Tarımsal İhracat Kolaylaşacak

BAKA’nın 2011 Yılı Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan 295.486,90-TL destek almaya hak kazanan, Isparta Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ‘Isparta’dan Yurtdışına Güvenli Gıda’ Projesi faaliyetle

Yayınlanma:
Tarımsal İhracat Kolaylaşacak

BAKA’nın 2011 Yılı Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ndan 295.486,90-TL destek almaya hak kazanan, Isparta Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan ‘Isparta’dan Yurtdışına Güvenli Gıda’ Projesi faaliyetleri başarı ile tamamlandı.

Proje öncesinde, ihracat yaparken gerekli olan kimyasal ve pestisit analizleri için şehir dışına gidilmesi gerekirken, proje ile Isparta’da kurulan laboratuvarda gerçekleşir hale geldi.

Proje kapsamında gıda ve tarım ürünlerinde pestisit kalıntılarının kontrolüne yönelik çalışmalar yapılan laboratuvar teknolojik alt yapısı yenilendi. Isparta Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nün uzun zamandır ihtiyaç duyduğu, daha hassas ölçümler yapılabilecek LC-MS/MS cihazı temin edildi ve mevcut GC/MS cihazı yenilendi.

Tarımsal üretimin ve ihracatın yoğun olarak yapıldığı Bölgemiz için büyük önem taşıyan proje ile tarıma dayalı sanayi sektöründe kullanılan hammaddelerin kaliteli ve güvenli bir şekilde üretiminin sağlanmasına katkıda bulunarak, ürünlerin katma değerlerinin arttırılması ve Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin rekabet ve ihracat potansiyelinin geliştirilmesi sağlanacak. Alınan LC-MS/MS cihazı ile Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği (AB) ile yoğun bir şekilde ihracat yapmakta olduğumuz Rusya Federasyonu ve yine potansiyel pazar oluşturabilecek ülkelerin (ABD vb.) analiz isteklerine cevap verilebilecek.

Ayrıca sadece ihraç ürünleri değil, yurtiçi tüketime sunulacak ürünler de bu cihazlar ile analiz edilecek, sonuç olarak gıda güvenliği, sağlıklı ve kaliteli gıda arzı sağlanacak ve toplum sağlığı üzerine önemli olumlu etkileri olacaktır.

İHRACAT YAPACAK ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Projenin sona ermesiyle Bölge çiftçisi önemli kazanımlar elde edecek. Mevcut durumda ihracat yapmak isteyen çiftçilerimiz ürünlerinden aldıkları numuneleri Antalya, İzmir, Mersin gibi illere göndermekte, analiz sonuçlarının kendilerine ulaşması 4-5 günü bulmakta ve bu süre içerisinde çiftçiler ürünlerini bekletmekte idi.

Bu durum çiftçimize zaman kaybı ve ciddi maliyetler getirmekteydi. Isparta Gıda Kontrol laboratuvar Müdürlüğü’ne alınan LC-MS/MS ve GC/MS cihazları ile artık çiftçimiz kendisine sunulan imkânları kullanarak analiz raporlarını 1-2 günde alabilecektir. Bölge üreticisi istediği her an laboratuvar müdürlüğüne ürününü götürerek analiz ettirebilecektir. Böylece ihracat işlemleri kolaylaşacak ve hızlanacak. Bölgeden yapılacak ihracatın böylece ivme kazanarak artması hedeflenmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.