Teknoloji ‘Sağır’ Ediyor

Teknoloji ‘Sağır’ Ediyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Eylül 2017 21:06
Teknoloji ‘Sağır’ Ediyor

Sevgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi Odyometristi Melek Gökçebay Tamay, gelişen teknolojiye bağlı olarak giderek yaygınlaşan işitme kaybının, tedavi edilmediği takdirde zamanla tedavisi güçleşen ‘anlama kaybı’na neden olduğunu söyledi. 

Günümüzde her geçen gün biraz daha gelişen teknolojinin faydası kadar zararları da ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de kulağa verdiği zarar. Diğer bir deyişle yarattığı işitme kaybı sorunu. 

Gelişen teknolojiye bağlı olarak giderek yaygınlaşan işitme kaybının, tedavi edilmediği takdirde zamanla tedavisi güçleşen ‘anlama kaybı’na neden olduğunu ve bunun da tedavi yöntemleri arasında işitme cihazı uygulaması yaygın olan anlama kaybına karşı en etkili yöntemin ise erken tanı olduğunu ifade eden Sevgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi Odyometristi Melek Gökçebay Tamay,  erken tespit edilmeyen işitme kayıplarının geç tedavi edilmesinden dolayı beraberinde anlama kayıplarının da yaşandığını söyledi.

“BU KONU ASLA 

İHMALE GELMEZ” 

Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olarak Isparta’da uzun yıllar hizmet verdiklerini hatırlatan Odyometrist Tamay, bu zaman zarfında işitme kaybının farkında olmayan, ihmal eden, ya da yanlış işitme cihazı kullandığı için işitme kaybı ‘anlama kaybına’ dönüşen pek çok hastayla karşılaştıklarını belirtti.

“YA FARKINA VARILMIYOR, 

YA ÖNEMSENMİYOR” 

Anlama kaybına dönüşen işitme kayıplarının erken teşhis edilmediği takdirde tedavisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğunu kaydeden Tamay, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “Özellikle kırsal bölgelerde insanlar işitme kayıplarının ya farkına varmıyor ya da önemsemiyor. Oysa, zamanında teşhis edilmeyen veya tespit edildiği halde tedavi edilmeyen işitme kayıpları zamanla anlama kayıplarına neden oluyor” dedi.

“SAĞLIKLI DA OLSANIZ 

İŞİTME TESTİ YAPTIRIN” 

Bu konuda vatandaşlarımız duyarlı olmalı ve mutlaka bir Uzman Doktora başvurarak durumunun akıbetini öğrenerek ona göre hareket etmelidir. Uzman doktor tedavisinin dışında belirli bir desibelin üzerinde işitme kaybı yaşayan hastalar mutlaka işitme cihazı kullanması gerekir. Bu konuda da doğru işitme cihazı uygulaması son derece önemlidir. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki, her sağlıklı insanın mutlaka hayatında bir kez de olsa işitme testi yaptırması gerekmektedir. 

“İŞİTME KAYBINA MARUZ KALMIŞLARI 

UZMAN DOKTORA YÖNLENDİRİYORUZ” 

Bizler merkezimizde ücretsiz işitme testi uygulaması ile işitme kayıplarını tespit ediyor, ileri seviyelerdeki hastalara uzman hekim onayı ile işitme cihazı uygulaması öneriyoruz. Onun dışında sağlık problemi yaşadığı için işitme kaybına maruz kalan hastaları da yine uzman hekim kontrolüne yönlendiriyoruz. Merkez olarak yıllara sarih tecrübemiz bizlere şu gerçeği gösterdi; işitme kaybı halk arasında çok fazla önemsenmiyor, ancak hayatı zorlaştırdığında fark edilen bir rahatsızlık olarak ortaya çıkıyor” açıklamasında bulundu. 

“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN 

SONUÇLAR ORTAYA ÇIKABİLİR” 

İşitme kayıplarında ‘yanlış’ ya da ‘yetersiz’ işitme cihazı uygulamasına bağlı olarak yaşanan problemlerin de olduğunu vurgulayan Odyometrist Melek Gökçebay Tamay, özellikle ‘ucuz işitme cihazı’ ya da ‘tecrübesiz’ ellerle uygulanan işitme cihazlarının neden olduğu işitme kayıplarının telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olduğunu belirterek; “Dikkate alınmayan, önemsenmeyen ya da tedavi edilmeyen işitme kayıpları anlama kaybına sebebiyet vermektedir. 

“KULAKLAR, İNSANIN 

DIŞA AÇILAN KAPISIDIR”  

Bu tür şikayeti olanların merkezimize başvurmaları halinde ücretsiz olarak işitme testine tabi tutarak işitme kayıplarını tespit ediyoruz. İşitme kaybı hafife alınacak bir sağlık problemi değildir. Bir insanın dışa açılan kapısı kulaklarıdır. Duymayan bir beden kapıları kilitli ev gibidir. Beraberinde oluşacak anlama kaybı ise tamamen insan hayatını olumsuz etkileyen bir faktördür.  Bu doğrultuda; İşitme Merkezi olarak insanlara işitme cihazı satan ticari bir işletme olmak yerine işitme kaybının nedenleri, tespiti, sonuçları ve tedavisi hakkında bilgi veriyor, insanların bilinçlenmesini sağlıyoruz” dedi. 

“ANLAMA KAYBINI 

HAFİFE ALMAYIN”

Sevgi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi Odyometristi Melek Gökçebay Tamay, son olarak vatandaşların anlama kaybını hafife almamaları konusunda bir kez daha uyararak, çözüm üretilmeyen ya da yanlış tedavi yöntemi uygulanan her işitme kaybının beraberinde anlama kaybını da getirdiğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.