve aynı zamanda çağdaş tarım ve hayvancılık teknolojilerinin tanıtıldığı, kaliteyi arttırıcı gelişmelerin akademisyen ve uzmanlar tarafından bilgi ve birikimin sektör mensuplarına aktarıldığı önemli bir buluşma platformu olacaktır.

Isparta Ticaret Borsası ilimiz tarımsal ekonomisinin büyümesi, bu alanda daha çok yatırım ve istihdamın sağlanması için çalışmalar yürütmektedir. Son 10 yılın tarım ekonomisi rakamları incelendiğinde Isparta'da ekonominin lokomotifinin tarım ve hayvancılık olduğu görülecektir. 10 yıl önce 260 üyeli İsparta Ticaret Borsası'nda 136 milyon 752 bin TL'lik tarımsal işlem hacmi gerçekleştirilirken 2014'ün ilk 10 ayında işlem hacmi 554 milyon TL'ye ulaşmıştır. Yıl sonu itibariyle tarımsal ekonomi işlem hacminin 750 milyon TL'yi bulması beklenmektedir. Borsamız üyesi ise 10 yılda 260'dan 554'e yükselmiştir. 2013 yılı ise 616 milyon TL'lik işlem hacmi ile kapatılmıştır. İlimiz tarım ekonomisi 1 milyar TL'ye doğru hızla koşmaktadır.

Sözlerimi burada bitirirken yarın açılışı gerçekleştirilecek olan Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na tüm hemşehrilerimizi davet ediyoruz” dedi.

Ispartalı olupta Isparta dışında yatırım yapmış olan firma sahiplerini ziyaret ederek buraya doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Keşke her Ispata’lıya, Isparta’ya yatırım yaptırabilsek ama yaptıramıyoruz. Bir yılda 3 tane firma bile getirsek bunlar 50 kişi çalıştırdığı zaman Isparta ekonomisine çok büyük anlamda katkı olur.

Sohbet esnasında firma yetkilileri ile konuştuğumuz zaman, Isparta’nın diğer illerden daha tahat ulaşımı olduğunu, Isparta’ya merkezi çok yakın olduğunu dile getiriyorlar. Yaşanılabilirlik sırasında çok ilerideyiz. Hastane ve okul seviyesinde çok iyiyiz. ITB, ITSO, sivil toplum kuruluşları biz hepimiz yatırımcıların yanındayız.

Her kurum ve kuruluşların kendilerine göre hedefleri var. Isparta 65 bin öğrencisi ile bir eğitim şehri. Eğitim şehri olduğu için kendilerine göre mücadeleleri var. SDÜ öğrenci için mücadele edecek. ITB tarım ve hayvancılığın büyümesi için mücadele edecek. Bu hedefler doğrultusunda herkes Isparta’ya birer tuğla koyacak.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.