Terminatör Böcekler İşbaşında

Terminatör Böcekler İşbaşında

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Nisan 2016 16:50
Terminatör Böcekler İşbaşında

Çam ormanlarının azılı düşmanı çam kese böceğiyle mücadele için, Isparta’da laboratuar ortamında üretilen terminatör böcekler doğaya salınıyor. Sadece bu yıl 12 bin böcek üretimi gerçekleştirildi.

Orman arazisi bakımından çam ormanların yoğun olduğu Isparta bölgesinde çam ağaçlarının düşmanı çam kese böceğiyle mücadele hiçbir kimyasal madde ye ihtiyaç duyulmadan, biyolojik yöntemle yapılıyor . Isparta Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde üretilen ve adına terminatör denilen (Calasoma sycophanta) böcek sayesinde, çam kese böceğinin yoğun şekilde üremesinin önüne geçiliyor.Üretilen 12 bin adet böcek kısa bir zaman dilimi içinde doğaya salınacak

DOĞAYA ZARA VERMEDEN MÜCADELE
Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi gazetecilere yaptığı açıklamada çam kese böceği ile mücadele kapsamında terminatör böcek üretme istasyonuna sahip olduklarını söyledi. Çam ormanlarında her yıl sonbaharda üreyen çam kese böceklerinin ağaçlara zarar verdiğini kaydeden Tüfekçi, “ Ağaçlarımızı kurutmuyor ancak atımını engelliyor. Bu zararlıyla mücadele etmenin en güzel yolu da tabiata zara vermeyen terminatör böcekle yapılan biyolojik mücadele. Çok yoğun üremenin olduğu çam kese böceğinin olduğu yere terminatör böceğini salmak üzere bu istasyonda böcek üretimi yapıyoruz” dedi.

EKO SİSTEM KORUNUYOR
Böcek üretiminin nasıl yapıldığını anlatan Tüfekçi, “Bunun için tabiatta var olan anaç böcekleri toplayıp laboratuar ortamında yumurtalarını alıyoruz. Bir böcek 50 yumurta verebiliyor. Buradan aldığımız yumurtaları beşerli gruplar halinde tüp içinde bir hafta saklıyoruz. Yumurtaları fidan üretiminde kullandığımız kapların her bir odacığına bir yumurta koyuyoruz. Beslenmesi için de çam kese böceği konuyor. Terminatör yumurtaları 21 gün sonra tabiata salınacak duruma geliyorlar. Bunları daha sonrada doğaya salıyoruz. Çam köse böceğinin yoğun ürememesi böylece sağlanıyor. Eko sistem korunmuş oluyor. Bu yıl hedefimiz olan 10 bin terminatör böcek üretim hedefini geçtik. Şu günlerde de doğaya salınacak” açıklamasında bulundu.

10 YILDA 120 BİN BÖCEK
Biyolojik mücadelede önem arzeden bu böcekten 2004 yılından bu yana 120 adet doğaya bırakıldığını kaydeden Tüfekçi, her yıl biyolojik mücadele çalışmaların arttırılacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.