Tek Çözüm Yerleşim Yeri Dışına Taşınması

İmar Komiyon Başkanı Tevfik Katırcıoğlu, Belediye Meclisi’nin gündeminde olan içkili yer bölgesi krokisinin belirlenmesi ve onaylanmasının görüşülmesi maddesinde Meclis Üyesi Uğur Bestelci’ye çattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2013 16:37
Tek Çözüm Yerleşim Yeri Dışına Taşınması

Katırcıoğlu, bu konunun Bestelci zamanında da gündeme geldiğini ve o zaman neden yapılmadığını sorgulayarak “Bu işin tek çözümü var. Ayrnı galericilerde olduğu gibi tüm içkili mekanları yerleşim yeri dışına taşımamız ve başka ruhsat vermememiz gerekiyor” dedi.

Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci oturumuna içkili yer bölgesi konusu damgasını vurdu. İmar Komisyonu Başkanı Tevfik Katırcıoığlu, içkili yer bölgesi krokisinin belirlenmesi ve onaylanması konusunda komisyon raporunu açıkladı.

MECLİS HAKSIZ KAZANÇ OLUR DİYE YER GÖSTERMEMİŞ!
Tarafının ara verdiği dönemde meclisin konuyu değerlendirip haksız kazanç elde edileceği düşüncesine kapılıp yerleşim yeri dışında yer göstermediğini belirten Katırcıoğlu, şunları söyledi: “Isparta ahlakının ve dokusunun derinden etkilendiği bir konuyu sizlerle paylaşacağım. Daha önce de meclisimizin gündeminde olan alkol ruhsatı verilecek alan bölge ilanı konusu tarafımın ara verdiği dönemde valilik makamından görüş alarak sorulmuş. Yani geçen sene valilik makamına alkol ruhsatı verilecek konularla ilgili bilgi istenmiş.

Valilik makamı 04.10.2012 tarihinde bize yazdığı yazıda alkolün etkisi ile taraflar arasında kavganın işyeri dışına taşıldığı, özellikle kasten yaralama olaylarının olduğu işyerleri önünde veya çevresinde meydana geldiği bilinmektedir şeklinde görüş belirtmiş ve devamında bu nedenle içkili yer bölgesi tespiti yapılırken özellikle yerleşim alanlarının dışında ve gürültüye duyarlı kurumların bulunduğu bölgede açılmaması, altyapısı ve ulaşım hizmetlerinin düzenlenerek meskun mahal dışına açılmasını, genel güvenlik ve asayiş yönünden yararlı olacağı hatta ilimiz petek sanayi bitiminden itibaren bozanönü yolunun sağ sol tarafının içkili yer bölgesi olabileceği değerlendirmektedir.

Özellikle bu alanın yerleşim yerleri dışınde olması vurgulanmıştır. Bu kadar açıklayıcı bir değerlendirmeye rağmen maalesef imar komisyonundaki arkadaşlarımız bu değerlendirmeyi kanunun emrettiği bir hakkı meclis tarafından kullanmanın yani alan belirlenmesi yapmanın haksız kazançlara neden olabileceği için yer bölgesi ilan etmemeye karar vermiştir. Dolayısıyla yasa ve yönetmelikle yasak olarak belirtilen yerlerin dışında her yer içkili yer bölgesi ilan edilmiş gibi olmuştur. Ispartalı bizleri buralara hiçbirşey yapmamak için seçmedi. Gerektiğinde elimizi taşın altına koyup çocuklarımız için ıspartamız için gerekli kararları alabilelim diye seçti.

BU İŞİN ARDINDA BAŞKA İŞ VAR!
Haksız kazançlara neden olabileceğinden şeklinde gerekçe gösterilmesi bu işin ardında başka bir şey olduğunu da göstermektedir. Soruyorum Sayın Uğur Bestelci, ısparta valiliği ve emniyetin yazısına rağmen neden yerleşim yerleri dışında bir alan belirlenmedi. Bunun cevabını bu ısparta halkına ve esnafına verebilecekmisin? Şuanda çalışan ve ruhsat verilen yerler için haksız kazanç oluşmadı mı?

Bu işin arkasında başka birşeyler varsa sorumlulurı elbette hesabını verecektir. Böyle bir bahane ya da mazeret olabilir mi? Yerleşim yerlerinin içini alkollü eğlence yerlerine çevirmek daha mı iyi? Bir gün birisi evinin yanına böyle bir yer açmaya kalksa daha mı iyi?

Bu yanlış adım ve kararın ardından şuan alınmış 20 civarında alkol ruhsatı bulunmaktadır. 20 si de beklemektedir. 40 ruhsat verildikten sonra başka bir bölgeyi kırmızı bölge ilan etsek neye yarar. Yerleşim yerleri dışında bir yer belirlense çarşı içinde bu kadar yer varken yerleşim yeri dışında belirlenecek kırmızı alana açılacak yerlere kim gider? Belirlenen belirlenmiş zaten.

ÇARŞI MARKEZİNDE 40 TANE CAMİ YOK. 40 TANE ALKOL RUHSATI VERİLDİKTEN SONRA KIRMIZI BÖLGE İLAN EDİLSE NE OLUR EDİLMESE NE OLUR?
Çarşı markezinde 40 tane cami yok. 40 tane alkol ruhsatı verildikten sonra kırmızı bölge ilan edilse ne olur edilmese ne olur? Bir asker ve öğrenci şehri olan ıspartamız bugün alkol ve eğlence şehri haline getirilmiştir. Tüm arkadaşlarımızın bildiği gibi imar komisyonu başkanlığına bir dönem ara verdim.

