Tekstil Sektörü ABD Radarında

Önceki gün İstanbul'da Türk yatırımcılarla buluşan ABD heyeti şimdi de Anadolu turnesine çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ocak 2011 14:31
Tekstil Sektörü ABD Radarında

Önceki gün İstanbul'da Türk yatırımcılarla buluşan ABD heyeti şimdi de Anadolu turnesine çıktı.

Gaziantep, Ankara, Konya ve Isparta'da temaslarda bulunacak ABD heyetine öncülük eden Necati Sözüöz, 'Bu ziyaretlerin sonunda mutlaka somut yatırım kararları alınacaktır' dedi Ülkelerine yabancı yatırım çekmek için Türkiye'ye gelen ABD'nin Indiana eyaletinin yöneticileri ve işadamları İstanbul'un ardından Anadolu turuna çıktı.

İstanbul'da sanayi ve ticaret odalarıyla görüşen ABD'li heyet, dün Gaziantep'e gitti. Burada iş dünyasını temsilcileriyle görüşecek olan heyet, çok sayıda şirketi de ziyaret edecek. ABD'liler, Ankara, Konya ve son olarak da Isparta'yı ziyaret edip pazar günü İstanbul'a dönecek. Heyetin Isparta'yı ziyaret etme nedenlerinden biri de Indiana'nın Muncie şehri ile kardeş şehir olması. Heyete öncülük eden Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necati Sözüöz, 'İstanbul'daki görüşmeler olumlu geçti, işadamları büyük ilgi gösterdi. Anadolu'daki ziyaretlerin de aynı heyecanla geçeceğini düşünüyoruz. Çok sayıda iş dünyası temsilcisi, odalar ve işadamlarıyla görüşeceğiz. Ziyaretlerin sonunda mutlaka somut yatırım kararları alınacaktır. Bunu gösterilen ilgiden anlıyoruz' dedi.

HİÇ BORÇLARI YOK
ABD'nin kuzeydoğusunda yer alan Indiana'nın ekonomik krizden en az etkilenen ve hiç borcu olmayan eyaletlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Sözüöz, 'ABD'de istihdam yaratmak belediyelerin en önemli görevleri arasında yer alıyor. Buraya gelen heyette de iki tane belediye başkanı var. Bürokrasi yok, yetki belediye başkanında. O nedenle görüşmelerin kısa sürede sonuçlanması mümkün' şeklinde konuştu.

TAPUYU DA VERİYORLAR
TIP, kimya, otomotiv yan sanayii gibi alanlarda isim yapmış bir bölge olan Indiana, yabancı yatırımcı için çok cazip koşullar sunuyor. Daha önce fabrika olarak kullanılmış şu anda boş olan hazır tesislerin yanı sıra altyapısı hazır arsalar da yatırımcıya tahsis edilecek. İstihdam oranı ne kadar artarsa teşvik miktarı da artıyor. Bu teklifi cazip kılan bir başka konu da fabrika ya da tesisin kurulduğu arazinin de mülkiyetinin verilmesi. 20 yıl vergi alınmayacak olması, vize, oturma ve çalışma izinlerinde kolaylık, yerel ağlarla bağlantı kurma kolaylığı, yetişmiş eleman desteği de ABD'lilerin yatırım dosyasında yer alan kolaylıklar arasında. Özellikle görüşmek istediler ABD'NİN ekonomik krizden büyük dersler aldığını ve artık üretime dönmeye başladığına dikkat çeken Sözüöz, 'ABD, yatırımcı avına çıktı. Çok önemli teşvikler veriyorlar. Indiana tıp, otomotiv yedek parça, kimya konusunda oldukça gelişmiş bir bölge, bu alanlarda yapılacak yatırımların yanı sıra özellikle tekstille ilgileniyorlar. Türkiye'nin bu alanda ne kadar geliştiğini biliyorlar ve tekstil sektörüyle de özellikle görüşmek istediler' yorumunu yaptı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.