Tek Bilet Uygulaması Meclisi Karıştırdı

Isparta Belediyesi tarafından dün karanlık bir ortamda gerçekleştirilen toplantıya Gülkentkart uygulaması damgasını vurdu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ocak 2012 11:45
Tek Bilet Uygulaması Meclisi Karıştırdı

Belediye tarafından alınan karara göre bundan böyle 20 dakika içinde ikinci otobüse binmek zorunda kalan vatandaşlardan ikinci ücret alınamayacak.

Halk otobüsleri derneği Başkanı Baki Dere ise konuyu idare mahkemesine taşıyacaklarının altını çizerek, kararı uygulamayacaklarının mesajını verdi.

Isparta Belediye Meclisi dün yaptığı toplantısına Gülkentkart uygulaması damgasını vurdu. Geçtiğimiz pazartesi günü MHP’li Belediye Meclis Üyesi Metin Kaya’nın verdiği önergede 20 dakika içerisinde aktarmalı halk otobüsüne ikinci defa binmek zorunda kalan vatandaştan ikinci ücretin alınmaması teklifi dünkü belediye meclisi toplantısında görüşülerek karara bağlandı. Alınan karar doğrultusunda bundan böyle 20 dakika içinde iki defa halk otobüsüne binmek zorunda kalan vatandaştan ikinci ücret alınamayacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından incelenmek üzere pazartesi günü gündeme getirilen konunun dün görüşülen bölümünde tartışmalar yaşandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Havva Gökdoğan, kararın bir süre daha araştırılması hususunda komisyonun aldığı kararı mecliste okudu. Bunun üzerine konuya itiraz eden Kaya gerekçeli kararında önemli açıklamalar yaptı.

BENDE BİR ÖĞRENCİ BABASIYIM

Kaya yaptığı açıklamasında komisyon kararına itiraz ederek, konunun vatandaşın çıkarları için bir anönce meclisten geçirilmesi gerektiğini belirtti. İşte Kaya’nın önerge ile ilgili açıklaması: Burada maksat kimsenin kazandığı parayla uğraşmak değildir. Bu kararın iptaline uygun değildir. Bizim yaptığımız araştırmalar neticesinde Isparta’nın içinde 20 dakika içinde ikinci bir otobüse binen vatandaştan para alınmaması ile ilgilidir. Burada özellikle sabah ve akşam saatlerinde 2 araçla ile okula gitmek zorunda kalan öğrencileri ve vatandaşları kapsamaktadır. Benimde bir kızım var. Ve oda bir üniversiteye gidiyor. Bir aile için üniversitede bir çocuk okutmanın zorluklarını en iyi bilenlerden biriyim. Öğrenciye iki araçla okula gitmek kadar yük bir getiri olamaz.”dedi.

YÖRÜK ÜZERİNDEN KURBAN KESMEYİN

Bunun üzerine kararın çıkması halinde bu vebali kendisinin veremeyeceğini belirten DP Meclis Üyesi Nuri Selçuk ise karara karşı olduklarını belirterek belediyenin vebal altına girdiğini belirtti. “ sayın Metin Kaya’nı verdiği önergenin iyi niyetli bir önerge olduğunu biliyoruz. Ancak halk otobüslerinin burada bir kazancı söz konusu. Siz onlara bir otobüs hattını 500 bin TL’ye satıyorsunuz. Ben bu vebalin altına giremem.”diyerek karara itiraz etti.

Selçuk’un sözlerinin aksine bir çıkış sergileyen Belediye Meclis Üyesi Uğur Bestelci ise önemli açıklamalar yaptı.

GEREKİRSE HATLAR İPTAL EDİLİR

Bu kurum halkın haklı isteklerine cevap vermelidir. Burada maliyet belli. Harcanan para belli. Biz kimsenin ekmeğine mani olma gibi bir durum içinde değiliz. Halıkentten kalkan bir otobüsün üniversiteye varış maliyeti 17 TL’dir. Burada çıkacak kararla halk otobüslerinin zarar etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Alınacak bu karara da halk otobüsleri uymak durumundadır. Hatlar belediyeye aittir. Yetkili firma bu kararı uygulamam derse Belediye gerekirse bu hatları iptal edebilir.”dedi.

Bestelci’nin konuşması karşı çıkan AKP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aydemir ise konunun hukuki sürecinin incelenmesinin ardından karara bağlanması gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine sinirlenen Bestelci, halk otobüsleri ile ilgili en iyi konuyu Aydemir’in bildiğini belirterek, Ak Parti döneminde kendisinin 5 yıl halk otobüslerinden sorumlu başkan yardımcılığı yaptığını belirtti. “ sayın Aydemir’in bu çıkışına anlam veremiyorum. Halk otobüsleri ile ilgili konuları en iyi bilenlerden birisi kendisidir. Sayın Aydemir, Ak Parti döneminde kendisi halk otobüslerinden sorumlu 5 yıl başkan yardımcılığı görevi yapmıştır. Bu hatların zarar edip etmeyeceğini en iyi kendisi bilir.”dedi.

AFYON’DA BİLE 1 TL

Diğer taraftan vatandaşın lehine bir karar çıkması gerektiğini söyleyen meclis üyelerinden birisi de Bilal Uysal oldu. Uysal Afyon’da bile toplu taşıma ücretlerinin 1 Tl olduğunu belirterek, Isparta’nın çok yüksek ücretlerde toplu taşımaya para ödediğini söyledi.

Halkın ikinci defa binişlerden ücret alınmaması kararına bir destek de Keres Aras’tan geldi. Aras konunun fazla uzatılmadan karara bağlanması gerektiğini ve halkın mağduriyetinin bir anönce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Uzun tartışmalar sonucunda belediye meclisi 20 dakika içinde aktarmalı halk otobüslerine binmek durumunda kalan vatandaşlardan ikinci ücretin alınmaması konusu karara bağlanmış oldu.

AK PARTİ KANADINDAN ANLAMSIZ ÇIKIŞ

Ak Parti’li meclis üyelerinin halkın menfaatine bir karara itiraz etmesi diğer meclis üyeleri tarafından “anlamsız” olarak yorumlandı.

HALK OTOBÜSLERİNİN KARARI NET

Diğer taraftan konunun mecliste görüşülüp karara bağlanmasının ardından görüşlerini aldığımız SS.18 Nolu Halk otobüsleri Kooperatifinden ilginç bir çıkış geldi.

Kooperatif Başkanı Baki Dere, konunun yasal bir dayanağının olmadığını ve herhangi bir yaptırımın uygulanamayacağı için kararı uygulamayabileceklerinin mesajını verdi.

Dere "burada belediye meclisi tarafından alınan kararın bir hukuki dayanağı yoktur. Encümen tarafından alınmış bir karar yoktur. Biz Halk Otobüsleri olarak konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyacağız.”dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.