Bu arayı vermeden önce de meclisimiz gündeminde olan bu hususta gerekli çalışmaları yapmak bu illetle ısparta halkımızı karşı karşılya bırakmamak için gerekli çalışma zamanını ara vermem nedeniyle bulamadık. Aslında düşüncemiz diger arkadaşlarımızın da aynı hassasiyeti göstereceği ıspartamızın kültürel tarihi ve ahlaki yapısı adına gerekeni yapacağı yönünde idi.

Ancak her nasılsa 3-4 aydır ertelenip bir sonraki aya bırakılan imar işlerini gece saat birelere ikilere kadar çalışarak bitiren ve tarafımızın muhalefetine rağmen meclisie getirerek çözen halleden arkadaşlarımız böyle bir hayati meselede gerekli hassasiyeti göstermeyerek durumu kangrene çevirmişlerdir. Burudan alkol ruhsatları ile kırmızı bölge ilanı ve düzenlenmesi için yüksek mimar ve yüksek mühendis olmaya gerek yok. Bu hassasiyet için halkın içerisinde yer almak onların hassasiyetlerini paylaşmak onlardan kopmamak onları anlamak özetle bir ıspartalı vicdanınıa sahip olmak gerekmektedir.

Malasef ara verdiğim dönemdeki arkadaşlarım ve üzülerek söylemek zorundayim ki sayın başkanım da bu hassasiyeti göstermemiş, ısparta halkının ve esnafının çocuklarımızn ve gençlerimizin istikbalini ve ahlaki güvenliğini görmezlikten gelmiştir. 3-4 ayldır ertelenen imar işleri için grup kararı alarak gecenin birlerine ikilerine kadar çalışanlar nasıl oluyorlar da çocuklarımızı ailemizi ıspartamızı ve ahlakı ilgilendiren böyle hayati bir konuda bu şekilde hareket ederek ısparta halkını içinden çıkılmaz bi duruma sokmuşlardır.

ASKER VE ÖĞRENCİ ŞEHRİ OLAN ISPARTAMIZI ALKOL VE EĞLENCE ŞEHRİ OLDU
Acaba hangi birimiz kafeler caddesi olarak adlandırılan yerde ya da diger alkol ruhsatı verilmiş işyerlerinin yanından ya da önünden eşi çocuğu ve ailesiyle geçebilmektedirler. Geceleri etüt merkezine ya da dershaneye çocuklarımız rahat bir şekilde artık nasıl gönderebileceksiniz. Hiç bu işyerlerinin birinin önünden geçtiniz mi.

Komşu esnafı ya da vatandaşı dinlediniz mi. Bugün bu sorunun tek çözümü bulunmaktadır. Galericilerin tamamına bir yer gösterilerek taşındıkları gibi. Yerleşim yeri dışında bir bölge tespit etmenin yanında şehir içerisindeki tüm alkol ruhsatlı yerlerin belirlenecek bu kırmızı bölge alanına yani tamamının yerleşim bölgesi dışına taşınması için gerekli düzenlemenin yapılması ve bu zamana kadar başka bir tana daha ruhsat verlimemesi gerekir.

Bu bizim gelecek neselillere borcumuzdur. Sayın belediye başkanımızın bu nedenle tüm diğer kurumlarla sivil toplum kuruluşlarıyla, hukukcularla görüşecek gerekli düzenlemelri yapması için bu konuyu başkanımıza devrediyorum.”

NE OLDUDA BU KONUYU ŞİMDİ GÜNDEME GETİRDİN?

Öte yandan Katırcıoğlu’nun konuşmasına cevap veren Uğur Bestelci de Katırcıoğlu’na çattı. Bestelci, “Kendisi başkanlığında kırmızı bölgeyi ilan etmemiş, sanki öyle bir sorun yokmuş gibi,imar komisyon kararları bir karar değildir. Bu tavsiyedir kararı verecek olan meclistir. Madem bu bölgeli çok istiyordun da o dönem neden kırmızı bölge olarak ilan etmedin. Bu kırmızı bölge yeni icat olmadı.

2005’te yaşadık bunları, kırmızı bölge ilan edilmesi için imar komisyonuna birçok defa bu konu gelmiştir ve kırmızı bölge ilan edilememiştir.türkiye cumhuriyeti laik ve demokratik bir ülkedir. Alkol haramdır. Dnimizce haramdır. Buna itiraz eden bir müslüman olamaz. İçen insanları da ahlaksız yerine koyma. İnsanları bu kadar bayağı sunma hakkın yok. Isparta belediyesinin mevcut ruhsatları iptal etme yetkisi yok. Senin önce kendine saygın yok. Sen kendi imar komisyonu başkanlığı döneminde neden yapmadın. Böylelikle kaliteni ortaya koyuyorsun. Turizm işletme belgesi alan yerlerda alkol satması serbesttir.

Bu senin haddini aşar ve mevcut ruhsatların hiçbirini iptal edemezsin. 2005’ten beri bilmediğin şeyler var ancak vebal alıyorsun. Biz herkese eşit mesafedeyiz ıspartayı kucaklıyoruz. Halkın isteklerini en doğru şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Tribünlere oynuyorsun yapabileceğin bir şey yok.

DAHA ÖNCE 3 DEFA GÜNDEME GELDİ NEDEN YAPMADINIZ?
Kırmızı bölge bu güne kadar 3 defa geldi meclise bu zamana kadar niye fikirlerini neden açıkcak söylemediniz de şimdi ortaya atılıyorsunuz. Bu konuyu hiç gündeme getirmediniz bugün ne oldu ki bu konuları kağıda yazarak konuşur oldunuz ve blelediyeyi şaibe altında bırakmaya karar verdiniz. Eğer burada yasal olmayan bir iş varsa bu memeleketin hukukçusu var. “

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum