Taşeron işçiye hem kadro hem zam!

Kamuda çalışan 850 bin taşeron işçi kadroya geçince toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen oranda zam alacak. İşçilere ayrıca yılda 6000 liraya kadar ikramiye de verilecek

Yayınlanma:
Taşeron işçiye hem kadro hem zam!

Devlet hastaneleri, karayolları, belediyeler, il özel idareleri dahil olmak üzere kamuda 850 bin taşeron işçi çalışıyor. Bu işçiler yıllardır kadro talep ediyordu. Talepler karşılığını buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesini verdiği uygulama ile kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçi, çalıştıkları yerlerdeki kurumda istihdam edilecek. demişti. 

3 AYDA KADROLU OLACAKLAR

Kararla, geçici statüde yer alan 23 bin 4C’li işçi de 4B statüsünde kadroya alınacak. En fazla 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçiler de 9 ay 29 güne kadar çalışabilecek. Taşeron çalışanlar sürekli işçi kadrosuna geçecek. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl ve yardımcı iş ayrımı olmayacak şekilde tüm taşeron işçiler devletin kadrolu işçisi olacak. Uygulama 3 ayda tamamlanacak.

MAAŞLAR YÜKSELECEK

Taşeron işçilerin maaşları 1800-3000 lira arasında. İşçilerin aynı haklarını kadroya geçişte korunacak. Daha sonraki süreçte toplu sözleşme pazarlığından çıkacak sonuca göre maaş artışı yapılacak. Maaşların aynı statüdeki memurla eşitlenmesi gündemde. Bu da kadroya geçen işçinin daha fazla maaş alması demek. Kadroya geçen işçinin kıdem tazminatı devrolacak. İzin hakları korunacak.

İŞÇİYE MEMUR HAKLARI

4C’li personel yaşı doldurup emekli olunca iş sözleşmesi feshediliyor, memurlar ise 65 yaşına kadar çalışabiliyordu. Bu ayrım kalkacak. 4C’linin imza yetkisi olacak. Ücretleri 4B’liye göre ayarlanacak. Bu kapsamda 200-300 liralık artış olacak. Ek ödemler de artacak. En düşük ek ödemede 400 lira artış bekleniyor. Böylece maaşlarda en az 600 liralık bir iyileşme olacak.

6066 LİRA İKRAMİYE

Açıklamalar arasında en yeni konu 52 günlük ikramiye oldu. Kamuda çalışan işçilere her yıl ikramiye ödeniyor. Taşeron işçiler de kadroya geçince bu hakka kavuşacak. Asgari ücretli bir taşerona en düşük 2433 lira, 2000 lira maaş alana 3466 lira, 3500 lira maaş alana ise 6066 lira ikramiye ödenecek. İkramiye aylık hesapta yüzde 15’e yakın zam demek.

MEVSİMLİK İŞÇİNİN PRİMLERİ ARTACAK

Özelleştirmeyle gelen 4C statüsündeki işçilerin durumu ne olacak?Bu işçiler 4B’li sözleşmeli memur kadrosuna alınacak. Yani iş güvenceleri ve sosyal hakları artmış olacak.Devletteki mevsimlik işçilerin 4 ay daha fazla çalışması ne kazandıracak? Öncelikle Çaykur gibi kurumlarda çalışan bu işçiler daha fazla gelir elde edecek. Yani 4 ay daha maaş almış olacakve yılda sadece 2 ay boş kalacak. Fazla çalışma nedeniyle prim günleri de artacak. KİT’lerde taşerona bağlı çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye ve Çalışma Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar var. Çalışma bitince netleşecek. Kadroya alınacaklar için eğitim, yaş, asıl iş-yardımcı iş gibi kriter olmayacak. Tüm taşeron işçiler önce güvenlik soruşturmasından geçecek sonra da sınav yapılacak. Sınav, çalışılan kurum ve yapılan işe göre olacak. Sınavı geçemeyen kadroya alınmayacak. Kamuda 65 yaş sınırı var. Ancak emeklilik yaşını tamamladığı halde, primlerini tamamlayamayan işçiler kadro kapsamında olacak. Bu kişiler emekli maaşı alıncaya kadar devlette çalışacak. Şu anda askerlik, hastalık veya analık izni nedeniyle sözleşmeleri askıda olanlar da kadroya geçebilecek. Aileleriyle birlikte 5 milyon kişiyi ilgilendiren yasa yıl bitmeden çıkacak. 5 Aralık (dahil) öncesinde işe başlayanlara kadro verilecek. 

BELEDİYELERDE DURUM

Belediyedeki taşeron şirketler aradan çıkarılacak. İşçi belediyenin hangişirketinde (gaz, güvenlik, park ve bahçe gibi-İSKİ, ASKİ, EGO...) çalışıyorsa orada istihdam edilecek. Belediyenin personeli olacak. Bu kapsamdaki 400 bin kişi var.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.