Taşerona Kadroda Ayrım Yapılmamalı

Taşerona Kadroda Ayrım Yapılmamalı

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Mayıs 2017 09:26
Taşerona Kadroda Ayrım Yapılmamalı

Belediye-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt, Yol-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Adnan Kocabaş ve TEŞ-İş Isparta Şube Başkanı Osman Korkmaz, taşeron işçilerin en büyük sorununun kadro olduğunu belirterek, kadronun sadece asıl işi yapanlara değil, tüm çalışanlara verilmesi gerektiğini vurguladılar.
Belediye-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt, Yol-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Adnan Kocabaş ve TEŞ-İş Isparta Şube Başkanı Osman Korkmaz Kanal32’de katıldıkları Birebir Programında taşeron işçilerin yıllardır beklediği kadro sorununu gündeme getirdiler. Sendika başkanları, taşerona verilecek kadroda asıl işi yapanlar veya yapmayanlar diye bir ayrım yapılmaması gerektiğini belirterek, tüm taşeron işçilerinin ivedilikle kadroya alınmasını talep ettiklerini söylediler.

BU DURUM BİR GECELİK YA DA BİR CÜMLELİK OLAY
Belediye-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Cemal Kurt, 1 Mayıs İşçi Bayramını tatil eden hükümetten bir özveride daha bulunmasını istediklerini ifade ederek, “Taşeron işçilere kadro müjdesi verilmesini talep ediyoruz. Daha önce belediyelerde ve kamuda taşeron işçileri yerine şirket işçileri vardı ve onlara kadro verildi. Ön çalışma falan olmadı. 2005 ve 2006 yılında 6 aydan bir gün fazla çalışanların tamamı daima işçidir denildi ve ertesi gün kamu çalışanı oldular. Taşeronda çalışan işçilerimizin tamamı tecrübeli ve deneyimli çalışan işçiler. Hükümetimizden ricamız kamudaki taşeron işçileri ayrım yapmaksızın hepsini daimi işçi kadrosuna almasıdır. Geçmişteki daima işçi kadrosunu da mevcut hükümetimiz yaptı. Hükümetimizden bu özveriyi bekliyoruz. Taşeron işçilerimiz bunu dört gözle bekliyorlar. Ama ikinci bir şirket kurulsun, 3 yıllık sözleşme yapılsın, performansa göre değerlendirilsin veya alt, üst işveren ya da asıl iş kapsamına girmesinler. Zaten bunlar deneyimli işçiler. Taşeronda çalışan işçilerin şuan ki asıl işvereni belediyeler. O yüzden bu durum bir gecelik ya da bir cümlelik olay. Israrla söylüyorum başbakanımız, cumhurbaşkanımız ya da bakanımız diyecek ki; ‘kamuda çalışan taşeron işçileri şu tarihten daima işçidir.’ Bu kadar. Kısa ve öz. Biz bunu bekliyoruz. Bununla ilgili her platformda bunları dile getiriyoruz. Bu yüzbinlerce kişinin dileği” şeklinde konuştu.

KADRO VERİLECEKSE HEPSİNE VERİLMESİNDEN YANAYIZ
Yol-İş Sendikası Isparta Şube Başkanı Adnan Kocabaş ise taşeronun herkesin başının belası olduğunu belirterek, “Çünkü müteahhitler bir yıl sözleşme yapıyor. Toplu sözleşmeye müracaat ederken bu bir yıllık süre bitiyor. Bu da hepimizin sıkıntısı. Bazı yerlerde 3 yıllık ihaleler çıktı. Bunlar önümüzü açtı. Yetki almak, toplu sözleşme yapmak bir yıllık süre alıyor. Ama geride 2 yıllık süre olduğu zaman toplu sözleşme için önümüzde zaman oluyor. Kanunda der ki; asıl işin yanında yapılan işler yardımcı iştir. Asıl iş yapanlar kadroya alınacak diyorlar. Asıl iş nedir? Operatör asıl iş, şoför asıl iş, ama aşçı asıl iş değil. Operatör şantiyede yemeği aşçı pişiriyor, çayını kim demliyor? Birisi olmazsa birisi olmaz. Çark böyle dönüyor. Kadro verilecekse biz hepsine verilmesinden yanayız. Talebimiz herkesin kadroya geçmesidir. Sendikaların talebi bu insanlara toplu sözleşme hakkı verilsin. Toplu sözleşme yapılırsa ücretleri belli seviyeye gelir, ikramiyesini alır ve iyi bir yaşam düzeyine gelir. İnşallah yetkililer bizi duyarlar. Hepimiz bu ülkenin kalkınması için alın teri döküyoruz. Kadro olayında asıl iş değil her gruba kadro verilmesinden yanayız. Taşeron çalışmayan işçiyi çalıştırmaz. Her işçi çalışıyor.

TAŞERONLAR İÇİN DAVA AÇILDI
 Yol İş Sendikası üyesi taşeronları ile ilgili ilin birinde Karayollarındaki muaza tespiti davası gibi dava açtık. O davayı da kazanırsak özel idarede çalışan taşeronlarımızın da aynı haklardan yararlanması yönünde bir çabamız var” dedi.

2015’TE VERİLEN SÖZÜN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ
TEŞ-İş Isparta Şube Başkanı Osman Korkmaz da şuanda en büyük sorunlarının taşeron işçiler olduğunu söyledi. 2001 yılında geçici işçi sorunu bittikten sonra taşeron işçi sorunu başladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bugün her kurumda taşeron işçisi var. Bu arkadaşlarımızın beklentileri çok yüksek. İlk başta herkesin beklentisi iş güvencesi, özlük hakları. Örneğin bugün kadroya geçince maaşın düşecek deseler hiç tereddüt etmeden herkes kadro der. 30 Mayıs 2015’te Türk İş’in yaptığı anlaşmada taşeron işçilerin arasında asıl işi yapanların kadroya geçirilmesi imza altına alınmıştı. Ülkemiz genelinde 800 bine yakın taşeron işçi var. Hepsinin kadroya geçirilmesini onların temsilcisi olarak canı gönülden destekliyoruz. Ama 2015’te verilen sözlerin, hiç değilse 150-200 bin olarak dillendirilen asıl işi yapanların bir an önce kadroya alınmasını talep ediyoruz. Şuanda davalar açılmaya başlandı. İş kanunumuzda asıl işi taşeron üzerinden yaptıramazsın diyor.  Açılan bir davada 6 bin 714 arkadaşımız kadroya geçti. Aradaki taşeron firmaları aradan çıkardığımız zaman devletimizin zararı olacağını düşünmüyoruz. İş güvencesi olmadığı için işçilerimizin kafalarında her zaman soru işareti var. Yeni firma gelecek, işe devam edebilecek miyiz endişeleri var. Bu arkadaşlarımızın taleplerinin yerine getirilmesini bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.