Taşeron İşçiler Müjde Bekliyor

Taşeron İşçiler Müjde Bekliyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Şubat 2016 13:28
Taşeron İşçiler Müjde Bekliyor

Hükümet programında da yer alan taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda ki düzenlemenin mart ayı sonunda meclis gündemine gelmesine bekleniyor. Hükümet yetkilileri 100-150 bin arası taşeron işçinin kadroya alınacağı yönünde açıklamalar yaparken Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz ilk etapta tüm taşeron işçilerin kadroya alınarak yasal düzenlemede asıl iş, yan iş ayrımının yapılması gerektiğini söyledi.

Seçim öncesi gündeme gelen ve hükümet programında yer alan önemli başlıklar arasındaki taşeron işçilerin kadro beklentisi ile ilgili düzenlemenin mart ayı sonunda meclis gündemine gelmesine bekleniyor. Konu ile ilgili komisyon çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz, “fakat komisyon henüz çalışan temsilcisi konumundaki sendikaları çağırmadı. Görüşmeler yapıldıktan sonra taşeron işçilerin kadro beklentisi meclis gündeminde ele alınacak” dedi.

Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz hükümet temsilcileri 100-150 bin civarı taşeron işçinin kadroya alınacağını belirtiklerini söyleyerek “Türkiye genelinde 700 binden fazla taşeron çalışan var. Bizim beklentimiz ilk başta tüm taşeron çalışanların kadroya alınarak çıkarılacak yasa ile asıl iş, yan iş ayrımının yapılması ve asıl işlere bundan sonra taşeron alınmaması. Zaten taşeron firmanın yaptığı aktif bir iş yok. Örneğin temizlikte taşeron olarak çalışan bir işçi 1500 TL ücret alıyor. Ay boyunca çalışıyor. Devlet bu insanların ücretlerini hak ediş olarak taşeron firma hesabına aktarıyor. Taşeron firma kendi karını kestikten sonra kalanı bu işçilere ödüyor. Bu noktada taşeronun kadroya alınmasının devlete ek bir maliyeti yok” diye konuştu.

700 BİNDEN FAZLA TAŞERON ÇALIŞAN VAR
Isparta’da farklı kurumlarda ve iş kollarında çok sayıda taşeron çalışan bulunduğuna dikkat çeken Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz “Genel Başkanımız Çalışma Bakanlığı ile taşeron işçilerin kadroya alınması noktasında görüşmelerin bitirildiğini ve hazırlıkların tamamlanması halinde mart ayına kadro düzenlemesinin yetişeceğini söylemişti. Şuana kadar bakanlar kuruluna yada meclise gitmiş herhangi bir şey yok. Çalışan temsilcileri ile bu noktada görüşmede yapılmadı. Hükümet temsilcileri açıklamalarında 100-150 bin civarı taşeron işçinin kadroya alınacağını açıklıyor. Ama biz biliyoruz ki bu rakamların çok üzerinde asıl işi yapan statüsünde taşeron çalışan var. 700 binden fazla taşeronun kadroya alınması zaten devlete ek bir yük getirmeyecek. Devletimiz zaten aradaki taşeron firmalara bu işçilerle ilgili paraları ödüyor. Bu nedenle biz taşeron olarak çalışına herkesin bir sefere mahsus kadroya alınması iş kanunumuzda zaten asıl işi yapanların taşeron olarak çalıştırılamayacaklarını belirten madde var” şeklinde konuştu.

KOMİSYON MUTLAKA İŞÇİ TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞMELİ
Taşeron işçilerin kadroya alınması için kurulan komisyonun sendikalarla görüşmesi gerektiği söyleyen Korkmaz “Çalışma Bakanlığı komisyon çalışmalarını bitirdi. Maliye Bakanlığı taşeron işçilerin kadroya alınması için yasal düzenlemenin 21 marta kadar meclise sevk edileceğini açıladı. Fakat komisyonlarda çalışanları temsil eden sendikaların görüşleri henüz alınmadı. Mesela bizim iş kolumuzda 26 değişik pozisyonda taşeron olarak çalıştırılan işçi arkadaşlarımız var. Bunların hangisi asıl iş, hangisi yardımcı iş statüsünde, komisyonda görev yapanların DSİ’nin yapısını bilmesi lazım ki bunu ayırt edebilsin. Aksi takdirde burada hata yapılırsa ileride çok davalar açılır. Bu nedenle mutlaka komisyonun çalışan temsilcileri ile görüşmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

SADECE DSİ’DE 220 TAŞERON VAR
Taşeron işçiler için asıl iş, yan iş ayrımının nasıl yapılacağının belirsizliğini koruduğuna dikkat çeken Osman Korkmaz açıklamasında şunları söyledi. “Bu nedenle biz bir seferlik tüm çalışanların kadroya alınsın istiyoruz. Bunun ardından asıl iş yardımcı iş ayrımı belirlenirse bundan sonrası için asıl işlerde çalışacaklara taşeron işçi alınmaz ve böylelikle sıkıntı ortadan kalkmış olur. Isparta’da sadece DSİ’de 220 taşeron var, bunun yanında kiralık araçlarda çalışanlarla 290 kadar taşeron işçi var. Teiaş bünyesinde trafolarda çalışan 140 kadar taşeron işçi var. Bu noktadaki talep aralık ayı içinde yapılan genel kurulda hükümet yetkililerine de anlatıldı. Şimdi temizlik güvenlik gibi alanlarda çalışanları taşeron sayacak olurlarsa bu insanlar olmadan da o işler yürümeyecek. Zaten taşeron firmanın yaptığı aktif bir iş yok. Örneğin temizlikte taşeron olarak çalışan bir işçi 1500 TL ücret alıyor. Ay boyunca çalışıyor. Devlet bu insanların ücretlerini hak ediş olarak taşeron firma hesabına aktarıyor. Taşeron firma kendi karını kestikten sonra kalanı bu işçilere ödüyor. Bu noktada taşeronun kadroya alınmasının devlete ek bir maliyeti yok.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum