Tarımda Yol Haritası Hazırlığı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), üniversiteler, müdürlük ve tarım kooperatifler işbirliğinde Batı Akdeniz Tarım Çalıştayı’nı Alanya’da gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
Tarımda Yol Haritası Hazırlığı

Antalya, Burdur ve Isparta ekonomilerinde büyük öneme sahip tarım ve hayvancılık sektörünün mevcut durum analizi yapılan çalıştayda, sorunlar ve çözüm önerileri çalışma gruplarında ele alındı. Çalıştayın ilk günü akademisyenlerin tarım ve hayvancılıkta mevcut durumun analizini yaptığı panel gerçekleştirilirken, ikinci gün ise 5 çalışma grubu, tam gün süren toplantılarında durum analizi ve sorun saptama ile sentez - çözüm ve öneri geliştirme konusunda beyin fırtınası yaptı.

BAKA, 2014-2023 yılları arasındaki TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinin kalkınmadaki yol haritası olacak yeni bölge planı hazırlıkları kapsamında Alternatif Turizm, Kentsel Gelişim Senaryoları ve Doğaltaş çalıştaylarının ardından Batı Akdeniz Tarım Çalıştayı’nı da gerçekleştirdi.

Alanya’nın Konaklı Beldesi’nde gerçekleştirilen bölge için büyük öneme
sahip tarım ve hayvancılık sektörünün mevcut durum analizi, sorunları ile çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştay, Expo 2016 tanıtım filminin gösterimi, Antalya Tarım Kooperatifleri Birliği ve Toslak Yeniköy Hacıkerimler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen ile BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek’in konuşmalarıyla başladı.

KALKINMA PLANINA KATKI SAĞLAMAK
Çalıştayın önemini vurgulayan Mustafa Özen, BAKA’ya çalıştay için teşekkür etti. Çalıştayda Antalya, Isparta ile Burdur'un tarım potansiyellerinin tartışılacağını, tarım alanında yeni tekniklerin ele alınarak fikir alışverişi yapılacağını belirten Alaattin Özyürek, Batı Akdeniz’in 10 yıllık kalkınma planına katkı sağlamak istediğini, çalıştayın çıktılarının yetkili birimlere iletileceğini belirterek başarılı bir çalıştay diledi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş başkanlığındaki panele, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim üyesi Mahide Özçelik Metin, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Hasan Yılmaz ile BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek konuşmacı olarak katıldı.

Çalıştaya, EXPO 2016 Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, MAKÜ Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Fatma Karakuş Oğuz, tarım il ve ilçe müdürlüğü şube müdürleri, kooperatif yöneticileri, ziraat odaları temsilcileri ile çiftçiler katıldı. Antalya, Burdur ve Isparta’nın tarımsal niteliğinin akademik ortamda tespit edileceğini, bölge de tarımın ağırlıklı olduğuna dikkat çekerek akademisyenlerin görüşlerinin alınacağını belirten Prof.Dr. Özçatalbaş, BAKA’ya teşekkür etti.

ÜRETİM DEĞİL PAZARLAMA SORUNU
Bilgi bilinçlenme düzeyi, yüksek pazarlama, örgütlenme, kooperatiflerin yönetimi, tarla bitkilerinin ekim alanlarının azalması, parçalı tarım arazileri sorunlarına dikkat çeken panelistler, Batı Akdeniz’de üretim sorunu olmadığını, hibe desteklerine paralel olarak çiftçinin bilinçlendiğini, teknolojiyi benimsediğini, bölgenin pazarlama sorunu olduğunu ve kooperatif başkanlarının lobi faaliyeti uygulaması gerektiğini belirtti. Panelistler, tarım ile hayvancılıkla ilgili çalıştayın katılımcılarına mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri ile BAKA’nın mali destek programlarından tarıma dayalı sanayiye verilen desteklerle ilgili bilgi verdi.

Çalıştayın ikinci gününde katılımcılar, ‘Sebze’, ‘Meyve’, ‘Hayvancılık’, ‘Üretici Örgütleri, Tarım Danışmanlığı ve Yayım’ ile ‘İhracat ürünleri’ çalışma gruplarında değerlendirme ya da sınırlandırma olmaksızın bir konuyu mümkün olduğunca çok çözüm üretmek için yenilikçi, yeni görüşler oluşturucu grup çalışması tekniği olan beyin fırtınası gerçekleştirdi. Çalışma grupları şu temal altbaşlıkları ele aldı:

“Üretim tekniği yeterliliği (verim ve kalite, girdi kullanımı gibi), ekonomik koşulların uygunluğu (ürün fiyatları, girdi fiyatları), insan kaynaklarının durumu (üretici ve işçi, danışman, yayımcı özellikleri ve yeterliliği), örgütlenmenin etkinliği, üretici yararı veya zararına yönelik sonuçları, yapısal konular (küçük işletme, parçalılık, arazi toplulaştırılması), illere göre avantajlı ürünler ve tarımsal potansiyeli yüksek alanlar, illerin ihracatta önemli olabilecek ürünleri, hal sistemi ve aracıların olumlu ve/veya olumsuz etkisi, üç için eşgüdüm alanları (güçbirliği yapılması durumunda olası yüksek başarı alanlar ve/veya konular) ile geleceğe yönelik başarı sağlayabilecek önemli çalışmalar.”

BAŞARILI VE GÜÇLÜ OLMAK
Durum analizi-sorun saptama yapan çalışma grupları, sentez-çözüm–öneri geliştirme için fikir alışverişi yaptı. Çalışma grupları, gün boyu süren toplantının ardından biraraya gelerek sunum yaptı. Pazarda başarılı ve güçlü olabilmek için ‘İyi-doğru tarım’, ‘Kaliteli ve sağlıklı ürün’, ‘planlama’, ‘ürün yönetimi’, ‘zamanlama’, ‘işbirliği ile güçbirliği’, ‘bilgi paylaşımı’, ‘tarım danışmanıyla çalışma’ ile ‘sürekli bilgi ve beceri kazanmak’ gerektiği vurgulandı. Çalıştayda üreticilerin şu soruları cevaplandırması gerektiğine dikkat çekildi: üretimi ‘nasıl’, ‘ne miktarda’ ve ‘hangi fiyattan satmalıyım’, pazarlamayı ‘hangi kanallardan’ ‘hangi yollardan ne zaman yapmalıyım’ ‘hangi pazarlar bana uygundur’.

Birlik ve kooperatiflerin sayısının çokluğu değil güçlü olmasının önemini vurgulayan katılımcılar, çiftçi kooperatiflerine yönelik teşvikler verilmesi, yönetimin güçlendirilmesi, denetim yetersizliklerinin ortadan kaldırılması, üst örgütlenmenin etkinleştirilmesi, mevzuatla ilgili eksiklerin giderilmesi, örgütlenme, dayanışma, demokrasi bilincinin geliştirilmesi, topluma kooperatifçilik konusunda eğitim verilmesi konularını vurguladı. Çalıştay, grup sunumlarının yapılmasıyla tamamlanırken, sonuç raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.