TBMM Genel Kurulu’nda Kavga

Anadilde savunma hakkına ilişkin kanun tasarısının görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda tartışma çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ocak 2013 23:02
TBMM Genel Kurulu’nda Kavga

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk birbirlerinin üzerine yürürken, MHP'li Seyfettin Yılmaz da AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'ın üzerine yürüdü.

TBMM Genel Kurulu’nda anadilde savunma hakkı ve mahkumların eşler ile özel görüşmelerine imkan sağlayan ‘Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine başlandı.

Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, AK Parti’nin anadilde savunma hakkını da kapsayan yasa tasarısının temel kanun olarak görüşülmesi önerisi ve usul tartışmalarının ardından tasarının görüşmelerine geçildi. Görüşmelere geçilmesi ile birlikte yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu tasarının Oslo görüşmelerinde varılan mutabakat ve terör örgütünün dayatması sonucu getirildiğini belirterek, bu dayatmayı asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Ayağa kalkarak Vural’ın konuşmasına tepki gösteren BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’a, Başkanvekili Sadık Yakut tepki gösterdi.

Sakık, ‘Elini indir aşağı’ diye bağıran Yakut’a, “Sen indir’ diye cevap verdi. Yakut’un “Size mi mahkum olacağız burada? Kimseye mahkum olmayız burada. Grup başkanvekillerinin konuşmasına niye tahammül edemiyorsunuz, grup başkanvekiliniz söz istedi de vermedik mi?” sözleri üzerine BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz alarak, Yakut’un tasarının görüşmelerine geçilmesine rağmen Vural’a söz vermesine tepki gösterdi. Baluken, Vural’ın parti propagandası yaptığını belirterek, başkanvekilinin buna izin veren tarzının doğru olmadığını söyledi.

Baluken, “Meclis çalışmasının bu şekilde engellenmesini doğru bulmuyoruz. Bu yasayı bekleyen milyonlarca insan var. Yasanın içeriğiyle ilgili siyasi partiler kendi düşüncelerini ifade ederler. Bir siyasi partinin siyasi propagandası için söz vermenizi doğru bulmuyoruz” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise, tasarı ile bir dilin değişmesinden söz edilmediğini belirterek, “Türkçe’nin bilinmemesi halinde kullanılan bir hak. Bu zaten var. Burada anadil kavramına açıklık getirmek istiyorum; örneğin yurt dışında yaşayan bir vatandaşımız Almanca kendini daha iyi ifade edebilirse ona savunma hakkını tanımak zorundasınız” diye konuştu.

Bu sırada MHP sıralarından ‘O zaten yasada var’ sesleri duyuldu. Aydın, tasarıda ne anayasaya ne de yasalara aykırı bir durum olmadığını belirterek, bu konuda topluma nifak sokulmaması gerektiğini söyledi. Bu sırada MHP’li milletvekilleri, Aydın’a “Nifak sensin” diye bağırdı.

MHP Grup Başkanvekilinin kürsüye gelmesi sırasında BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk arasında tartışma çıktı. Baluken ve Öztürk’ün birbirinin üzerine yürümesi üzerine Başkanvekili Sadık Yakut oturuma ara verdi. Ancak tartışma verilen arada da devam etti.

MHP ve BDP’lileri diğer milletvekilleri ayırmaya çalıştı. MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz da, “Nifak sensin” diye bağırarak AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın’ın üzerine yürüdü. Daha sonra kürsüye gelen Aydın, “Ben nifak sokuyorsunuz demedim, nifak sokulmaması gerektiğini söyledim. Biz milli birlik ve kardeşlik diyoruz. Zaten var olan bir şey diyorsunuz ama biz var olan bir sıkıntıyı ortadan kaldırmak için birileri istedi diye değil, genel geçer bir ifade getiriyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.