Tasarruf Yerel Basından Beklenemez

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2022 15:09
Tasarruf Yerel Basından Beklenemez

Başkan Halıcı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi,  “Mevcut iktidar ne yazık ki ülkemizde basın özgürlüğü bırakmamıştır. Gazetecilerimiz cezaevlerine atılıyor ya da bu korku ile haber yapamıyor. Korkmayan gazetecilerimiz ise dışarıda yaşamla mücadele ediyor” dedi.

İl Başkanı Yalım Halıcı, “Gazetecilik mesleği bir halkın doğruyu, en gerçeği aramasında ve anlamasında önemli bir role sahiptir. Mevcut iktidar ne yazık ki ülkemizde basın özgürlüğü bırakmamıştır. Gazetecilerimiz mevcut görevlerilerini yapamaz hale getirilmiş ve korku ile bastırılmıştır. Cezaevine atılırız korkusu ile haber yapamayan Gazetecilerimiz, dışarıda ki hayatlarında da yaşam mücadelesi vermeye mahkûm edilmişlerdir. Bu anlamda gazetecilerimizin yapmış olduğu işler bizler nezdinde bir kamu görevi olarak kabul edilmiştir. Yazdıkları, çizdikleri, anlattıkları her şey bu toplum için bir mesaj niteliğindedir.

Mevcut iktidar ‘tek sesli ve yandaş’ bir medya oluşturabilmek için özgür basına tüm baskıları yapmaktadır. Kendinden olmayan tüm basın ve medya kuruluşlarını kapatmış ya da kapatmakla tehdit etmektedir. Maalesef iktidarın yaptığı bu hamleleri bazen ülkemizin her noktasında görev alan yerel basınımızın üzerinde de görmekteyiz. Birçoğu ifadeye çağırıldı, yargılandı, tutuklandı."

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, baskılar nedeniyle kapanan basın-yayın organlarının çeşitli sektörlerinde çalışan 12 binden fazla çalışanın işsiz kaldığını vurguladı.

2021 yılında yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi verilerine dikkat çeken Halıcı, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksine göre maalesef ülkemiz 180 ülke arasında 153. sırada, sondan 27. sıradayız. Ülkemizin üst sıralarda yer almasını isteyen bizleri, bu veriler üzmektedir. Tutuklu gazeteciler sıralamasında ise ilk sıralarda yer alıyoruz. İşte sizin özgür basın tanımınız! Bizlerin görmek istediği tablolar bunlar değil. Korkutma politikasına devam eden iktidar ve yandaşları, muhalif ve yandaş olmayan birçok televizyon kanalına çok yüksek miktarlarda cezalar kesti. Ancak ne hikmetse iktidara yakın hiçbir televizyon kanalına RTÜK tarafından ceza kesilmedi. Basın mensuplarının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir. Sizin yaptığınız baskılar nedeniyle kapatılan basın ve yayın organlarında çalışan 12 binden fazla çalışan işsiz kalmış ve evine ekmek götürememiştir.

Mevcut iktidarların tasarruf kelimesinden bir haber olduğuna hepimiz şahit olduk. Ülkemizin kaynaklarını israf edenler, şimdi çıkmış tasarruftan bahsediyor. ‘İtibardan tasarruf olmaz diyenler’, tasarrufu belediyelerden bekliyor. Belediyeler ve basın yayın kurumu ise ilk faturayı yerel basın yayın kuruluşlarına kesiyor. Genelgede görüyoruz ki; yayınlanan tasarruf tedbirlerinden sadece Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı muaf tutuluyor. Yani iktidar, kendi yayınladığı tasarruf genelgesinden kendisini muaf tutuyor. Burada görünen manzara maalesef 'balık baştan kokar' ifadesinin tanımıdır. Tasarruf tedbirlerinden sonra hazırlanan kurum bütçelerin tamamının artırıldığını görüyoruz. Ancak bu artış yaşanmasına rağmen kurumlar yerel basın mensuplarına destek olmamak adına bu genelgeyi örnek gösteriyor. Bizler tüm kurumlardan yerel basın yayın kuruluşlarına destek olmasını ve bu zorlu süreçte görevlerine devam eden basın emekçilerimizi yalnız bırakmamasını istiyoruz.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde başta Ispartamızın yerel basını olmak üzere Uğur Mumcu’dan Abdi İpekçi’ye, kalemini satmayan, doğru ve tarafsız tüm basın ve yayın çalışanlarımızın gazeteciler gününü kutluyor, herkese saygı ve sevgilerimi iletiyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.