Temizlik Maddelerine Dikkat!

Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Çelik anne ve babaları evde kullanılan temizlik maddelerini çocuklardan uzak tutmaları konusunda uyardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2012 17:04
Temizlik Maddelerine Dikkat!

Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Çelik ‘’her yıl çok sayıda çocuğun bu temizlik maddelerini içmeleri nedeniyle uzun süren tedaviler gerektiren rahatsızlıklara maruz kaldığını belirtti. Ev temizliğinde kullanılan çamaşır suyu, porçöz, yağçöz, lavabo açıcılar, bulaşık makinası ürünleri gibi maddeler hemen her evde bulunmaktadır. Çocuklar bir şekilde bunları içmektedir. Bu tür ürünler korozif dediğimiz insan dokuları üzerinde yakıcı etkileri bulunan maddelerdir. Ağızdan başlayarak, boğaz, yemek borusu, nefes borusu, mide ve oniki barsakta bu yanmalara bağlı, yaralar, ilerde daralma veya delinme ile sonuçlanabilmektedir. Bu da çocuklarda ömür boyu süren bir tedavi gerektirebilmekte, bazen de hayati tehdit eden durumlar olabilmektedir.’’

Küçük çocuklar genelde merakla her şeyi ağızlarına götürme eğilimindedir. Bu yaşlarda bu maddelerin içilme sebebi merak ya da susama neticesi, içecek zannedilmesidir. Daha büyük yaşlarda ise intihar ya da bardak, su şişelerine konulmuş bu maddelerin içecek zannedilmesidir. Özellikle açıktan satılan, orijinal kutuları ile alınmayan su şişesi, ya da kola kutularında alınan temizlik ürünleri bu yanlışlığa daha çok neden olmaktadır.

Çelik yapılması gerekenler konusunda ise şu uyarıları yaptı ‘’Öncelikle içimi engellemek lazım. O yüzden aileler temizlik ürünleri alırken orijinal kutusu ile satılan markalı ürünleri tercih etmeli. Kullanırken bunları asla bardak, su şişesi gibi şeylerin içine koymamalıdır. Diğer önemli bir husus ise bu ürünlerin mutlaka kilit altında tutulmasıdır. Unutmayalım ki çocuklar için ulaşılamayacak bir yer yoktur. Hatta mümkünse kullandıktan sonra bu ürünleri evde tutmayınız, fazlasını imha ediniz. Bir anlık ihmal ya da küçük bir tasarrufun faturası ömür boyu sürebilecek bir fatura olabilir.
Bu tür maddeleri içen çocuk aileleri ise içme şüphesi olma durumunda bile hemen bir sağlık merkezine özellikle de mümkünse Çocuk Cerrahi Uzmanı olan bir merkeze başvurmalıdır. Bu çocuklara asla ağızdan su dahil hiçbir şey verilmemelidir. Kesinlikle kusturulmamalıdır. Çünkü içilen bu yakıcı maddeler kusma sırasında tekrar dokularda yanmaya neden olabilmekte, solunum yollarına kaçabilmektedir.’’

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.