Teknisyen Yerine Artık Bilgisayarlar Diş Üretecek

Teknisyen Yerine Artık Bilgisayarlar Diş Üretecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Aralık 2015 15:55
Teknisyen Yerine Artık Bilgisayarlar Diş Üretecek

Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, uygun vakalarda eski diş ölçüsü alınarak alçı model yöntemlerini rafa kaldıracak bir hizmet dönemine başlıyor.

Fakülte bünyesinde hizmete giren ve protez diş yapımına yeni bir boyut kazandıran “3 boyutlu tarama ve aşındırma cihazları” sayesinde, hastaların ağız yapısının tam kopyası alınarak daha detaylı ölçüleri elde edilebilecek. Ölçüler bilgisayar ortamında hazırlanıp aktarılarak dişler porselenden 3 boyutlu aşındırma cihazı ile direkt olarak elde edilecek. Böylece, eski-geleneksel yöntemlerle en erken 7- 10 gün içerisinde yapımı tamamlanabilen protezler, bu uygulama ile artık bir gün içinde hastaya teslim edilebilecek. Hastalar hem daha kısa sürede protezlerine kavuşabilecekler hem de protez üretimi için defalarca fakülteyi prova seansları için ziyaret etmek zorunda kalmayacak.

Uygun tedavilerin kısa sürede gerçekleştirilmesinin hastanın ve hekimin günlük hayatında önemli bir nokta olduğunu belirten Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdal Eroğlu, Üniversitemizi bir adım öne çıkaracak cihazın Fakülteye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek diğer ülkelerdeki kliniklerle eşdeğer hizmet verme imkanı sağlayacak tedavi protokollerinin, standardizasyonu sağlayarak hata faktörünü en aza indirdiğini söyledi.

Daha kısa sürede, kaliteli hizmet sunma imkanı sağlayan cihaz hakkında bilgiler veren Başhekim Doç. Dr. Süha Türkaslan, bilgisayar teknolojisi sayesinde diş yüzeyinden dijital görüntü elde ettiklerini ve alınan veriler ile de daha uyumlu protezlerin elde edildiğini ifade etti. Türkarslan, “Daha önceki yöntemlerde ortaya çıkan hastanın ağız yapısına uyum sorununu bu yöntemle en aza indiriyoruz. 3 seansta ve yaklaşık 10 günde provalarla elde edilen protezler şimdi birkaç saat ya da bir gün içerinde teslim ediliyor.” dedi. Bu sayede hem hastanın hem de hekimlerin zamandan kazandığını belirten Türkarslan, 3 dişten daha uzun köprülerin yapımında hastanın çiğneme sistemine uyum sürecinin gerçekleşmesi ve bu anlamda problemler yaşamamak adına provalı çalışma sistemini tercih ettiklerini de sözlerine ekledi. Türkaslan, “Artık hastalarımızı koltukta değil bilgisayar başında tedavi ediyoruz.” diyerek teknolojik gelişmeyi ifade etti.

Kaliteyi her zaman ön planda tuttuklarını kaydeden Fakülte Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul da cihazların temin edilme süreci hakkında bilgiler verdi. Baykul, “Fakültemize kazandırılan bu yeni teknolojiyle hastalarımıza kaliteli hizmetler vermeye devam edeceğiz. Hem hizmet hem de eğitim anlamında çağa ayak uyduran bir Fakülte olarak iyi hekimler yetiştirebilmek için teknolojik yatırımlara önem veriyoruz. Söz konusu cihazlar Fakültemizin bölgedeki Diş Hekimliği Fakülteleri ve Diş Hastaneleri arasında referans merkez olma özelliğini pekiştirmektedir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum