Terör Örgütü NSU Hakkında Film Çekildi

Terör Örgütü NSU Hakkında Film Çekildi

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Şubat 2016 11:43
Terör Örgütü NSU Hakkında Film Çekildi

Almanya Birinci Televizyon Kanalı (ARD) ülkede 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi katlettiği iddia edilen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü ile ilgili “Almanya’nın ortasında: NSU” başlığı altında birbiriyle bağlantılı “Failler- Bugün her güne benzemez“, “Kurbanlar: Beni unutmayın” ve “Soruşturmayı yürütenler: Hizmete özel” adlı 3 film hazırladı.

Başkent Berlin’de, filmlerde rol alan oyuncularının da katıldığı üçlemenin tanıtımında, NSU terör örgütü üyelerince 9 Eylül 2000'de öldürülen Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek’in yazdığı “Acı vatan” adlı kitaptan uyarlanan “Kurbanlar: Beni unutmayın” filmi gösterildi.

"Son yılların en ağır ve maliyetli filmi"
ARD Yapım Koordinatörü Jörg Schönenborn, “Almanya’nın ortasında: NSU” adı altında hazırlanan üçlemenin ARD için son yıllarda en ağır ve maliyetli, ancak çok etkileyici film projelerinden biri olduğunu söyledi.
Schönenbron, filmlerin farklı bakış açılarından ve farklı yönetmenler tarafından çekildiğini belirterek, seyircinin bu filmle kendi görüş açısını kazanmasının amaçlandığını kaydetti.

Yönetmenliğini Züli Aladağ’ın yaptığı “Kurbanlar: Beni unutmayın” filminde hikayesi anlatılan Semiya Şimşek, yapımı başarılı bulduğunu ifade ederek kendi hikayesini anlatmaya yardımcı olan bu filme katkı sağlayanlara teşekkür etti.

"30 Mart'ta 4 ve 6 Nisan'da ARD kanalında yayınlanacak"
Şimşek’i canlandıran Almila Bağrıaçık da, Şimşek ile çekimler sırasında yaptığı görüşmelerin kendisine çok yardımcı olduğunu belirtti.
Yönetmenliğini Christian Schwochow’un yaptığı “Failler- Bugün her güne benzemez” filminde NSU üyesi Beate Zschaepe’yi canlandıran Anna Maria Mühe, bu role zor alıştığını belirterek, “Gerçekleri yansıtmak için bu rolü sevmeyi öğrendim. Bu tür bir aşırı sağcılığı oynamak bir meydan okumaydı. Bunu akşamları üstümden atamıyordum” dedi.

“Almanya’nın ortasında: NSU” adlı yapıtın üç filmi 30 Mart, 4 ve 6 Nisan’da ARD kanalında yayınlanacak.
Daha Öncede "Acı Vatan" isimli kitab Yazmıştı!
Almanya’da Türk dönercileri öldürdükleri ortaya çıkarılan Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün kurbanlarından Enver Şimşek’in kızı Semiya kitap yazdı.

Babası öldürüldüğünde 14 yaşında olan Türk kızı “Acı Vatan” adlı kitabında 11 yıl önce ırkçılar tarafından işlenen cinayet ve sonrasını anlattı. Babası Enver Şimşek, NSU tarafından işlenen seri cinayetlerin ilk kurbanıydı. Deutsche Welle’nin haberine göre cinayetin NSU tarafından işlendiğinin ortaya çıkmasından önce babasının mafya üyesi, daha sonra PKK mensubu olmakla itham edildiğini belirten Şimşek, soruşturma esnasında en çok annesinin psikolojik baskı altına sokulmasının kendisini etkilediğini belirtti ve ekledi:

İki çocuğu varmış

“Sorgu yapan polisler gelip anneme bir fotoğraf gösterdiler ve babamın bir sevgilisi olduğunu söylediler. Bu kadından iki çocuğu varmış ve Nürnberg’de yaşıyormuş. Bizi buna inandırmaya çalıştılar bizi. Ya da başka bir örnek: Anneme, babamın uyuşturucu kaçırarak para kazandığını, bunun temiz para olmadığını söylediler. Gerçekten annemi babamın uyuşturucu işinde olduğuna inandırmaya çalıştılar.”

‘Benim vatanım Almanya’

Babasının NSU tarafından öldürüldüğünü öğrendikten sonra, ikinci bir şok yaşadıklarını belirten Şimşek “Bunun olabileceğini biz daha önce tahmin etmiştik. Ama bizi neden ciddiye almadılar? Yabancılara karşı var olan önyargılar soruşturmayı bile etkileyecek kadar derin olabilir mi? Beni en çok yaralayan şey ise eğer gerçekten doğru bir soruşturma yapılmış olsaydı, belki öldürülen bazı babalar şimdi hayatta olurdu” dedi. Semiya ilelebet Türkiye’de kalmak istemediğini belirterek ekledi: “Benim vatanım Almanya.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.